Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Hikikarpalot otsalla – elämää napin painalluksen takana

19.3.2020 - Talous

Osakemarkkinat heiluvat rajusti koronavirusepidemian vuoksi. Sijoittajien paniikki leviää. LähiTapiola Varainhoidon asiakkuuspäällikkö Saaga Patalan mukaan sijoittajille on tarjolla neljä nappia. Mitä nappia sinä painaisit?

Tilanne on kieltämättä poikkeuksellinen monestakin näkökulmasta eikä vähiten talouden osalta. Voi korona minkä teit. Sijoituskeskusteluja kun nyt seuraa, yksi teema nousee ylitse muiden: Mitä te teette nyt? Mitä minun tulisi tehdä?

Epävarmuus on käsin kosketeltavaa ja myös neuvot kanssakeskustelijoilta seilaavat laidasta laitaan: ”En kestänyt, otin omani pois.” ”Katson kauhulla salkkuani, menetän jo yöuniani.” ”Älä tee mitään, se mikä menee alas, tulee myös ylös.” ”Nyt on ostajan markkinat, alennusmyynnit, mahtavaa!”

Periaatteessa kaikki ovat oikeassa, omasta näkökulmastaan. Mutta muista, että se mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole sinun ratkaisusi. Tärkeintä on nyt pysähtyä hetkeksi ja miettiä omia tuntemuksia. Mieti esimerkiksi, jos sijoituksesi olisivat näiden neljän napin takana, niin mitä sinä painaisit?

  1. Paniikkinappi. Painoin varmuuden vuoksi viidesti. Huh, helpotti.
  2. Epävarmuusnappi. Ehkä painan ehkä en. Se pyörii mielessäni päivin ja öin, mitä minun pitäisi tehdä? Vähän jo ahdistaa.
  3. Piilonappi. En näe sitä, sitä ei siis ole. Nukun yöni ajattelematta asiaa.
  4. Vauhtinappi. Ostohousut ovat jalassa, odotan oikeaa hetkeä, olen valmis painamaan.

Jos painalluksesi osuu kahteen ensimmäiseen, niin on syytä tarkistaa ovatko sijoitusvalintasi sinulle sopivat. Millä perusteella ne on alun perin valittu? Mikä on sijoitussuunnitelmasi? Onhan sinulla suunnitelma?

Toimimalla nyt hätäisesti käy helposti niin, että uskalluksesi jatkoon romuttuu. Kynnys aloittaa myöhemmin uudestaan kasvaa ja jää ehkä jopa tekemättä. Ja se olisi harmi.

Löydä siis viimeistään tässä tilanteessa itsesi sijoittajana, älä peilaa muihin ja ennen kaikkea, älä luovuta. Tarkista ihan ensimmäiseksi, että sinulla on kunnossa:

  • Sijoitussuunnitelma
  • Hajautus: ajallinen, maantieteellinen ja omaisuusluokat huomioiva
  • Tunnet riskinsietohalusi ja -kykysi.

No niin, hyvä. Tämän jälkeen voit klikata:
Tarkista tilanne ja tarvittaessa tee huoltotoimenpiteitä, mutta älä hätiköi, vaan muista suunnitelmasi -nappia. Kas noin, tilanne hallussa.

P.s. Meinasin sanoa loppuun, että nyt voit hengittää rauhallisesti, mutta enpäs sanokaan. Kyllähän tämä kieltämättä pistää hengästyttämään. Jäitä hattuun, älä hätiköi.

Saaga Patala
Asiakkuuspäällikkö
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää