Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vuokralainen – vaadi vuokranantajaltasi ilmastotekoja

14.12.2018 - Pauliina Rantsi

Rakennukset ovat yksi suurimmista hiilidioksidipäätöjen aiheuttajista Suomessa. LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon analyytikko Pauliina Rantsi kertoo, miten vuokralainen voi vaatia ilmastotekoja vuokranantajaltaan.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n lokakuussa 2018 julkaisema ilmastoraportti oli hälyttävää luettavaa. Pysäyttääksemme ilmaston lämpenemisen +1,5 asteeseen, tulisi Sitran arvioiden mukaan Suomen leikata päästöjään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme suuria tekoja sekä yksilöiltä että yrityksiltä.

Rakennukset kuuluvat suurimpien ilmastosyöppöjemme joukkoon ja niiden vastuulla on Rakennusteollisuuden arvion mukaan noin 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta energiasta ja 30 prosenttia syntyneistä päästöistä. Valtaosa rakennetun ympäristön päästöistä aiheutuu kiinteistöjen käytön aikaisesta energiankulutuksesta.

Suomen olosuhteissa lämmin koti on elämän perusedellytyksiä ja muutkin arkiset toiminnot - työnteko, opiskelu ja harrastukset ‐ keskittyvät suurelta osin sisätiloihin. Jotta tämä voidaan mahdollistaa, tiloja lämmitetään, jäähdytetään, ilmastoidaan ja valaistaan kasvattaen samalla rakennusten hiilijalanjälkeä. Siten me kaikki osallistumme päivittäin rakennusten ilmastopäästöjen synnyttämiseen.

Rakennettu ympäristö on meille kuitenkin välttämättömyys, emmekä siitä voi täysin luopua. Voimme kuitenkin vähentää sen luomaa kuormaa: vähentää sähkön- ja vedenkulutusta tai vaihtaa vihreään sähköön, vähentää lämmitettäviä neliöitä valitsemalla pienemmän asunnon, vähentää yksityisautoilua asumalla lähellä työpaikkaa ja harrastuksia, vähentää jätteiden määrää, laskea sisälämpötilaa.

Suomen Ympäristökeskus arvioi, että suomalaiset voivat vähentää asumisensa hiilijalanjälkeä 44 prosenttia olemassa olevilla ratkaisuilla. Yleensä kulutuksen vähentäminen tuo mukanaan myös euroissa mitattavia säästöjä, joiden ansiosta totuttujen tapojen muuttamisessa on myös myönteinen puoli.

Niin tärkeitä, kuin asukkaiden ja tilojen käyttäjien kulutusvalinnat ovatkin, on suurin vastuu rakennusten päästövähennyksistä kuitenkin kiinteistönomistajilla ja taloyhtiöillä, joiden tekemät valinnat vaikuttavat olennaisesti rakennuksen hiilijalanjälkeen aina rakennusvaiheesta purkuun asti. Kiinteistöjen ominaisuuksia on hyvä pohtia vastuullisuusnäkökulmasta: Mikä on rakennuksen lämmitysmuoto? Onko rakennus energiatehokkaasti rakennettu ja ylläpidetty? Käytetäänkö valaistuksessa ledejä? Löytyykö rakennuksesta säilytystilat polkupyörille? Koulutetaanko asukkaat ja toimitilakäyttäjät käyttämään kiinteistöä vastuullisesti? Ja mikä tärkeintä – onko kiinteistönomistaja aidosti kiinnostunut vähentämään rakennuksen ilmastovaikutuksia?

Vuokralainen, vaadi vuokranantajaltasi ilmastotekoja! Arvioi vuokranantajasi näkemystä ja osaamista vastuullisesta kiinteistönpidosta. Kysy, miten vuokranantaja on huomioinut ilmastovaikutukset kiinteistössä ja sen kehittämisessä. Kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, jota vastuulliset kiinteistösijoittajat ovat tehneet jo vuosien ajan. Tarvittaessa äänestä jaloillasi.

Vuokranantajan tavoite on pitää talot vuokrattuna, ja mikäli asiakkaat alkavat asunnon tai tilan vuokratakseen edellyttämään ilmastovaikutusten vähentämistä, on vuokranantajien siihen kysynnän ylläpitämiseksi reagoitava. Kun tarpeeksi moni asiakas päättää nostaa vastuullisuuden yhdeksi vuokrauksen valintakriteeriksi, alkaa ilmiö palkita vastuullisesti toimivia vuokranantajia sekä pakottamaan muutoksiin myös niitä, joilla vastuullisuus ei aiemmin ole ollut toimintaa ohjaava tekijä. Tällä joukkovoimalla voidaan aikaansaada niitä suurempia muutoksia, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Pauliina Rantsi
Analyytikko
LähiTapiola Kiinteistövarainhoito

Tutustu LähiTapiola Sijoituskiinteistöt-erikoissijoitusrahastoon täältä.