Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pandemia lisää huijausyritysten ja tietomurtojen riskejä – tietoturva-ammattilaiset tarjoavat nyt apuaan

25.3.2020 - Turvallisuus

Koronaviruksen aiheuttama pandemia näkyy Suomessa kasvaneina huijauspuheluina, huijausviesteinä sekä väärennettyinä korona-aiheisina verkkosivustoina. Murtoyritysten kohteena saattavat olla myös terveydenhuollon tietojärjestelmät ja muut viranomaisten kriittiset tietojärjestelmät. Maailmanluokan tietoturvaosaajat tarjoavat nyt apuaan maksutta erityisesti terveydenhuollon tietojärjestelmien turvaamiseksi.

Elämme digitaalisessa maailmassa, jossa jokainen kriisi tai poikkeava tilanne globaalisti aiheuttaa liikettä verkkorikollisissa. Rikolliset lymyilevät digitaalisen verkon sivukujilla odottamassa sopivaa hetkeä käynnistää huijaus- tai hyökkäystyökalupakkinsa arsenaali.

Rikolliset hyödyntävät sumeilematta vallitsevaa poikkeustilannetta ja pyrkivät kaikin keinoin huijaamaan ihmisiä. Heidän toimintansa on opportunistista ja tällaisessa poikkeustilanteessa he skaalaavat toimintansa äärirajoille, jolloin kohteena voivat olla myös terveydenhuollon organisaatiot.

Suomeen perustettiin viime viikolla yhteisöllinen hakkerikollektiivi KyberVPK. Tämä tietoturvan vapaaehtoisorganisaatio perustettiin turvaamaan ja auttamaan terveydenhuoltoa ja muita kriittisiä liitännäistoimijoita tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Kuten nimi viittaa, kaikki mukana olijat toimivat vapaaehtoisesti eivätkä edusta mitään tietoturvayhtiötä. Kyberturvallisuuden vapaaehtoiset tekevät pyyteetöntä työtä ja heiltä saa apua tietoturvan testaamiseen, tietoturvapoikkeamien ratkomiseen tai ehkäisemän erilaisia tietoturvaongelmia näinä poikkeuksellisina aikoina.

LähiTapiolalla on vuosia ollut käynnissä haavoittuvuusohjelma, jonka kautta maksamme palkkioita valkohattuisille hakkereille, mikäli he löytävät palveluistamme tietoturvapoikkeamia. Kokemuksemme tästä yhteistyöstä ovat olleet erinomaisia ja siksi haluan kannustaa kaikkia asiaa nyt pohtivia kääntymään näiden ammattilaisten puoleen, jotta suomalaisten tiedot pysyvät turvassa.

KyberVPK odottaa teidän yhteydenottoanne, apu on maksutonta ja vapaaehtoiset ovat maailmanluokan hyvishakkereita.

Leo Niemelä

tietoturvajohtaja

LähiTapiola