Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vegehuuma leviää pörssissä

18.7.2019 - Timo Ritari

Kasvipohjaisia burgeripihvien valmistajat ovat villinneet sijoittajat Yhdysvalloissa. Alkuvuoden kuumimman listautujan osake on kuusinkertaistunut antihinnastaan. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Timo Ritarin mukaan ruokatottumusten muutos näkyy myös pörssissä.

Heinäkuun alun Helsingin Sanomissa (5.7.19) oli artikkeli, jossa kerrottiin maatalouden valjastamisesta ehkäisemään hiilidioksidipäästöjä. Jutussa sanottiin, että maapallon pinta-alasta noin 40 prosenttia on ruokatuotannon käytössä ja tästä pinta-alasta tarvitaan noin 80 prosenttia eläintuotannon takia.

Kasvihuonepäästöistä myös iso osa on peräisin ruokatuotannosta. Herää kysymys, tarvitseeko ihminen nykymäärän lihaa vai voisiko kasviperäisellä ruokavaliolla myös pärjätä? En missään nimessä ole ehdottomuuden kannalla, mutta jos vähän lisäisi kasviksia lihan kustannuksella lautaselle? Kasviperäiset tuotteet ovat nyt hot ja kovasti kasvavaa liiketoimintaan. Myös vannoutuneet lihansyöjät miettivät asioita eri tavalla. Halu syödä terveellisemmin ohjaa kuluttamista. Tämä trendi näkyy myös osakemarkkinoilla.

Kuluttajat haluavat vaihtoehtoja

(Iso) osa kuluttajista ovat havahtuneet ja ryhtyneet vaatimaan vaihtoehtoja. Kasvispohjaisten burgereiden suosio on tästä erinomainen esimerkki.

Alku vuoden kuumin listautuminen Yhdysvaltojen pörssissä on ollut kasvispohjaisia burgerpihvejä kehittänyt Beyond Meat (BYND). Yhtiön päätuote on kasvispohjainen hampurilaispihvi. Yhtiö listautui viime toukokuussa ja sen osakekurssi nousi yli 160 prosenttia ensimmäisenä kauppapäivänä. Joku voisi sanoa, kuten grillatessa tavataan, well done.

Beyond Meatin myynti kuitenkin kasvoi yli 200 prosenttia viime neljänneksellä, kun vähittäiskauppa haluaa tuotteita myyntiin kysynnän kasvaessa ja ravintolaketjut lisäävät kilvan kasvispohjaisia burgereita listoilleen. Sijoittajan kannalta on oleellista, että yhtiön osakekurssi on jatkanut nousuaan. Kesäkuun puolivälisässä, tulosjulkistuksen jälkeen, nähtiin muutamassa päivässä iso liike. Kurssi pomppasi vajaat 70 prosenttia (99 dollaria/osake => lähes 170 dollaria/osake). Samaan aikaan S&P500 -indeksi nousi noin kaksi prosenttia.

Beyond Meatin liikevaihdoksi ennakoidaan noin 220 miljoonaa dollaria tälle vuodelle ja tuloksen odotetaan olevan voitollinen ensi vuonna. Kun sijoittajat haalivat yhtiön osakkeita ja sen kassa on täynnä rahaa, yhtiö on kaikilla mittareilla kallis: P/S eli yhtiön markkina-arvo suhteessa myyntiin on yli 40. Tuttua teknohuumasta.

Grilli on kuumana. Beyond Meat:in listautumishinta toukokuun alussa oli 25 dollaria osaketta kohden ja kurssi on kirjoitushetkellä päälle 150 dollaria osakkeelta. Yhtiön markkina-arvo on lähes 9,5 miljardia dollaria. Helsingin pörssissä yhtiö olisi top kympissä Stora Enson ja Wärtsilän välissä.

Vaikka kurssiliikkeestä voisi päätellä, Beyond Meat ei ole yksin liikkeellä. Yhdysvalloissa muun muassa Impossible Foods yritys myös kehittää kasvisperäisiä burgeripihvejä. Se on perustettu vuonna 2011 ja kevään viimeisimmän rahoituskierroksen mukaan sen arvo noin 2 miljardia dollaria.

Impossible Foodsilla on yhteistyökokeiluja hampurilaisketju Burger Kingin kanssa. Pienemmässä mittakaavassa brittiläinen Moving Mountains (Hyvä nimi!) leviää kovaa vauhtia Euroopassa. Kotipizzan omistama Social Burgerjoint käyttää vegeburgereissaan yhtiön pihvejä.

Myös isot huomanneet muutokset

Start up:ien lisäksi isot, kansainväliset elintarvikejätit ovat huomanneet muutokset kulutustottumuksissa. Saadakseen kasvua, heidän täytyy kuunnella kuluttajia. Nestle on lanseerannut Euroopassa Garden Gourmet ja Yhdysvalloissa Sweet Earth brandit, joiden päätuotteita ovat kasvispohjaiset hampurilaispihvit. Lisäksi Nestle on sopinut Saksassa McDonald’sin kanssa yhteistyökokeilusta.

Kellogg ja Amerikan suurin lihantuottajaTyson Foods ovat trendissä mukana MorningStar Farms ja Raised & Rooted brändeillään. Ruoka start up:it ovat saaneet isot haastajat.

Vakiintuneilla yhtiöillä ovat puolellaan tunnettavuus ja valmiit jakelukanavat. Nähtäväksi jää, pystyvätkö nämä start up:it haastamaan kansainväliset megayhtiöt vai tulevatko ne ostetuiksi.

Tulokkailla on yksi iso etu puolellaan. Kuluttajat haluavat vähän jotain extraa, autenttisuutta, pieniä brändejä ja tarinoita. Ei ole sattumaa, että ruokakaupoissa on esimerkiksi hyllymetreittäin pienpanimoiden tuotteita. Byeond Meat, Impossible Foods ja Moving Mountains vastaavat nyt tähän kysyntään.

Pienin askelin ja teko kerrallaan on hyvä lähtökohta uusille asioille. Grillimestarit, annetaan vegepihveille ja maittaville kasviksille mahdollisuus ja testataan ennen kuin tuomitaan. Burgeri ja kesäkurpitsa kerrallaan! Osakesäästäjät, pörssihuumassa on myös syytä olla tarkkana, etteivät tuotot pala karrelle.

Timo Ritari

salkunhoitaja, sekasyöjä, joka yrittää kasvattaa kasvisten määrä lautasella ateria kerrallaan

LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää