Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Henkivakuutus tuo turvaa, jos elämä yllättää

25.3.2019 - Talous

Elämältä toivoisi saavansa vain mukavia yllätyksiä. Mutta jos kohdalle sattuu epäonnea, saattaa koko perheen talous suistua raiteiltaan, LähiTapiolan asiantuntija Jenna Keto sanoo. Oletko miettinyt, miten oma perheesi selviäisi, jos toinen aikuisista sairastuisi vakavasti tai menettäisi pysyvästi työkykynsä?

Jos kahden tulonsaajan perheessä toinen aikuinen sairastuu vakavasti tai joutuu työkyvyttömäksi, saattaa hyvin rullannut arki heilahtaa raiteiltaan myös taloudellisesti. Asuntolaina ja muut kulut kun on yleensä mitoitettu kaksien tulojen varaan. Suomalaisten varallisuus on tyypillisesti kiinni asunnossa, eikä sitä voi – eikä yleensä halutakaan – myydä äkillisesti muuttuneessa tilanteessa.

Arjen katsaus -tutkimuksemme mukaan etenkään nuoret eivät usein varaudu taloudellisesti elämän ikäviin yllätyksiin. Alle kouluikäisten lasten vanhemmista lähes kolmannes ei ole varautunut taloudellisesti mitenkään siihen, että elämä saattaa äkisti mullistua. Silti vakava sairaus tai pysyvä työkyvyttömyys voivat kohdata myös nuoria.

Lue myös: Emilian puoliso kuoli kesken lomamatkan – ”Arkisetkin asiat oli hoidettava surun keskellä”

Onneksi on monia keinoja varautua ja turvata perheen talous yllättävän ja ikävän tilanteen varalta. Perinteisesti henkivakuutuksella on turvattu läheisten taloutta oman menehtymisen varalle. Tämän lisäksi henkivakuutuksella on myös mahdollista hankkia laajempaa turvaa esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, että henkilö sairastuu vakavasti tai joutuu sairauden vuoksi pysyvästi työkyvyttömäksi. Nämä tilanteet koettelevat perheen taloutta ja niihin varautuminen helpottaa arjen sujumista.

Nykyaikainen henkivakuutus räätälöidään yksilöllisesti, jolloin henkilön elämäntilanne otetaan huomioon laajasti. Näin on mahdollista löytää vaikutuksiltaan suurimmat riskit, joita ei itse pysty kantamaan ja varautua niihin.

Mitä enemmän perheen talous on sinun tulojesi ja työkykysi varassa, sitä tärkeämpää on miettiä, miten turvaat taloutenne yllättävien tapahtumien varalta. Näin perheelle on mahdollista saada taloudellista turvaa tilanteessa, jossa on muutakin miettimistä kuin raha-asiat.

Lue lisää: Sairaus, pieni eläke, avioero – joka kolmas jättää varautumatta elämän ikäviin yllätyksiin

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteutti TNS Kantar elo-syyskuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1 052 suomalaista 15–74-vuotiasta suomalaista. Otos on kansallisesti edustava otos väestöstä.

Jenna Keto
asiantuntija
LähiTapiola Henkivakuutusyhtiö

Tärkeimpien vuoksi saattaa unohtua yksi: Sinä itse.

Onko joku riippuvainen toimeentulostasi? Oletko koskaan ajatellut, miten läheisesi selviäisivät taloudellisesti, jos sinulle tapahtuisi jotain?

Lue lisää