Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vierivä kivi ei sammaloidu

21.9.2018 - Terveys

Mitä Sinun syksyysi kuuluu?

Pieni viileys nenänpäässä ja puista putoilevat lehdet kertovat siitä, että kesä on kääntynyt syksyyn. Päättynyt kesä oli erityisen aurinkoinen ja lämmin. Huomaan ainakin omalla kohdallani, miten jopa loma tuntui poikkeuksellisen pitkältä tänä kesänä. Vaikka lomailin heinäkuussa, tuntui loma tavallaan alkaneen jo toukokuussa, kun ilmat lämpenivät. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin tuli vietettyä normaalia enemmän aikaa ulkona ja D-vitamiinivarastot pääsivät tehokkaasti täyttymään. Hyvillä mielin, akut latautuneena odotankin innolla mitä kaikkea syksy tuo tullessaan. Mitä sinun syksyysi kuuluu?

Muutoksen tuulet puhaltavat

Meillä oli jännittävä lomaltapaluu, kun lapseni meni ensimmäiselle luokalle. Äitiä taisi jännittää enemmän. Yritin muistella omaa ensimmäistä kouluaamuani. Juurikaan muuta en muista, kuin että minulla oli maailman upein pinkki My Little Pony -reppu. Se selässä astelin reteänä yhdessä naapurin tytön kanssa hiekkatietä kouluun. Siitä on tultu aika monta (kymmentä) vuotta eteenpäin ja paljon on saanut oppia uutta tämän polun varrella.

Ensimmäisen koulupäivän päätteeksi kyselin lapseltani päivän kuulumisia ja sydäntä sykähdytti katsella, miten täynnä iloa, onnellisuutta ja intoa lapseni oli. Kuluneen kuukauden aikana olemme myös ehtineet keskustella siitä, miten uuden oppiminen vie myös aikaa ja energiaa, tuoden mukanaan myös niin pettymyksen kuin onnistumisen tunteita. Näinhän se on meillä aikuisillakin. Lähdin keväällä talon sisällä työkiertoon, itselleni täysin uuteen organisaatioon. Ja kyllä, minuakin jännitti ensimmäinen päivä. Vaikka oli paljon tuttua ja tuttuja, niin oli ja on edelleen myös paljon uutta opiskeltavaa. Olen huomannut näiden kuukausien aikana, että vaikka uuden oppiminen vaatii paikoitellen kärsivällisyyttä ja vie energiaa, niin kyllä se myös antaa erittäin paljon – onnistumisen ja oivaltamisen iloa.

Uuden oppiminen luo arvokasta pääomaa

Onko työpaikallanne mahdollisuus työkiertoon? Olen iloinen, että työnantajani on jo vuosien ajan mahdollistanut työkierron ja suhtautunut siihen positiivisesti. Mahdollisuus kehittää itseään ja kokeilla eri työtehtäviä sitouttaa myös kummasti. Itse olen työskennellyt yhtiöryhmässämme useammassa eri yhtiössä ja tehtävässä vuosien aikana.

Työkierrosta hyötyy niin työnantaja kuin työntekijä. Tekijöiden osaaminen laajenee, he ymmärtävät paremmin yrityksen liiketoimintaa ja miten eri toiminnot täydentävät toisiaan. Tämä osaltaan auttaa rakentamaan eri toimintojen välille siltoja siilojen sijaan. Ymmärrämme, että meidän vahvuutemme tulee tai on tulematta juurikin yhdessä toimimisesta.

Työtehtävien vaihto ei ole ainoa tapa kehittää itseään. Usein myös nykyisessä tehtävässä voi kehittyä syventämällä tai laajentamalla osaamistaan ja kokeilemalla rohkeasti uusia tapoja toimia. Uusi juttu voi olla vaikkapa jossain sosiaalisen median kanavassa aktivoituminen. Voin omasta kokemuksesta sanoa, että siitä selviää hengissä, kun vain rohkeasti yrittää. Ja rohkeushan ei ole sitä, ettei pelottaisi, vaan että toimii pelosta huolimatta.

On hyvä muistaa, että rohkeus lisääntyy, kun on luottamusta. Ei siis riitä, että kannustetaan kokeilemaan rohkeasti uutta, mutta ei sallita virheitä uutta opetellessa. Sallimmeko virheet muille ja itsellemme?

Yhdessä oppiminen moninkertaistaa oivallusten määrän ja myöskin hitsaa porukkaa yhteen. Itsensä ja työyhteisön kehittäminen on arvokasta pääomaa, josta hyötyvät kaikki. Annetaan siis itsellemme lupa rohkeasti kokeilla uutta ja autetaan sekä itseämme että kaveriamme onnistumaan siinä.

Oppia ikä kaikki

Kyky oppia ei ole sidottu ikään. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat lähipiirissäni olevat iäkkäät henkilöt, jotka ovat opetelleet käyttämään ensimmäistä kertaa elämässään älypuhelimella sähköpostia ja sosiaalista mediaa. Tähän on riittänyt halu oppia uutta ja lempeä, kärsivällinen opettaja. Yhdessä opettelu voi olla rohkaiseva ja sosiaalinen kokemus. Koska sinä olet viimeksi opetellut jotain uutta?

Uuden asian opettelun ei aina tarvitse olla jotain suurta ja mullistavaa. Joskus se voi olla sitä, että katsoo tuttua asiaa uudesta näkökulmasta. Näin, halutessamme vaikka jokaisesta päivästä, voi löytyä joitain uutta ja välillä ihmeellistäkin. Voimme uteliaina kokeilla uutta lähestymistapaa ja makustella mitä ajatuksia ja tunteita se meissä herättää. Osa kokeiluista voi jäädä kertaluonteisiksi, osa taas koskettaa meitä niin, että ne jäävät pysyvämmin osaksi elämäämme.

Toivotan syksyysi rohkeutta kokeilla jotain uutta. Luota ja usko itseesi. Uteliaisuus on paras lähtökohta kaikelle tekemiselle.

Mitä uutta kokeilisit, jos et pelkäisi epäonnistumista?

Noora Niemi
Kehityspäällikkö
LähiTapiola