Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Säästöt jumittuvat talletuksiin –kolmella loikalla yli krokotiilin kidan

18.10.2019 - Hannu Nummiaro

Suomalaisten tileillä olevat varat kasvavat. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, miten talletusjumin voi aukaista.

Kotitalouksilla jää säästöön rahaa, mutta se löytää tiensä heikosti sijoituksiin. Rahoitustilipidon mukaan viimeisimmän vuoden aikana talletukset ovat nousseet 13 kertaa enemmän kuin rahastosijoitukset.

Finanssikriisi on selvä vedenjakaja kotitalouksien sijoituskäyttäytymisessä. Siihen asti säästöt kohdentuivat sekä talletuksiin että rahastoihin tasatahtiin. Sitten kaaos ja paniikki ajoivat myymään rahastoja aleneviin hintoihin ja rahat laitettiin parkkiin talletuksiin.

Todellinen mysteeri on kuitenkin talletusten ja rahastojen jatkuvasti levenevä ”krokotiilin kita”. Vaikea keksiä loogista selitystä, miksi kotitaloudet kiihtyvään tahtiin kasaavat lisäsäästöt pääasiassa talletuksiin. Olihan finanssikriisin hurjin sitten 1930-luvun, ehkä se on jättänyt pysyviä pelkotiloja, jotka jumittavat säästäjät talletuksiin.

Osakkeiden viime vuosien nettomyynnit voivat myös kertoa sijoittajien lisääntyneestä varovaisuudesta yli kymmenen vuotta kestäneen hyvän nousumarkkinan jälkeen.

Kuva. Kotitalouksien nettosijoituksen talletuksiin, rahastoihin ja pörssiosakkeisiin

Iso osa sijoittamisesta on tunteiden ja käyttäytymisen hallintaa ja koulutusta. Talletusjumi aukeaa seuraavasti:

  1. Riskiaisti. Inflaatio on ostovoiman hiljainen nujertaja, joka etenee salakavalasti ja aina turmiollisesti. Sijoitusriski on kaksipuolinen, markkinoiden laskut ja nousut tasaavat toisiaan. Arvonvaihtelujen sieto palkitsee pitkäjänteisen sijoittajan ostovoimaa kasvattavalla tuotolla.
  2. Tappion pelko. Tappion ja katumuksen pelko asettavat aloituskynnyksen korkealle. Sijoitustappio koetaan yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaava voitto. Aloita vaikka pienellä riskillä, kertyvä kokemus ja osaaminen muokkaavat riskinsietokykyä. Hajautus eri sijoituslajeihin pitää riskin aisoissa.
  3. Jatkavuus. Ihmismielellä on luontainen taipumus ylläpitää kerran omaksuttuja uskomuksia ja toimintatapoja. Ponnistele yli sijoittamisen kynnyksen. Käännä jatkavuushakuisuus eduksi säännölliseksi kuukausisäästämiseksi, jolloin myös laskujen luomat hyvät tuottopaikat tulevat hyödynnetyiksi.

Sijoittamisesta on paljon puhetta, mutta vähän toimintaa. Kolmella loikalla yli krokotiilin kidan!

Blogi on julkaistu Taloustaito.fi -sivustolla 10.10.2019

Hannu Nummiaro

yksityistalouden ekonomisti

LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää