Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

FOMO ohjaa sijoituspäätöksiäsi – markkinakriiseissä pelkotilan vaikutus korostuu

2.4.2020 - Talous

Tunteet ohjaavat sijoituspäätöksiä usein enemmän kuin sijoittajat haluaisivat uskoa. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Perttu Hytönen kertoo, miten mielessä jylläävä pelkotila voi ajaa huonoihin sijoituspäätöksiin.

Kun lähimmät työkaverisi pyytävät mukaan koko tiimin Eurojackpot-porukkalottoon, pyynnöstä on vaikea kieltäytyä. Ajatus siitä, että tiimikaverit voittavat tuhdin summan rahaa ja itse jää ilman voittoa, saa säästäväisimmänkin kaverin lähtemään mukaan lottorinkiin. Suhteellisen mielipahan mahdollisuus ajaa sijoittamaan rahapeleihin, vaikka voiton todennäköisyys olisi häviävän pieni.

Käytöksen taustalla on ilmiö nimeltä FOMO (Fear Of Missing Out). Vapaasti suomennettuna pelko siitä, että jää paitsi jostain, mistä muut pääsevät nauttimaan. Pelko siitä, että jollain toisella menee sinua paremmin.

FOMO on inhimillinen tunnereaktio, joka on vallannut tilaa ihmisten mielissä - erityisesti sosiaalisen median ja reality TV -sarjojen yleistymisen myötä.

Ilmiö on vahvasti läsnä myös sijoitusmaailmassa ja se vaikuttaa usein huomaamatta sijoituspäätöksiin. Tuotoillaan kerskuva tuttu saa aikaan kateuden tunteen ja saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä omiin sijoitusvalintoihin ja tuottoihin. Pelko siitä, että muut tekevät sijoituksillaan rahaa, saa laittamaan rahaa osakkeisiin, jotka eivät välttämättä tuotto-riski-suhteeltaan houkuttelevilta tuntuisikaan. Tämä pätee niin yksityissijoittajiin kuin sijoitusinstituutioihinkin.

FOMO on ollut epäilemättä yksi tekijä niin sanottujen kansanosakkeiden synnyssä. Kun naapuri parikymmentä vuotta sitten osti nousussa olevaa Nokiaa, moni seurasi osakeostoksille rikastuvan naapurin perässä. FOMO on ajanut myös ammattisijoittajia allokoimaan varoja kalliilta vaikuttaviin osakkeisiin. Nousussa on pitänyt olla mukana, kun muutkin ovat.

Positiivisena vaikutuksena FOMO-ilmiössä on se tosiasia, että se ylipäänsä kannustaa sijoittamaan. Sijoittajalle ilmiö tuottaa kuitenkin useimmiten ongelmia, sillä FOMO johtaa helposti epärationaalisiin sijoituspäätöksiin.

FOMOn haitallisia vaikutuksia sijoituspäätöksiin voi hillitä esimerkiksi

  1. rakentamalla pitkän aikavälin sijoitussuunnitelman ja noudattamalla suunnitelmaa systemaattisesti.
  2. keskittämällä omiin sijoitustavoitteisiin ja jättämällä suhteellisen vertailun vähemmälle.
  3. varomalla tunteisiin vetoavia tarinoita ja ns. kuumia ostovinkkejä, joiden riskit jäävät usein analysoimatta ja ymmärtämättä.
  4. pysähtymällä miettimään, perustuuko sijoituspäätös enemmän tunteeseen kuin faktoihin. Sijoittajia vaivaa usein yliluottamus omaan - hyvin rajalliseen dataan perustuvaan - analyysiin.

FOMO-ilmiö on nyt erityisen ajankohtainen viimeaikaisen markkinaheilunnan keskellä. Historia osoittaa, että voimakkaan kurssilaskun jälkeen hinnat voivat toipua hyvinkin nopeasti. Pelko kurssinousun missaamisesta pyörii varmasti jo monen sijoittajan mielessä. FOMO tekee työtään.

Perttu Hytönen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää