Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Korona vaikuttaa talouteen ja pelottaa sijoittajia - miten sijoittajan tulisi toimia?

10.3.2020 - Talous

Huoli koronaviruksen vaikutuksista talouteen heiluttelee osakekursseja rajusti. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, mitä sijoittajan tulisi toimia.

Sijoitusvuodelle lehahti lepakosta niin sanotusti ”pari muuttujaa”. Covid-19 on lamaannuttanut Kiinan talouden ja levitessään pandemiaksi tekisi saman myös muualla.

Viruksen talousvaikutusten rytmiä voi hahmottaa seuraavien skenaarioiden kautta:

  1. Sydänkohtaus viittaa lyhytaikaiseen tarjontashokkiin. Rajoitukset ja työvoiman puute leikkaavat tuotantoa väliaikaisesti, jonka jälkeen patoutunut kysyntä purkaantuu.
  2. Keuhkokuume vaivaa pidempään, jolloin työtulojen pienentyminen loiventaa toipumista. Lisäksi palvelualat kärsivät itsesuojelun syrjäyttäessä pidempään liikkumista ja kuluttamista.
  3. Koomaan joutuminen edellyttää viruksen uutta vahvistumista, rahoitusjärjestelmän häiriintymistä tai globaalien oireiden voimistumista.

Todennäköisintä on sydänkohtauksen rytmi. Skenaarioiden todennäköisyyksillä 70/25/5% painotettu kasvuennuste on 4,9 %.

Kiinan talouden koronaskenaariot vuodelle 2020

Vaikutukset leviävät maailmalle pitkin useita reittejä, joita globalisaatio on tehostanut. Matkustaminen luonnollisesti levittää viruksen nopeasti kaikkialle. Ja kääntäen sen rajoittaminen iskee turismista riippuvaisiin lomakeitaisiin.

Kiinalaisen loppukysynnän pudotus iskee maailmankauppaan. Lisäksi pitkät globaalit tuotantoketjut voivat katkeille, jos tuotantokatkokset kestävät pidempään kuin varastot. Pahimmillaan yhden hienostuneen komponentin tai raaka-aineen puute voi pysäyttää tehtaita.

Rahoitusmarkkinat välittävät shokkia reaaliajassa. Rahoituksen kiristyminen koettelee globaalista rahoituksesta riippuvaisiin kehittyviä talouksia. Hyödykkeiden kysynnän ja hinnan lasku iskee niiden viennistä riippuvaisiin maihin.

Isoin vaikutus tullee taloudellisen luottamuksen heikentymisenä, mikä lykkään investointeja ja rokottaa kuluttamista. Finanssi- ja rahapolitiikalla rakennetaan siltaa yli pahimmin shokin. Hyvässä lykyssä maailman talouskasvu laske vain muutamia kymmenyksiä, mutta epäsuotuisilla ”muuttujilla” yli prosentin.

Pysy sijoitussuunnitelmassa

Viruksen leviämisen ensishokki on markkinoilla hinnoiteltu. Helmikuu oli osakkeille heikoin sitten finanssikriisin. Huipulta laskua tuli yli 10 prosenttia, mikä ei pitkäjänteiselle osakesijoittajalle pitäisi olla iso huolen ja harmin aihe. Laskut kuuluvat lajiin. Historiassa tällaisia laskuja on koettu keskimäärin miltei joka toinen vuosi.

Osakkeiden laskut kuuluvat normaaliin sijoittamiseen

Jatko onkin taas ”muuttuja”. On hyvin mahdollista, että heikentyvä talousdata laukaisee vielä toisen samanlaisen myyntiaallon ennen kuin toipumisskenaario huhti-kesäkuussa saa vahvistusta. Tällaisia laskuja osakemarkkinoilla koetaan keskimäärin joka seitsemäs vuosi. Huonomminkin voi mennä, mutta pelkällä pelolla ei tulevaisuutta kannata lähestyä. Korona on kyllä musta joutsen, mutta ei nyt sentään musta surma.

Mahdollista on myös, että pahin on takanapäin. Osakkeiden paniikkimyynti voi ajoittua huonosti, sillä hyvät lyhyet tuottoperiodit klusteroituvat huonojen läheisyyteen. Pelon vallassa reagointi sabotoi pitkän ajan tuotot. Sijoitussuunnitelmaa kannattaa huoltaa säännöllisesti normaaliaikoina, ei tunnekuohussa turbulenssin keskustassa.

Blogi on julkaistu Taloustaito.fi:n sivuilla 9. maaliskuuta 2020.

Hannu Nummiaro

yksityistalouden ekonomisti

LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää