Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lapsille sattuu ja tapahtuu – miten kodin tapaturmia voi ehkäistä käytännössä?

7.5.2018 - Turvallisuus

Lasten tapaturmista suurin osa sattuu kotona tai pihapiirissä. LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen antaa konkreettisia neuvoja siihen, miten tapaturmia ja haavereita voi vähentää.

Toukokuun alussa vietettävän Punaisen Ristin viikon tämän vuoden teemana on lapsiperheiden kodin turvallisuus ja tapaturmien ennaltaehkäisy. Kolmen lapsen isänä tiedän kokemuksesta, että lapsille sattuu ja tapahtuu kun kiipeillään, urheillaan, askarrellaan kotona ja touhutaan pihamaalla. Kaatumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä lasten ja nuorten tapaturman aiheuttajia, mutta kotitalouden terävät esineet, työkalut ja myrkylliset aineet aiheuttavat nekin ison määrän tapaturmia perheen pienimmille.

Suomessa kuolee vuosittain yli 50 000 ihmistä, joista suurin osa erilaisiin sairauksiin, mutta erityisesti verenkiertoelinten sairauksiin ja kasvaimiin. Liikenneonnettomuuksissa menehtyy vuosittain yli 200 ihmistä, hukkumisonnettomuuksissa hieman vähemmän, henkirikoksissa alle sata suomalaista ja tulipaloissa muutama kymmentä ihmistä vuosittain. Suomi on näiltä osin turvallinen maa.

Kotona sattuu paljon tapaturmia

Sen sijaan tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 suomalaista, joista merkittävä osa kaatumalla tai tipahtamalla. Synkkä sanonta ”kotiinsa on moni kuollut” pitää ikävästi paikkansa erityisesti tapaturmaisten kuolemien osalta, sillä kuolemaan johtaneista tapaturmista peräti 90 % sattuu kotona ja vapaa-ajalla, ja vammaankin johtaneista tapaturmista peräti 80 %. Tapaturmat ovat meillä suuri ongelma, sillä ne ovat suomalaisten neljänneksi yleisin kuolinsyy ja niitä sattuu meillä huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa ja miltei kaksinkertainen määrä EU:n keskiarvoon verrattuna.

Hyvä uutinen on se, että lasten tapaturmaiset kuolemat ovat vähentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana dramaattisesti. Tähän ovat vaikuttaneet erityisesti liikenneturvallisuuden parantuminen, hukkumiskuolemien ennaltaehkäisy sekä myrkytysturvallisuuden parantaminen esim. tuotteiden turvakorkeilla.

Tarkastele kotia taaperon vinkkelistä

Vauvojen ja taaperoiden tapaturmista suurin osa sattuu luonnollisesti kotona, koska siellä vietetään myös eniten aikaa. Pienten lasten motoriikasta ja mittasuhteista johtuen suurin osa kolhuista tulee pään alueelle, mutta useimmiten kolhut ovat vain pieniä ja vaarattomia. Jatkuva huolenpito on tietysti tehokkain keino ennaltaehkäistä tapaturmia, mutta hyvä käytännön vinkki kartoittaa kodin terävät kulmat ja vaaralliset paikat, on kyykistyä alas ja tarkastella kotia taaperoikäisen näkövinkkelistä. Sieltä katsottuna maailma näyttää erilaiselta.

Leikki-ikäisten tapaturmat liittyvät näin kesäkauden alkaessa usein pyöräilemään opettelun yhteydessä sattuneisiin kaatumisiin ja kouluikäisillä tapaturmat tapahtuvat puolestaan yleisimmin pihapeleissä ja liikuntaharrastuksissa. Lapsen fyysisen kehityksen myötä, kun vauhti tahtoo kasvaa ja sen mukana myös tapaturma-alttius. Molemmissa ikäluokissa vammojen syntymistä voidaan ehkäistä ennen kaikkea suojavarusteilla, valvonnalla ja valistuksella.

Koti on lapsen paras paikka. Se voi olla myös lapsen turvallisin paikka, jos kodin turvallisuudesta huolehditaan. Punaisen Ristin viikon kunniaksi on hyvä käydä kodin vaaranpaikat läpi lapsen näkövinkkelistä. Ennakointi, huolellisuus ja huolenpito. Siinä parhaat turvavinkit lapsiperheiden arkeen.

Sami Sallinen
Riskienhallintapäällikkö
LähiTapiola