Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Korona voi vähentää kasvuyhtiösijoituksia – sijoittajat keskittyvät nyt hoitamaan olemassa olevia sijoituksiaan

14.5.2020 - Antti Leppinen

Koronavirusepidemian rajoitusten purkaminen tuskin kasvattaa sijoittajien riskinottohalukkuutta. Salkunhoitaja Antti Leppinen uskoo, että sijoittajien varovaisuus näkyy uusien kasvuyhtiösijoitusten määrän vähentymisenä.

Koronakriisin vaikutukset ylettyvät syvälle talouden rattaisiin, ja niin myös kasvuyhtiöihin tehtäviin sijoituksiin. Vaikutusmekanismeja on useita.

Ennen kuin kriisi vyöryi kunnolla Suomeen maaliskuun toisella viikolla, talouden epävarmuus oli jo kasvanut huomattavasti. Suomalaisetkin yhtiöt kärsivät muun muassa kiinalaisten ja italialaisten alihankkijoiden toimitusvaikeuksista.

Maaliskuun puolivälissä alkoi olla selvää, että ”vanha normaali”, jossa ihmiset liikkuvat suhteellisen vapaasti eri valtioiden välillä, oli ainakin toistaiseksi päättynyt. Fyysiseen kohtaamiseen perustuvat palvelualojen yritykset alkoivat kärsiä pahasti, mutta yleisen luottamuksen heikentyessä muidenkin yhtiöiden näkymät tulivat entistä sumuisemmiksi.

Osakemarkkinoilla nähtiin historiallisen suuria päiväkohtaisia muutoksia. Monet valmistelussa olleiden kasvusijoitusten pohjaksi alkuvuonna tehdyt analyysit, ja niiden pohjalta indikoidut arvostustasot, olivat auttamattomasti vanhentuneita.

Koronaepidemian hillitsemiseksi asetetut suositukset ja rajoitukset aiheuttavat myös sen, että sijoittajien on huomattavasti vaikeampi tavata potentiaalisten kohdeyhtiöiden johtoa ja vierailla muun muassa heidän tuotantotiloissaan. Teoriassa tämä toki onnistuisi virtuaalisesti, mutta usein ensitapaaminen olisi kuitenkin hyvä pystyä järjestämään fyysisesti. Moni yritys on myös itse siirtänyt tälle keväälle suunniteltua rahoituskierrosta myöhemmäksi.

Uusien sijoituskohteiden työstäminen on siis tavallista vaikeampaa ja monen sijoittajan katseet ovatkin ensisijaisesti olemassa olevien portfolioyhtiöiden tukemisessa ja mahdollisessa lisärahoittamisessa. Sellaiset portfolioyhtiöt, jotka eivät suoraan kärsi koronaepidemiasta, voivat nyt myös tehdä toimialan sisäisiä järjestelyitä tavallista paremmin ehdoin. Tämä toki todennäköisesti vaatii, että järjestelyjen osapuolet tuntevat toisensa jo etukäteen, ja mahdollisesti myös sitä, että järjestely voidaan ainakin osittain toteuttaa ostavan yrityksen uusilla osakkeilla.

Monella sijoittajalla myös viestintä omien rahoittajien suuntaan vie poikkeuksellisina aikoina tavallista enemmän resursseja.

Tätä kirjoittaessa Suomessa on alettu jo purkaa joitakin rajoituksia, mutta virusepidemian toista aaltoa ei voida sulkea pois. Lienee siis todennäköistä, että sijoittajat ovat aluksi aiempaa turvallisuushakuisempia. Riskinottohalukkuus noussee vasta, kun talouden yleinen luottamus alkaa palautua.

Alkuvaiheessa erilaisten downside-skenaarioiden ymmärtäminen onkin varmasti monen sijoittajan mielessä, millä on vaikutusta myös rahoituskierrosten arvostustasoihin.

Antti Leppinen
salkunhoitaja
LähiTapiola Vahinkoyhtiö

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää