Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mitä vikaa on perinteisessä taantumassa?

25.7.2019 - Peter Castren

Maailman keskeiset keskuspankit kääntävät jälleen elvytyshanaa suuremmalle. LähiTapiola Varainhoidon korkojohtaja Peter Castren kertoo, miksi taantumien välttely voi ajaa ongelmiin.

Elämme heinäkuun puoliväliä 2019 ja kehittyneiden maailman osakemarkkinat ovat tänä vuonna tähän saakka tuottaneet 15-20 prosenttia. Monet osakeindeksit ovat historiallisesti huimilla tasoilla ja myös monet muut sijoituskohteet kuten pitkät korot ja asunnot porskuttavat.

Onko siis maailman talous ihanneasennossa vai mikä näitä tuottoja selittää? Mitään talouskriisejä ei ole näkyvissä, mutta pääsyy hintaralliin on länsimaisten keskuspankkien uusiutunut into tukea markkinoita.
Viime viikkoina sekä Euroopan Keskuspankki EKP että Yhdysvaltain keskuspankki Fed ovat vihjailleet tukitoimien kuten koronlaskun ja/ tai pitkien korkojen tukiostojen olevan taas agendalla.

Äänensävy oli toinen vielä viime vuoden lopulla – silloin odotettiin Fedin nostavan korkoja, eikä EKP:ltakaan mitään radikaalia tukea ollut odotettavissa. Tämä muutos on tullut tilanteessa, jossa USA:n työttömyys on ennätyksellisen alhaalla ja Eurooppakin pärjää jotenkuten, vaikkakin kauppasota on jonkin verran laittanut kapuloita rattaisiin. Toisaalta Euroopassa on jo nyt pitkälti negatiiviset korot, jopa 15 vuoden Saksan valtionlaina tuottaa negatiivista korkoa – ja tästä vielä tukiostamaan!

Taantuman välttely hyödyttää zombiyrityksiä ja vallanpitäjiä
Vaikuttaakin siltä, että nykyään halutaan välttää kaikin tavoin taantumaa, joka aikaisempina aikoina kuitenkin kuului taloussykleihin. Vaikka taantuma tietysti jossain määrin voi tuntua ikävältä, samalla se karsii elinkelvottomia yrityksiä – nyt puhutaan jo zombiyrityksistä, jotka pysyvät hengissä vain ilmaisen rahan turvin.

Taantumat voivat heijastua negatiivisesti myös vallanpitäjien uudelleenvalintamahdollisuuksiin. Tästä taitaa varsinkin presidentti Donald Trump olla huolissaan.

Vallanpitäjät pitävät työpaikkansa ja sijoittajat voivat hyvin keskuspankkien nykypolitiikassa. Pulma vain on se, että suuri osa väestöstä ei ole hyötynyt siinä määrin näistä toimista kuin mitä keskuspankit toivoivat.

Jos tulee laajempi käsitys, että rikkaat vain rikastuvat eikä kaikille tule hyvää tällä menolla, seuraukset saattavat olla arvaamattomat.

Citigroupin arvostettu strategi Matt King mietti äskettäisessä kirjoituksessaan, että tämän päivä oikeistopopulismia saattaa seurata huomispäivän vasemmistopopulismi osittain keskuspankkipolitiikan seurauksena ja silloin sijoittajat kyllä mieluummin ottaisivat vanhan kunnon taantuman kuin ikuisen rahahanojen piristysruiskeen.

Loppukesästä ja alkusyksystä saamme tietää, miten pitkälle keskuspankit haluavat mennä.

Peter Castren
korkojohtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää