Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Säästäminen ja sijoittaminen opiskelijana – uhka vai mahdollisuus?

12.3.2020 - Talous

Milloin on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen? LähiTapiolan asiakkuuspäällikkö Camilla Backman kertoo yksinkertaisen vastauksen.

Usein tulee törmättyä kysymykseen: Milloin on hyvä aika aloittaa sijoittaminen? Vastaus on aina sama – nyt. Monesti myös kuulee jonkun sanovan, että olisinpa aloittanut aikaisemmin, mutta harvoin kuulee kenenkään sanovan, että harmittaa kun aloitti sijoittamisen jo aikoja sitten.

Tietysti on sijoituksia, jotka eivät ole menneet nappiin ja tappiotakin on voinut tulla. Mutta suurin osa säästämisen ja sijoittamisen aloittanut on myös näiden vaikeiden aikojen jälkeen jatkanut.

Itse ajauduin sijoittamisen maailmaan opintojen ja töiden kautta. Tiesin jollain tasolla, että on olemassa sellaisia kuin rahastoja. Rehellisesti sanottuna, en kyllä tiennyt, mitä ne rahastot oikeasti olivat. Pikkuhiljaa sijoittamisen maailma kuitenkin avautui ja kuukausisäästämisen aloitin jo melkein saman tien, vaikka olinkin, ja olen edelleen, vielä opiskelija.
Yleinen ajatus on, että pitää olla paljon rahaa, jotta voi säästää tai sijoittaa. Tosiasiassa rahastosäästämisen voi aloittaa jo muutamalla kympillä kuussa. Eikä tarvitse edes joka kuukausi säästää, jos alkuun tuntuu siltä, että budjetti ei anna myöden.

Suurimmalta osalta opiskelijoilta, varsinkin niiltä, jotka ovat jo aloittaneet työt opintojen ohessa, löytyy muutama ylimääräinen kymppi kuussa. Rahan, jonka voisi hyvinkin laittaa esimerkiksi rahastoon sen sijaan, että ostaa ne muutamat ylimääräiset juomat approlla tai ostaa ne kivat kengät, joita ei oikeasti tarvitse, mutta kun ne olivat alennuksessa. Helpoin tapa on tietenkin laittaa raha sivuun heti kun palkka tulee tilille, eikä sitten vasta kuun lopussa katsota mitä tilille on jäänyt, koska harvemmin siellä enää mitään silloin on.

Vaihtoehtoja on monia, mutta rahastoissa on se hyvä puoli, että kun sen sopivan rahaston on kerran valinnut, sitä ei tarvitse miettiä enää jatkossa. Ei tarvitse itse laittaa aikaa siihen, että tekee yritysanalyysiä tai miettii miten Trumpin twiitit vaikuttavat markkinaan, sen puolen hoitaa ammattilainen. Rahastot ovat tämän lisäksi helppo valinta, mikäli haluaa sijoittaa vastuullisesti.

Rahastoilla on nykyään lähes aina jokin vastuullisuusluokitus, joten vastuullisen rahaston löytäminen on helpompaa, kun vastuullisen osakkeen, jolloin joutuu itse tekemään arvion yrityksen vastuullisuudesta. Sitten jos ajan myötä aikaa vapautuu esseiden kirjoittamisen ohesta, ja kiinnostus markkinoihin on kasvanut, ei mikään estä osakeostoksille siirtymistä.

Jos tämän oivaltaa jo parikymppisenä, voi elämä helpottua tulevaisuudessa. On se sitten reissu Australiaan parin vuoden päästä, käsiraha ensiasuntoon, säästöjä pahan päivän varalle tai vaikka eläkepäiviä varten. Fakta on se, että helpommalla siinä pääsee, kun on säästöjä mistä ottaa.

Kun sitten opintojen loppuvaiheessa tai opintojen jälkeen pääsee työelämään ja saa ehkä sen ensimmäisen vakituisen työpaikan ja säännöllisen kuukausipalkan, on silloin paljon helpompaa jatkaa säästämistä, eihän siinä tarvitse mitään uutta enää tehdä.

Kuukausittaista säästösummaa voi ehkä hieman korottaa, kun tulot ovat kasvaneet, mutta uusia rutiineja tai budjetointeja ei siinä enää tarvitse opetella. Kun on jo päässyt hyvään vauhtiin, on siitä hyvä jatkaa uusia unelmia ja tavoitteita kohti. Eli koska on hyvä aika aloittaa sijoittaminen? Nyt.

Camilla Backman
asiakkuuspäällikkö
LähiTapiola Varainhoito