Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

5G, ääniohjatut palvelut ja lisätty todellisuus – teknologian trendit vaikuttavat vakuutusyhtiöihin

16.1.2018 - Turvallisuus

Uudet teknologiat muuttavat kuluttajien käyttäytymistä ja luovat uudenlaisia odotuksia vakuutusyhtiöitä kohtaan.

Teknologiatrendeistä ykköspuheenaiheina USA:ssa ovat tällä hetkellä ääniohjatut palvelut, digitaaliset assistentit, lisätty todellisuus ja salamannopeat langattomat verkot. Uudet teknologiat muuttavat kuluttajien käyttäytymistä ja luovat uudenlaisia odotuksia vakuutusyhtiöitä kohtaan.

1. Ääniohjatut palvelut ja virtuaaliassistentit yleistyvät – uusi myyntikanava

USA:ssa Amazonin ääniohjatut Echo ja Alexa sekä Google Home ovat saavuttaneet 2 vuodessa merkittävän aseman. Näitä laitteita on myyty jo yli 70 miljoonaa kappaletta. Niiden pääkäyttötarkoituksina on auttaa ihmisiä hoitamaan asioitaan, soittaa musiikkia, vastata säätietoja kaltaisiin tietokyselyihin. Amazon luonnollisesti hyödyntää jo tekniikkaa laajasti kirja- ja kauppaostosten tekoon.

Markkinatiedon mukaan Amazon valmistelee tällä hetkellä järjestelmäänsä toimimaan myös vakuutusten kilpailutusalustana. On nähtävissä, että ääniohjauspalvelusta tulee helppo ja yksinkertainen tapa ihmisille hoitaa vakuutustarpeensa kuntoon ilman brokereita ja myyjiä.

Tämä tulee haastamaan vakuutusalaa uudistamaan asiakaskohtaamisen malleja niin, että olemme asiakkaan kanssa kontaktissa oikea-aikaisesti mahdollisen vakuuttamistarpeen hetkellä tai sitä mieluummin ennakoiden. Muuten rooliksemme jää toimia yhtenä mahdollisena tarjoajana kilpailutuksissa eli jäämme alihankkijan rooliin.

Ääniohjatuista laitteista tulee neljäs kaupan myyntikanava myymälöiden, verkon ja mobiilin jatkeeksi. Jo nyt tämä näkyy erittäin voimakkaana kasvuna etenkin Amazonin myynnissä. Ja kun niistä tulee normaali tapa asioida kaupassa, tulee se leviämään seuraavaksi pankki-, vakuutus-, matkailu- ja muiden palveluiden asiointikanaviksi.

Seuraavaksi ääniohjattujen palvelujen odotetaan yleistyvän digitaalisten assistenttien muodossa. Niiden kanssa voi käydä normaalia keskustelua ja ne alkavat ymmärtää useampia tehtäviä, kuten ”Ok Google, sammuta valot ja laita musiikki soimaan”. Kehittäjät pyrkivät myös kasvattamaan laitteiden tekoälyä tunnistamaan käyttäjänsä mielentilan ja huomiomaan sen omissa sanavalinnoissaan. Esimerkiksi Ericssonin kehitysyksikössä on todettu, että virtuaaliassistentteja tullaan kouluttamaan niin, että ne hyödyntävät ja käyttävät samanlaisia kehonliikkeitä, intonaatiota, kosketusta ja eleitä kuten ihmiset.

2) Lisätty todellisuus maustaa arkea

Lisätty todellisuus eli augmented reality, AR tuntuu tällä hetkellä kuluttajien näkökulmasta kiinnostavammalta asialta kuin virtuaalitodellisuus. Se näkyy myös siinä, että niin Amazon, Google kuin Microsoftkin panostavat juuri nyt erityisen voimakkaasti lisättyyn todellisuuteen.

Viime viikolla pidetyissä CES (Consumer Electronics Show) messuilla Las Vegasissa erityisesti nämä AR-laitteet olivat yksi suurimpia vetonauloja ääniohjattujen laitteiden lisäksi. Kun kaksi vuotta sitten kova juttu oli Pokemon Go, niin nyt on tekeillä sovelluksia, joilla lisätään ominaisuuksia muunlaiseen pelaamiseen ja ostos- ja asiointikokemuksen rikastamiseen. Kuitenkin suurta läpilyöntiä pitää odottaa siihen saakka, kunnes Google-lasit ja niiden kilpailijat saavat nykyistä paremmat käyttöominaisuudet.

Arjessa yleisimpänä sovelluksena tästä lienee tällä hetkellä laadukkaammissa autoissa jo arkikäytössä oleva heads-up -näyttö, jossa kuljettaja näkee auton nopeuden, nopeusrajoituksen, mahdolliset navigointiohjeet ja kaistavahti- ym. turvallisuusilmoitukset tuulilasin näkökentässä ajolinjalla ilman, että tarvitsee vilkuilla välillä ikkunasta ulos ja välillä hallintalaitteisiin.
Toisena arjen esimerkkinä ovat vaatekauppojen sovituskopit, joissa peileihin on lisätty ominaisuus, jolla voit vaihtaa sovittamasi vaatteen väriä tai kokoa ja arvioida mikä ylläsi näyttää parhaalta.

Lisätyn todellisuuden saralla myös uudet Pixel Buds kuulokkeet ovat mielenkiintoinen avaus. Pohjautuen Google Translate -appiin, ne toimivat reaaliaikaisena tulkkina. Lisätyn todellisuuden palvelun osalta tämä kuulemisen täydentäminen lienee yksi ensimmäisiä vahvasti kehittyviä osa-alueita. Kuulokkeissa on jo nyt melunsuoja-ominaisuuksia, mutta jatkossa ne voivat erotella juuri niitä ääniä, puhetta tai musiikkia, jota kulloinkin meluisassa ympäristössä kuuluu. Näitä voisi mahdollisesti käyttää myös esim. vieressä nukkujan kuorsauksen häiriön välttämiseen.
Lisätyn todellisuuden käyttötapoja voi tulevaisuudessa rajattomasti helpottamassa ihmisten arkea niin kaupassa asioidessa, vakuutusyhtiöissä, pankeissa kuin muillakin elämän osa-alueilla.

3) 5G:ltä odotetaan paljon

Kuten Suomessakin, USA:ssa on käynnissä paikallisia kokeiluja ja niiden määrä lisääntyy, kunnes teknologia adoptoidaan nopeasti yleiseen käyttöön. USA:ssa tämä etenee portaittain 2018-2019.

Kun nämä verkot toimivat, niiden vaikutus on merkittävä koskien IoT-tiedon keruuta, itseajavien autojen kehityksen nopeutumista, etälääketiedettä sekä virtuaalista todellisuutta. Ne siis mahdollistavat kokonaan uudet liiketoiminta- ja palvelumallit, jotka puolestaan haastavat perinteisiä toimijoita uudistumaan kiihtyvällä vauhdilla.

Harri Lauslahti
Innovaatiojohtaja
LähiTapiola