Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Korona ohitti väliaikaisesti EKP:n strategiatyön – mittavat ponnistelut ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi näyttävät kuitenkin alkavan

30.7.2020 - Antti Komulainen

Koronapandemian vuoksi Euroopan keskuspankki joutui aloittamaan mittavan lainojen osto-ohjelman uudelleen. Vaikka korona on hidastanut EKP:n jo alkanutta strategiatyötä, salkunhoitaja Antti Komulainen sanoo keskuspankin palaavan ilmastonmuutostaisteluunsa pian.

Mennyt alkuvuosi oli sellainen, että se tullaan muistamaan pitkään. Päivän lehtiä läpikäydessä tuli kevään aikana muutamaan kertaan miettineeksi, että mitä me uutisista seurasimmekaan ennen koronapandemiaa.

Yrityslainamarkkinoilla seuranta on kohdistunut jo pidemmän aikaa keskuspankkien dominoivaan rooliin, eikä koronakevät ole tuonut tähän muutosta, päinvastoin.

Pandemian puhjettua Euroopan keskuspankki kasvatti marraskuussa uudelleen aloittamaansa lainojen osto-ohjelmaa ja lanseerasi lisäksi uuden PEPP:ksi kutsutun, vielä massiivisemman, ohjelman. PEPP tulee sanoista Pandemic Emergency Purchase Programme, eli se on suunnattu koronapandemian aiheuttamaan hätätilaan. Sen tarkoituksena on ollut ensisijaisesti rahoitusmarkkinoiden rauhoittaminen, jotta pandemian taloudelle ja yhteiskunnille aiheuttamat ongelmat eivät paisu vaarallisen markkinamyllerryksen johdosta. Tältä osin sen voi katsoa toimineen erinomaisesti – markkinat ovat pysyneet rauhallisina ja yrityslainojen luottoriskimarginaalit ovat tulleet maaliskuun stressitasoilta selvästi alaspäin, mikä on helpottanut yritysten rahoituksen saantia ja talouden pyörien pysymistä pyörimässä.

Alkuvuoden blogissani kerroin siitä, miten EKP:n oli tarkoitus kuluvan vuoden aikana suorittaa strategiaansa liittyvä tarkastelu ja miten mahdollisesti siinä yhteydessä olisi saatettu nähdä vastuullisuuteen liittyvien tekijöiden heijastuminen selkeämmin keskuspankin toimintaan.
Pandemian vuoksi strategiatyö on viivästynyt, mutta keskustelu vastuullisuusteeman ympärillä on jatkunut. Tuoreessa Financial Timesin haastattelussa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoo olevansa sitoutunut etsimään ympäristön kannalta parempia toimintatapoja kaikissa toiminnoissa, mukaan lukien arvopaperiostot. ”Haluan tutkia kaikki mahdolliset tavat taistella ilmastonmuutosta vastaan”, pääjohtaja toteaa haastattelussa.

Kaiken kaikkiaan Eurooppa on etenemässä vakain askelin ympäristön kannalta kestävien investointien lisäämisessä. EU:n tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä, mikä edellyttää päästöjen vähentämistä yli 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.
Euroopan komissio on arvioinut, että Eurooppa tarvitsee noin 260 miljardia euroa lisäinvestointeja vuodessa seuraavan vuosikymmenen aikana, jotta näihin tavoitteisiin päästäisiin. Paljon siis onkin vielä tehtävää ja paljon rahoitettavaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Euroopan keskuspankki tullee lähikuukausina ilmoittamaan, mitä se tulee konkreettisesti tekemään tällä saralla, nyt kun pääjohtaja on laittanut arvovaltansa peliin asiassa. Arvopaperien ostojen suhteen tämä tulee todennäköisesti tarkoittamaan vastuullisuuskriteereiden käyttöön ottoa ja vihreiden bondien suosimista. Vastuullisen sijoittajan korviin tämä on musiikkia.

Antti Komulainen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää