Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Asunnonostajalle sijainti on nyt tärkeämpi kuin koskaan

29.8.2019

Suomeen valmistuu tänä vuonna enemmän asuntoja kuin 27 vuoteen. Pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa on syntynyt joillakin alueilla jopa paikallista ylitarjontaa. Kiihkeän rakentamisen aikana asunnonostajan on kiinnitettävä erityistä huomiota asunnon sijaintiin, jotta vuosien päästä löytyy seuraavakin ostaja.

Matalat korkotasot ovat vauhdittaneet asuinrakentamista viime vuodet ja vuonna 2018 rakennusbuumi synnytti ennätyksellisesti yli 42 000 uutta asuntoa. Tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu vielä enemmän.

Asuntokauppa näyttää kuitenkin hidastuneen ja myymättömien uudisasuntojen määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut. Rakentajat ovatkin reagoineet kysynnän muutoksiin ja uusien rakennuslupien määrä on tänä vuonna kääntynyt laskuun. Kuitenkin edelleen käynnissä on valtava määrä asuinrakennushankkeita, jotka valmistuessaan tuovat uusia asuntoja asuntokauppa- ja vuokramarkkinoille.

Asuntotarjonnan lisääntyessä voimakkaasti melko lyhyessä ajassa, asuntojen sijainnin merkitys korostuu. Pääkaupunkiseudun keskeisillä sijainneilla ja raideyhteyksien varsilla uudisrakentaminen on tuonut helpotusta kireään asuntotarjontaan ja kysyntä näille asunnoille on ollut kovaa. Länsimetron valmistuminen on nostanut esimerkiksi Tapiolan, Niittykummun ja Matinkylän hintoja ja toisaalta parantanut myös itäisten alueiden, kuten Herttoniemen saavutettavuutta ja siten suosiota. Nyt mielenkiinto kohdistuu tuleville Länsimetron jatkon ja Raide-Jokerin varsille. Tampereella puolestaan ratikka on kirittänyt linjan varrelle sijoittuvia asuinalueita.

Kaikkialla asuntokysyntä ei kuitenkaan ole pysynyt uudistuotannon tahdissa. Asuntohakupalveluita selaillessa pystyy pääkaupunkiseudultakin tunnistamaan uusia asuinalueita, joiden valmistuneissa asunto-osakeyhtiöissä on vielä kymmeniä myymättömiä asuntoja ja uudisasunnoista on selvästi ylitarjontaa. Tällöin asunnonostajan riskiksi nousee se, ettei asunnon arvo ja myytävyys välttämättä parane lähitulevaisuudessa. Kun yhtiöistä löytyy vielä ”pakasta vedettyjä” asuntoja ja naapuriin valmistuu toinen uudiskohde, voi oman, pari vuotta käytetyn asunnon myynti ollakin odotettua vaikeampaa. Uusilta, vielä kehittyviltä asuinalueilta kohde kannattaakin ostaa pidemmällä omistushorisontilla.

Pääkaupunkiseudulla paikallista ylitarjontaa selittää osin se, että uusille asuinalueille valmistuu lyhyessä ajassa hyvin paljon asuntoja. Kun alueen palvelurakenteen ja kulkuyhteyksien rakentaminen on kesken eikä alueella ole vielä sisäistä muuttoliikettä, ei kaikille uudisasunnoille välttämättä heti valmistuessaan riitä ostajia. Osa kohteista sen sijaan on rakennushuumassa rakennettu heikosti tavoitettaville B-luokan sijainneille, joille ostajia ei löydy riittävästi asuntotarjonnan kasvettua. Pääkaupunkiseudulla voimakkaan väestönkasvun voidaan kuitenkin odottaa pitkällä aikavälillä tasaavan hetkellisen paikallisen ylitarjonnan.

Ylitarjonta on suurempi haaste pienemmissä, negatiivisen väestöennusteen kaupungeissa. Rakennusbuumi on synnyttänyt myös maakuntakaupungeissa poikkeuksellisen paljon uudisrakennushankkeita. Kun asuntojen kysyntä on rajallista, supistuvaan markkinaan nousee lisää uudiskohteita ja alueen yleiset markkinahinnat ovat laskusuuntaiset, onko uutena ostetusta asunnosta mahdollista saada omansa pois? Tällöin jos koskaan asunnon sijainti nousee kriittiseksi kysymykseksi. Ydinkeskustoissa sijaitsevat kohteet ovat vahvemmilla, mutta etäämmälle ja heikommin saavutettaville sijainneille ottajia voi olla vähän.

Vanha kliseinen asunnonostajan ohje – sijainti-sijainti-sijainti- ei siis edelleenkään ole menettänyt merkitystään. Päinvastoin, tämän päivän markkinoilla ohje on kenties tärkeämpi kuin koskaan.

Pauliina Rantsi
Salkunhoitaja
LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää