Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Osta halvalla ja myy kalliilla, vain jos luotat tuuriisi

4.6.2020 - Aaron Paulakorpi

Jokainen sijoitusalan ammattilainen tietää, että ajoitus ratkaisee sijoituksen tuoton, perusajatuksenahan on ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Asiakkuusjohtaja Aaron Paulakorpi kertoo, että käytännössä ostojen ja myyntien ajoittaminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa.

Viimeiset viitisentoista vuotta olen toiminut asiakkaan vastuuhenkilönä varainhoitoasioissa, tähän ajanjaksoon on mahtunut sijoitusmarkkinoilla niin kovia nousuja, kuin hurjia laskujakin. Tällä puolella pöytää istuessa olisi välillä helppo unohtaa asiakkaan asema ja piiloutua sijoitusalan ”jargonin” ja asiakkaan tilanteeseen liittymättömien talousteorioiden taakse.

Kuitenkin asia on niin, että varainhoitoasiakkaan asioiden hoitaminen on tiivistä yhteistyötä hänen kanssaan, jonka tarpeet ja ratkaisut lähtevät täysin asiakkaan tilanteesta – ei pelkästä palveluntarjoajan näkökulmasta.

Tähän liittyen ajattelin kirjoittaa sijoitustapaamisen vakioagendasta; koska on oikea aika sijoittaa?

Kysyttäessä sijoittajalta hänen tavoitteistaan, ensimmäinen vastaus on lähes poikkeuksetta sijoitukselta odotettu tuotto. Keskustelun pyöriessä tuotto-odotuksen ympärillä, jää valitettavasti valtaosa niistä loppujen lopuksi tärkeistä asioista vähälle huomiolle.

Tuotosta puhuttaessa tullaan aina ajoituksen merkityksen äärelle, suurin osa meistä sijoittajistahan haluaisi aina maksimoidun tuoton, minimoidulla riskillä. Hämmästyttävää on myös se, kuinka vahvasti uskotaan (molemmilla puolilla pöytää) omiin ennustajan lahjoihin, ottaen huomioon että ennustamisen mahdottomuus koetaan muissa elämän asioissa päivänselväksi.

Onneksi voi toimia myös toisin, ja hyväksyä että ennustaminen ei onnistu kuin tuurilla, ja sitä välttämällä voi myös suojautua suurilta riskeiltä. Vastauksena tähän on nimittäin yksinkertainen ajatus; hajauta sijoituksesi myös ajallisesti.

Ajallinen hajauttaminen on tärkeä huomioida erityisesti sijoittamista aloittaessa. Aikahajauttamalla pitkällä aikavälillä sijoittajan tuotto-odotus on positiivinen riippumatta siitä, milloin hän aloittaa. Lyhyellä aikavälillä kun on riski tulla ostaneeksi markkinoiden huipulla, ja laskusta toipuminen voi kestää jopa vuosia.

Lyhyellä tähtäimellä ajallisesti hajauttavan sijoittajan on syytä ymmärtää, että maksimitappion suuruus on pienempi, mutta vastaavasti keskiarvotuoton ja maksimituoton selvästi alempi. Riskiltä suojautumisessa on aina hintansa.

Pitkällä, 5-10 vuoden, aikavälillä ajallisen hajauttajan keskiarvotuotto lähestyy ostohetkessään täydellisesti onnistuneen kertasummasijoittajan tuottoa. Edelleenkin maksimitappio on matalampi, joten ajallisen hajauttajan riski on alempi. Paras tuottopotentiaali kuitenkin leikkautuu pois ajallisessa hajautuksessa, ajallisella hajautuksella voi siis laskea sijoitussalkkunsa riskiä.

Ajallisen hajauttamisen resepti on helppo; jaa sijoitusvarallisuutesi useaan, tavoitteista ja kohteista riippuen esimerkiksi kymmeneen erään ja noudata suunnitelmaasi kurinalaisesti myös kohteiden arvon hetkellisesti laskiessa. Näin toimien saat seuraavilla sijoituserillä aiempaa enemmän kohteitasi ja rakennat paremmaksi salkkusi tuottopotentiaalia tulevaisuuteen.

Tämän yksinkertaisen ajatuksen ottaminen käytäntöön edesauttaa päätöksentekoa siitä tärkeimmästä, eli itse sijoittamisen aloittamisesta ja näin ollen aloittamisessa saadaan pienempi painoarvo ennustamiselle ”onko nyt oikea aika sijoittaa”.

Tuotto-odotuksista huolimatta suurin hyöty voi kuitenkin olla mielenrauha, etenkin, kun sijoitussumma on iso ja olet aloittamassa sijoitustoimintaasi.

Aaron Paulakorpi
asiakkuusjohtaja
LähiTapiola Private Banking