Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Nastat vai kitkat? Elämänturvassa valinta voi olla myös molemmat

2.12.2019 - Talous

Omassa elämässä on tehtävä yhtä tärkeitä valintoja kuin liikenteessäkin. LähiTapiola Henkiyhtiön myyntijohtaja Eeli Hulmi kertoo, miten ajovarmuus henkilökohtaisessa taloudessa varmistetaan.

Marraskuinen aamu klo 0730 keltaisella huoltoasemalla.
Radiossa varoitetaan peltikolarisumista valtaväylien liittymissä. Kahvijonossa kaksi aikuiseen ikään kasvanutta, oranssiin huomiotakkiin pukeutunutta herrasmiestä kommentoi teille hiipinyttä liukkautta: ”Nastat vai kitkat alla?”. Talvi yllättää autoilijan, mutta kun kilometrejä on takana tarpeeksi, homma on hallussa ja kolarointi on harrastelijoille: työmaalle päästään läpi rännän, kissojen tai koirien.

Yli 2/3 suomalaisten tuloista saadaan töiden kautta, joko palkkatöissä tai itsellisenä yrittäjänä. Vaikka miesflunssa on taudeista vaativin, kynnys jäädä saikuttamaan on tekijämiehille ja –naisille korkea. Tilanne, jossa arjen sankari kaatuu, on jo oikeasti vakava. Erityisesti kun on perhettä kotona odottamassa ja leipä pitää kerätä maailmalta pienistä palasista tilanne on silloin ns. päällä – ja ollut ehkä jo pidempään.

Seuraukset ovat sen mukaisia.

Henkilökohtaisen talouden puolella liukkaus voi hiipiä tupaan yllättävästi. Terveys ja talous kulkevat käsi kädessä: kun kroppa tai pää estää pääsemästä töihin, tämä näkyy pankkitilillä. Sosiaaliturvan rooli on vastata minimitoimeentulon tarpeisiin ja sairauspäivärahan suuruus harvoin yllättää positiivisesti. Vielä enemmän tuumaustaukoa tarvitaan, kun eläkeotteen luvut realisoituvat työkyvyttömänä - tai lapsille ja puolisolle perhe-eläkkeenä. Työstä ansaittu eläkekertymä hyppää peliin hyvin ansaitun vanhuuseläkkeen lisäksi silloin, kun ura katkeaa kesken kaiken.

Työkyvyttömyys- tai perhe-eläke konkretisoituvat tilanteissa, joissa työmaalle ei enää palata terveyden vuoksi tai kuolintapauksessa. Näiden taso suhteessa omiin tai perheen tarpeisiin tulee kuitenkin liian usein yllätyksenä – tai annettuna.

Henkilökohtaisen taloussuunnittelun voi jakaa kolmeen otsikkoon: arjen ja toimeentulon turvaaminen nyt, toimeentulon ja tavoitteiden turvaaminen tulevaisuudessa ja läheisten toimeentulon ja tulevaisuuden turvaaminen. Työkaluja on karkeasti jaettuna kaksi: oma raha ja jonkun muun maksama raha. Oma raha löytyy sukan varresta, tililtä ja sijoituksista. Jonkun muun maksama raha esimerkiksi vakuutuksista.

Jos haluan varmistaa toimeentuloni - sekä itseni että perheeni turvaksi - kumpi on tässä tapauksessa fiksumpi työväline? Toisin kuin talvirenkaissa valinta ei ole joko tai; talouden kokenut autoilija rakentaa turvaverkkonsa sekä omalla rahalla (säästäminen) että oman yhtiön rahalla (vakuuttaminen).

Norsut syödään pieninä palasina ja tärkeintä on, että työmaalle päästään. Liikkeestä on helpompi korjata ja liikkeelle voi lähteä esimerkiksi omien läheisten turvan pohtimisen kautta – tai kerryttämällä säästöihin ensiksi pahan päivän varan ja sitten siirtyä seuraavaan teemaan.

Kun kilometrejä on tarpeeksi takana ajovarmuus myös henkilökohtaisessa taloudessa kasvaa. Ehkä silloin huoltoaseman aamukahvilla puhutaan renkaiden rinnalla myös rahasta ja rakkaiden tulevaisuuden turvaamisesta: ”Talouden nastat vai kitkat? Molemmat.”

Ps. Katso, miten henkivakuutus liittyy henkilökohtaiseen taloussuunnitteluun.


Eeli Hulmi
myyntijohtaja

LähiTapiola Henkiyhtiö