Hallitusneuvottelujen tulos maatalouden kannalta myönteinen

5.6.2019 - Sami Myyrä

LähiTapiola LokalTapiola

Suomen tuoreet hallitusneuvottelujen tulokset ovat maatalouden kannalta myönteisiä, kirjoittaa kehityspäällikkö Sami Myyrä.

Kevät on ollut ainakin Etelä-Suomessa suotuisa ja kasvustot ovat lähteneet kovaan kasvukiitoon. Samaan aikaan Yhdysvalloissa kylvötyöt ovat tavanomaiseen verrattuna selvästi myöhässä ja viljojen hinnat ovatkin lähteneet Chicagon pörssissä jyrkkään nousuun. Onneksi Suomen tuoreet hallitusneuvottelujen tulokset ovat maatalouden kannalta myönteisiä. Esimerkiksi Makeran ja Ympäristökorvausjärjestelmän rahoitusvajeisiin saadaan paikkausta.

Maatalous on viime vuosina muuttunut vahvasti yritystoiminnaksi. Samalla taloudelliset riskit ovat kasvaneet tilakokojen kasvun myötä. Viljelijät seuraavatkin aikaisempaa tiiviimmin niin markkinoiden kuin maatalouspolitiikankin kehitystä. Maatalouden johtavana riskienhallintayrityksenä LähiTapiola on näistä kehityssuunnista kiinnostunut ja mietimme esimerkiksi, mitä mahdollisuuksia uuden CAP-ohjelmakauden riskienhallintavälineet antavat viljelijöille.

Viljelijöiden odotukset positiivisia

LähiTapiolan asiakastyytyväisyyskyselyn yhteydessä keräämme tietoa viljelijöiden odotuksista oman taloutensa kehityksen suhteen. Mielipiteiden keruu on vasta alkanut, joten vertailukohtaa aikaisempaan ei ole. Näyttää kuitenkin siltä, että keskiarvotasolla viljelijöiden odotukset ovat positiivisen puolella. Viljelijät siis odottavat, että heidän taloudellinen tilanteensa olisi tulevana vuonna parempi. Viljelijöiden odotusten kartoittamista jatketaan ja aineistosta saadaankin jatkossa selville, miten viljelijät reagoivat hallitusohjelman kaltaisiin uutisiin maatalouspolitiikan muutoksista.

Toimialan traditiona on, ettei positiivisista odotuksista kannata hiiskua. Traditio on raskas ja masentava, mutta se on perustunut käytännön kokemuksille. Niin moni asia voi mennä pieleen, ennekuin sato on laarissa. Nyt kun viljelijöillä on työkaluja näiden, yleensä säästä johtuvien takaiskujen varalle, voidaan positiivisistakin odotuksista iloita.

Sami Myyrä
Kehityspäällikkö, Asiakkuudet ja markkinointi
LähiTapiola