Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Myrsky voi osua turvasatamaankin – joko riskinotto taas kannattaa?

23.7.2020 - Peter Castren

Keväällä koronakriisin aikaan korkomarkkinoilla tapahtui jotain kummallista, mikä sai monet markkinapaniikit kokeneen korkojohtaja Peter Castreninkin hämmästymään. Voiko skeptinen korkojohtaja huokaista helpotuksesta edes loman kynnyksellä?

Heti alkuun täytyy tehdä tunnustus: Monet vuodet korkomarkkinoilla ovat tehneet minusta lasi puoli tyhjä -henkilön mitä tulee markkinoihin. Korkomarkkinoilla suurin kiinnostus on saada rahat takaisin ja kartoitetaan riskejä, kun taas osakemarkkinoilla kiinnostutaan siitä, paljonko on tilaa mennä ylös. Ehkä se myös johtaa skeptiseen ajatteluun kun tarkastelee maailmaa.

Urani alkutaipaleella sain todistaa vuoden 1987 historiallista romahdusta Wall Streetilla, jolloin koroissa taas nähtiin ennen näkemätön ralli. Silloin viimeistään tuli ilmeiseksi, että koroilla on paikkansa jokaisen sijoittajan salkussa ja toimii muutenkin turvasatamana.

Loikataan 20 vuotta eteenpäin ja finanssikriisi on porisemassa. Osakesijoittajat etsivät vieläkin nousupotentiaalia, kun taas fiksut (!) korkosijoittajat näkevät vaaran merkit ja jälleen nähdään koroissa ralli, nyt jo ennen riskituotteiden romahdusta (ja vielä enemmän sen jälkeen). Tämän jälkeen keskuspankit ovat tulleet pelastamaan maailman nollakorkopolitiikalla ja kaikissa sijoituslajeissa on nähty onnen päivät.

Tämän vuoden maaliskuussa tapahtui kuitenkin sellaista, joka sai myös minun tukkani nousemaan pystyyn. Useimmat tietävät, että osakkeet romahtivat Covid-19 pandemian seurauksena ja korot laskivat turvasatamakysynnän johdosta niin kuin aina ennenkin. Kun markkinat jähmettyivät tapahtui kuitenkin sellaista epäloogista mitä monet, jotka lähinnä seurasivat kauhun vallassa osakkeiden myyntiä, eivät huomanneet: yhtäkkiä riskittömiä valtionlainoja ruvettiin myymän melkein paniikissa ja korot lähtivät nousuun. Ne olivat viimeiset sijoituslajit, joista sai rahaa irti – maailman talous oli todellakin kuilun partaalla. Edes turvasatama ei enää ollut turvasatama.

Luultavasti myös EKP:n pääjohtajan Christine Lagardenkin tukka nousi pystyyn.

Keskuspankit olivat kuitenkin taas kerran viimeinen tulvavalli paniikkia vastaan ja huiman kokoisilla uusilla tukitoimilla markkinat on saatu rauhoitettua. Useimmat maat ovat myös tukemassa taloudellisia toimijoita tukipaketeilla.

Kesäisessä koto-Suomessa vaikuttaa siltä, että taloudessa ja yhteiskunnassa laajemminkin ollaan menossa takaisin vanhoihin uomiin. Aurinko paistaa, terassit ovat täynnä ja kasvomaskeja ei tarvita. Myös osakemarkkinoilla aurinko paistaa, jenkkimarkkinoilla jopa nähdään uusia ennätystasoja.

Kun itse olen jäämässä kesälomalle nyt heinäkuun jälkipuoliskolla, mielessäni on kuitenkin se korkohenkilön skeptisyys – onko tämä otollista aikaa riskille? Loppuvuodessa odottavat uudet möröt: Jenkkien hypertulehtunut presidentinvaalikampanja, Brexit-neuvottelut, jotka eivät mene oikeaan suuntaan ja Kiinan suhteiden uusi aallonpohja. Unohtamatta tietenkään elefanttia huoneessa – Covid-19 ei näytä häipyneen minnekään (ehkä lukuun ottamatta omia kotikontuja).

Olen juuri lukenut Financial Times- lehdessä amerikkalaisen huippuasiantuntijan Anthony Faucin tuoreen haastattelun, jossa hän toteaa:”This pandemic is really the big one”. ”We are living in the perfect storm right now”. Ihminen tulee vähemmästäkin skeptiseksi.
Minä kuitenkin lähden lomalle mökille ja muualle koto-Suomeen. Kesäluonto on parasta antiseerumia synkistelyyn.

Peter Castren
Korkojohtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää