Elämäsi tärkein ihminen
2.1.2020 - Turvallisuus
LähiTapiolan henkilöstöpäällikkö Mari Keränen kertoo, kuka on hänen prioriteettilistallaan ykkösenä. Lue, mihin hän aikoo kannustaa ihmisiä ensi vuonna.
Anna mulle siivet selkään
Näytä mitä en nää
Oon liian kauan ollu jo kiinni siinä, mikä häviää
Anna mulle siivet selkään
Näytä mitä en nää
Vaik mul ois kaukoputki ja kaikki maailman valot pääl
Näin laulaa GFM feat. Juhani Tikkanen laulussaan Kaikki maailman valot. Kappale pysäytti minut jokin aika sitten. Se kuvaa mielestäni hienosti meidän ihmisten syvintä olemusta; etsimme koko ajan jotain, joka täyttäisi maljamme ja toisi meille onnen. Silti se jokin tuntuu katoavan koko ajan kauemmas. Harmittavan usein odotamme, että joku tai jokin asia toisi meille pysyvän tasapainon, terveyden, ihailua ja rakkautta. Janoamme hyväksyntää muilta, vaikka oikeasti meidän pitäisi ensin hyväksyä itsemme.
Suuntaamme katseemme ulkopuolelle, kun meidän pitäisi katsoa sisäänpäin
Ensi vuonna saan vastuulleni henkilöstömme työkykyjohtamisen ja hyvinvoinnin kehittämisen. Mennyt syksy kului onnistuneesti mielen hyvinvoinnin ympärillä. Halusin tietää, mihin elämänturvaajamme haluavat eniten tukea vuonna 2020, joten kysyin asiaa sisäisessä viestintäpalvelu Yammerissa.
Vaihtoehtoina olivat:
- Mielen hyvinvointi ja ajanhallinta
- Fyysinen kunto ja liikunta
- Ravitsemus ja painonhallinta
- Itsetuntemus ja ihmisenä kasvaminen
- Jokin muu.
Suurin osa (33%) vastanneista halusi saada lisää tietoa ja tukea siihen, kuinka kehittää itsetuntemustaan ja ihmisenä kasvua. Toiseksi eniten (28%)toivottiin vinkkejä ravitsemukseen ja painonhallintaan ja kolmanneksi (22%) haluttiin jatkaa keskustelua mielen hyvinvoinnin ja ajanhallinnan parissa.
Gallupin tulos sykähdytti. Se antoi uskoa siihen, että olemme menossa LähiTapiolassa oikeaan suuntaan. Olen jo vuosia puhunut siitä, miten kaikki toiminta - varsinkin hyvä johtaminen, lähtee itsetuntemuksesta. Ihminen on fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen kokonaisuus.
Kaikki liittyy kaikkeen. Esimerkiksi aikaansaamisen ja omantyön hallinnan kannalta on oleellista ymmärtää, mikä juuri itseä rasittaa ja mistä saa energiaa. Valmennuksissani kysyn ihmisiltä, kuka on heidän elämänsä tärkein ihminen. Usein näen mietteliäitä katseita. Vastaus tulee monesti arkaillen kysymyksen muodossa..minä itse? Moni pysähtyy tämän aiheen äärelle ensimmäistä kertaa.
Kyllä. Niin usein laitamme muiden tarpeet itsemme edelle. Ja se on tietenkin hienoa ja kaunista. Yksi yhtiömme arvoista on hyväntahtoisuus. Tuoreen henkilöstökyselymme tulokset kertovat, että meillä on erittäin tyytyväistä ja toisista huolehtivaa porukkaa. Ja niin sen pitääkin olla! Täytyy kuitenkin ymmärtää, että meistä ei ole mitään iloa perheellemme, työkavereillemme, ystävillemme tai asiakkaillemme, jos unohdamme pitää huolta itsestämme.
Liian usein vertailemme itseämme muihin ihmisiin, pyrimme sopeutumaan, miellyttämään, täyttämään toisten toiveita tai suorittamaan, jotta tulisimme hyväksytyiksi. Lopulta huomaamme ehkä kadottaneemme sen mitä olimme tavoittelemassa ja miksi. Ja olo on tyhjä.
Tasapainoinen ihminen on luontaisesti hyvä myös toisille. Vastoinkäymiset ja kriisit muokkaavat. Ja joskus vasta elämä opettaa, mikä on oikeasti tärkeää – ja miten kannattaisi yrittää elää ja kuinka olla itselleen uskollinen.
Hetki sitten kävin mielenkiintoisen keskustelun läheiseni kanssa, kun hän halusi tietää, millainen minun prioriteettilistani on. Mietin asiaa hetken ja sanoin painokkaasti: ”minä olen minun prioriteettilistani ykkönen! Kun voin hyvin, myös muut ympärilläni voivat. Siksi haluan antaa itselleni sitä, mitä tarvitsen” Ensimmäistä kertaa sanoin sen ääneen ilman häpeää ja epäilystä. Vuodet ovat koulineet minua. En halua enää hylätä itseäni.
Toivon, että vuoden 2020 aikana osaan kannustaa yhä useampia kysymään itseltään kaksi kysymystä: Kuinka minä voin? Mitä minä tarvitsen?
Missä on se paikka, josta puhutaan
Et siel en itseäni toisiin vertaa
Missä on se ääni, joka kuiskaa
"Sä olet ihme, älä unohda koskaan"
(kursivoidut tekstit kappaleesta Kaikki maailman valot)
Mari Keränen
johtamisen psykologiaan erikoistunut Business HR
"Harmittavan usein odotamme, että joku tai jokin asia toisi meille pysyvän tasapainon, terveyden, ihailua ja rakkautta. Janoamme hyväksyntää muilta, vaikka oikeasti meidän pitäisi ensin hyväksyä itsemme."
365 päivää ja 800 yritystapaamista
19.12.2019 | Talous
Yritystapaamiset ovat keskeinen osa salkunhoitajan työtä. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Nina Ebeling kertoo, miten yritystapaaminen voi vaikuttaa sijoituspäätöksiin.
Verovähennysoikeudesta apua terveydenhuollon kustannusten hallitsemattomaan kasvuun
16.12.2019 | Blogi
Asiantuntijat ovat yksimielisiä ainakin yhdestä terveydenhuollon uudistuksesta: meidän pitäisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän ennaltaehkäisyyn. Nykyisellään keskitymme hoitamaan vain sairauksia, kun niitä pitäisi ehkäistä. Valtio voisi ottaa aktiivisen roolin tässä tarjoamalla verovähennystä palveluiden käytöistä, joilla ennaltaehkäistään vaikuttavasti kansansairauksia.
Kiina ja Yhdysvallat kauppasopuun – sijoitusmarkkinat huokasivat helpotuksesta
16.12.2019 | Talous
Yhdysvaltojen ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopu oli sijoitusmarkkinoille helpotus. Todennäköisesti kauppakiistat heiluttelevat sijoitusmarkkinoita kuitenkin myös jatkossa, kirjoittaa LähiTapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.