Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tunnetko kaikki neljä syytä säästää? Turvallinen ensikynnyksen ylitys on keksitty.

8.5.2018 - Talous

Säästäminen kerryttää puskuria pahan päivän varalle, mahdollistaa haaveiden toteuttamisen, tasaa elämänvaiheita ja mahdollistaa omavaraisuuden. Kuukausisäästäminen maltillisen riskin rahastoon on turvallinen tapa päästä alkuun.

LähiTapiola kysyi alkuvuonna tuhannelta suomalaiselta, kuinka paljon heillä olisi mahdollisuus säästää kuukaudessa. Viidennes sanoi, ei yhtään. Ja sijoittaminen koetaan vaikeaksi. Voisiko olla, että säästämisen hyötyjä ei osata nähdä ponnistelujen arvoisiksi?

Säästämisellä voi siirtää kulutusta ajassa. Lisäkierros ostoskeskuksessa tänään ei välttämättä tuo merkittävästi lisää hyvinvointia. Sen sijaan hyvinvointia voi saada huomattavasti enemmän, jos on puutetta tulevaisuudessa. Lisäksi kulutuksen lykkäämiselle on saatavissa palkkio, koska talletustiliä fiksumpi säästäminen kerryttää tuottoja enemmän kuin hinnat samassa ajassa nousevat.

Näin tänään säästetty ostoskori voi tulevaisuudessa olla isompi ja sen tuoma hyvinvointi vielä suurempi. Silti monet elävät asenteella ”kaikki menee mikä tuleekin”.

Säästäminen hyödyt muodostuvat neljästä erilaisesta varautumismotiivista. Ensinnäkin kertyy puskuria pahan päivän varalle. Jos esimerkiksi jääkaappi hajoaa tai tulee yllättävä autoremontti, säästöjen avulla arki voi jatkua normaalisti. Tai vastoinkäymisten, kuten sairastumisen, kohdatessa taloudellinen turva ehkäisee vaikeuksien kasautumista toimeentulomurheiden kautta.

Toiseksi haaveiden toteuttaminen. Unelmia on yhtä monenlaisia kuin meitä ihmisiäkin, toisille se on Aasian reppureissu, jollekin alkupääoma omaan asunnon hankintaa. Jokaisena palkkapäivänä voi toteuttaa osan unelmaa, yksinkertaisesti pistämällä osan jemmaan, säännöllisesti ja suunnitelmallisesti.

Kolmanneksi elämänvaiheiden tasaaminen. Suomessa on yksi maailman parhaista eläkejärjestelmistä, mutta silti tulevaisuudessa eläkkeet tulevat pienenemään suhteessa työansioihin. Ikääntyessä terveydenhoitotarpeet luonnollisesti kasvavat, mutta julkisen terveydenhuollon kestokyky on koetuksella työikäisen väestön pienentyessä. Pitkäjänteinen säästäminen tuo elämänturvaa ja luo edellytykset elämyksiin myös aktiivisen työvaiheen jälkeen.

Neljänneksi omavaraisuuden saavuttaminen. Tällöin varallisuutta on jo kertynyt niin, että välttämättömät menot ovat katettavissa pelkästään sijoitussalkun tuotoilla. Säästämisen kaksi avainsanaa ovat säännöllisesti ja pitkäjänteisesti. Omavaraisuuden saavuttamiseksi säästäminen on lisäksi aloitettava mahdollisimman nuorena, jotta korkoa korolle voima ehtii tekemään ihmeitään.

Säästämismotiivien täsmentäminen auttaa myös ensikynnyksen yli. Tavoitteilla on erilaiset sijoitushorisontit, esimerkiksi matkakassa 2v päästä tai eläkesäästöt 30v kuluttua. Sijoitushorisontti on riskinottokyvyn lähtökohta. Lyhyellä sijoitushorisontilla aika ei aina riitä tasoittamaan liian riskillisten sijoitusten heikkoja jaksoja, jolloin kehitys voi jäädä alle tavoitteen. Toisaalta mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä tuottohaluisemmin uskaltaa sijoittaa.

Yhtä oikeaa tapaa säästää ei ole. Selvää on vain, että tilille maksettava korko ei pysy hintojen nousun vauhdissa. Kuukausisijoittaminen maltillisen riskitason yhdistelmärahastoon on turvallinen tapa ylittää ensikynnys. Riskiä kannattaa olla vain sen verran, että pystyt olemaan heikkoinakin hetkinä vahva. Tärkeintä on näin tehty, olet jo sisällä säästämisen maailmassa. Ja kun innostus valtaa, niin salkunrakennus voi alkaa.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää