Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Laki vaatii lähestymään suojatietä varoen – viis siitä?

25.1.2019 - Turvallisuus

Sain työn kautta mainion tilaisuuden perehtyä liikenneturvallisuuteen. Päätimme LähiTapiolassa jatkaa liikenneturvallisuuden edistämistä myös vuonna 2019. Aloitimme miettimällä, missä tapahtuu määrällisesti paljon henkilövahinkoja, jotka johtuvat kuljettajista. Aika pian totesimme, että yksittäisiin syihin ja ongelmakuljettajiin on vaikea vedota tai saada heitä muuttamaan käytöstään. Mikä olisi aihe, jossa isolla liikenteessä liikkuvalla ryhmällä olisi korjattavaa asenteeseen tai käytöksessään?

Edessä oli onnettomuustilastojen luku-urakka. Yllätyin taajamien onnettomuusmääristä, joissa ihmisiä loukkaantuu tai jopa kuolee. Esimerkiksi vuonna 2016 loukkaantui 40 km/h vauhdin onnettomuuksissa 3 500 henkilöä. Alhaisillakin nopeuksilla tapahtuu paljon onnettomuuksia ja osa jopa vakavia.

Minulle oli suuri yllätys, että jalankulkijoiden kuolemista reilusti yli puolet tapahtuu taajamissa. Ajonopeuksien merkitys on valtava. Tiesitkö, että jos ajat 40 km/h sijaan 50 km/h, kasvaa jalankulkijan kuolemantodennäköisyys törmäystilanteessa kaksinkertaiseksi. Tai jos ajat 30 km/h sijaan 60 km/h, kasvaa kuolemantodennäköisyys yli 10-kertaiseksi.

Toinen pelottava havainto oli se, että suojatie on oikeasti vaarallinen paikka. Poliisihallituksen tiedotteen mukaan taajamien jalankulkijoiden kuolemista kolmannes tapahtuu suojatiellä. Siis mitä? Suojatiehän pitäisi olla erikseen merkitty suojareitti. Onnettomuuksien syiksi tiedotteessa kerrotaan monet eri tekijät, mutta suurin syy on ymmärtämättömyys tai välinpitämättömyys suojatien merkityksestä.

Näiden havaintojen perusteella löytyi viestin sisältö ja kohderyhmä. Viesti jaloistui lopulta muotoon: turvallinen suojatie on meidän autoilijoiden vastuulla.

Itse en lähesty suojatietä varoen, koska laki näin vaatii vaan sen vuoksi, että välitän lapsistasi, äidistäsi, kummipojastasi sekä työkaveristasi. Teethän saman minulle.

Tässä kuitenkin varmuuden vuoksi myös lakiteksti.

Tieliikennelaki 27 § Ajoneuvon ajaminen suojatien yli

Ajoneuvolla suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja ajettava sellaisella nopeudella, että ajoneuvon voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku.

Jos ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa ajoneuvolla pysäyttämättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.
Jos näkyvyys suojatielle on rajoittunut muulla tavoin, ajoneuvolla on hidastettava ja tarvittaessa pysäytettävä ennen suojatietä.

Hanna-Leena Jauho
Hankejohtaja