Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kiina ja Yhdysvallat kauppasopuun – sijoitusmarkkinat huokasivat helpotuksesta

16.12.2019 - Talous

Yhdysvaltojen ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopu oli sijoitusmarkkinoille helpotus. Todennäköisesti kauppakiistat heiluttelevat sijoitusmarkkinoita kuitenkin myös jatkossa, kirjoittaa LähiTapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.

Sijoitusmarkkinat huokasivat helpotuksesta, kun Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat ensimmäisen vaiheen kauppasovusta. Alustavien tietojen mukaan Kiina sitoutuisi muun muassa ostamaan vuosittain vähintään 40 miljardilla dollarilla yhdysvaltalaisia maataloustuotteita ja parantamaan immateriaalioikeuksien suojaa.

Sopimus sisältää myös sitoumuksia koskien Kiinan valuuttaa ja yhdysvaltalaisyhtiöiden pääsyä Kiinan markkinoille. Merkittävimmät kysymykset, kuten Kiinan teollisuuspolitiikka, jäävät sopimuksen ulkopuolelle.

Vastineena Kiinan myönnytyksiin Yhdysvallat jättää joulukuulle suunnitellut lisätullit toteuttamatta. Tullit olisivat koskeneet 156 miljardin dollarin arvoista kiinalaistuotteiden tuontia. Lisäksi Yhdysvallat alentaa syyskuussa asetettuja 120 miljardin tuontia koskeneita tulleja 15 prosentista 7,5 prosenttiin.

Yhdysvaltain asettamat 250 miljardin kiinalaistuotteiden tuontia koskevat 25 prosentin tullit pysyvät voimassa. Mediatietojen mukaan sopimuksen allekirjoitus ajoittuu tammikuun alkuun.

Mitä seuraavaksi?

Vaikka sopua on luonnehdittu laihaksi, kyseessä on kauppasodan toistaiseksi merkittävin edistysaskel. Sopimuksen yksityiskohtiin ja toteutumiseen liittyy kuitenkin edelleen kysymysmerkkejä. Jatko riippuu siitä, kunnioittavatko Yhdysvallat ja Kiina lopulta sitoumuksiaan.

Yhdysvallat on lisäksi viestinyt, että se haluaa käynnistää toisen vaiheen kauppaneuvottelut jo ensi vuoden aikana.

Jatkoneuvotteluista odotetaan nyt käytyjä neuvotteluja haastavampia. Todennäköistä on, että kauppakiistat heiluttelevat sijoitusmarkkinoita myös jatkossa.

Jyri Kinnunen
rahoitusmarkkinaekonomisti
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää