Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kuka ohjaa sijoittajaa: FOMO, TINA vai data?

16.7.2020 - Timo Ritari

Sijoittajat miettivät jo talouden elpymistä ja sitä kuinka vahvasti kannattaa ottaa taas riskiä. Salkunhoitaja Timo Ritari kertoo, mitä sijoittajan kannattaa pohtia.

Vuoden toinen vuosipuolisko alkoi sijoittajien miettiessä, ovatko osakkeet nousseet jo liikaa? Huhti-kesäkuu oli SP500 -indeksin toiseksi paras nousukvartaali sitten vuoden 1987, vaikka koronavirus edelleen jyllää.

Otetaan hieman taaksepäin. Kevät 2020 jää monella tapaa historian kirjoihin. Uutisvirta täyttyi epäuskottavista asioista ja markkinat hinnoittelivat maaliskuussa pahinta: mikä koronavirus, kuinka monta miljoonaa ihmistä menehtyy virukseen, kuinka paljon bkt laskee, miten käy työllisyyden ja velkaisuuden?

Vaikka epätietoisuutta oli paljon ilmassa, sijoittajat alkoivat miettiä elpymistä. Ajatukset olivat enemmän shokin kestossa kuin sen syvyydessä. Keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimet ja rajoitukset auttoivat ja rauhoittivat markkinat. Käänne tapahtui nopeasti ja markkinat alkoivat hinnoitella talouden elpymistä, jota nyt näemme rajoitusten purkautuessa.

Yhdysvalloissa ravintoloiden kävijämääriä ja pöytävarauksia keräävän Opentablen tilastot osoittavat ihmisten palaavan ravintoihin. Lentoasemilla TSA:n tilastot kertovat matkustajamäärien kasvusta. Hotellien käyttöasteet ovat nousussa. Kuluttajien luottamusluvut ovat korkealla ja luottokorttitilastot tukevat tätä ympäri maailman.

Data ei kerro äkkinoususta

Vaikka osakekurssit ovat nousseet, talouden näkymissä ei ole tapahtunut vastaavaa muutosta. Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset jännitteet kasvavat ja talousennusteet ovat heikkoja.

Länsimaissa bkt saattaa tippua jopa yli 10 prosenttia toisella neljänneksen ja kolmannen neljänneksen aikana. Koko vuoden osalta bkt jäänee, valtioista riippuen, 5-10 prosenttia miinukselle. Valtioiden velkaantumisesta puhumattakaan. Hurjia lukuja. Nämä näkymät tai yhtiöiden tulosodotukset eivät puolla osakemarkkinoiden nykytasoa.

Kaliforniassa raportoitiin sairaalahoitoa tarvitsevien kasvusta ja Texasin osavaltio laajentaa ei-kiirreellisten leikkauksien kieltoa varautuakseen sairaaloiden vuodepaikkojen riittävyyteen.

On aivan liian aikaista julistaa, että Covid19 on hallinnassa ja talous elpyy kohisten. V:n muotoinen talouden elpyminen näyttää edelleen perustuvan enemmän toiveeseen kuin faktaan. Ennen lääkkeen ja/tai rokotteen keksimistä talouskasvu on hidasta ja hyvin altis viruksen toiseen aaltoon.

Kaverukset FOMO (Fear of Missing Out) & TINA (There Is No Alternatives) puoltavat riskiä

Toinen neljännes oli hyvä kvartaali. SP500 -indeksi nousi 20 prosenttia. Yleensä isot liikkeet ovat olleet vasta lähtölaukauksia. Vuoden toinen neljännes oli toiseksi paras kvartaali sitten vuoden 1987, mutta se seurasi kvartaalia (Q1/20), joka oli vastaavasti toiseksi huonoin kvartaali sitten vuoden 1987.

Historiassa isoimmat tuotot ovat tulleet syklien alussa, eivät lopussa. Ison ja nopean nousujakson jälkeen osakkeiden arvostuskertoimet näyttävät kalliilta, mutta ne ovat enemmän eteenpäin katsovia kuin ajattelemme. Fundamenttisijoittaja haluaa nähdä konkretiaa: tuloskasvua ja parempaa makrodataa, mutta silloin usein myöhästytään ensimmäisestä junasta.

Historiaan peilaten seuraavaan junaan ehtii vielä hyvin. Vuodesta 1970 lähtien SP500 -indeksissä on ollut 8 kvartaalia, jolloin sen tuotto on ollut yli 15 prosenttia. Näiden 8 kvartaalin jälkeen, joka kerta seuraava kvartaali on ollut myös positiivinen. Samoin kuin seuraavat 6 kuukautta. Ja seuraavien 12 kuukauden aikana, ainoastaan yhden kerran tuotto on jäänyt negatiiviseksi: vuonna 1987 (Musta maanantai).

Kuluttajien luottamus niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa on ollut myös hyvin vahvaa ja heijastuu positiivisesti yritysten näkymiin ja tuloskasvuun. Luottamus on pysynyt korkealla kesäkuussa myös Kalifornian ja Floridan osavaltioissa, joissa on ollut selviä merkkejä koronan toisesta aallosta. Optimismi yritysten tuloskehityksestä tukee nyt osakkeita. Korot pysyvät alhaalla seuraavat vuodet ja vaihtoehtoja ei ole oikein tarjolla.

Kaikille on kannatuksensa. FOMO ja TINA puoltavat riskillisiä omaisuusluokkia, talousdata taas turvasatamia, kuten kultaa. Taloudet avautuvat ja elpyvät. Kuljettajat, FOMO ja TINA, eivät ole hyppäämässä ohjaajan paikalta. Sijoittaja, oma riskinsietokyky ja sijoitussuunnitelma huomioiden, päättää kenen kyytiin hyppäät.

Tuottoisaa kesää!

Timo Ritari

salkunhoitaja

LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää