Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Työhyvinvointia ei voi syöttää lusikalla – oma motivaatio ratkaisee lopputuloksen

13.11.2017 - Terveys

Palkkasin itselleni jokin aika sitten personal trainerin kuntosalille. En kuitenkaan voi ulkoistaa vastuuta tuloksista hänelle, vaan minun on itse sitouduttava noudattamaan treeniohjelmaa ja ruokavaliota.

Sama pätee myös työhyvinvointiin. Työnantaja voi järjestää puitteet, mutta lopputulos on meistä itsestämme kiinni. Tässä kirjoituksessa pohdin muutamia osa-alueita, joista työhyvinvointi rakentuu ja kuinka meidän oma motivaatiomme kuitenkin lopulta ratkaisee lopputuloksen ja tehtyjen investointien hyödyn.

Hyvä johtaminen luo hyvinvointia

Ensimmäinen edellytys hyvinvoivan työyhteisön kehittymiselle on hyvä johtaminen. Millaiset eväät esimiehille on annettu tehtävässä onnistumiseen?

Erilaisilla toiminnanohjausjärjestelmillä voidaan osaltaan tukea esimiestyötä ja sen tasalaatuisuutta, mutta myös valmentamiseen kannattaa panostaa. Mikäli omasta organisaatiosta ei löydy tähän työhön resursseja, niin apua on saatavilla.

Työterveyshuolto ei voi olla vain statisti

Hyvä työterveyshuollon kumppani on kultaakin kalliimpi. Ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, että sellaisen löytää. Hyväkään työterveystiimi ei pysty kantamaan yksin vastuuta henkilöstön työkyvyn ja hyvinvoinnin edistämisestä, vaan myös työnantajan pitää tehdä oma osuutensa. Toimiva ja tuloksellinen yhteistyö vaatii yhteen hiileen puhaltamista ja tavoitteiden on oltava kristallinkirkkaat.

Olen iloinen, että oma työnantajani on panostanut hyvinvointiini tarjoamalla osaavan työterveyshuollon ja kattavan vakuutusturvan sitä täydentämään. Työssäni törmään yrityksiin, joissa asiat eivät kuitenkaan ole yhtä hyvin.

Osa kertoo syyksi sen, ettei yksinkertaisesti uskalla ostaa laajempia sairaanhoidon palveluita, sillä pelkää avaavansa Pandoran lippaan, jossa laskuille ei tule loppua. Vastineeksi saadaan pahimmillaan valohoitoa ja kiukkuisia työntekijöitä. Markkinoille tulleet kiinteähintaiset sopimukset auttavat lieventämään tätä pelkoa ja helpottavat samalla budjetointia.

Myös työnantaja voi tarvita personal trainerin

Moni yrityspäättäjä on yksin näiden asioiden kanssa ja kokee haasteelliseksi, kun itsellä ei ole riittävää osaamista sopivan kokonaisuuden rakentamiseen. Pienemmät yritykset eivät välttämättä edes saa tarjouksia palveluntarjoajilta, saatikka apua oikean sopimussisällön määrittelemiseen.

Osa yrityksistä on ratkaissut asian ostamalla vakuutusten ja työterveyshuollon kilpailutukseen apua erilaisilta konsulttifirmoilta. Palveluntarjoajissa on erittäin ammattitaitoisia toimijoita, mutta valitettavasti myös toisinpäin. Pahimmillaan katsotaan pelkkää hintaa ja joudutaan sitten jälkikäteen toteamaan, ettei nyt mennyt ihan kuin Strömsössä. Pahimmallaan uusi kokonaisuus on toiminut edellistä ratkaisua heikommin ja kääntynyt työnantajaa vastaan.

Näen tärkeäksi, että esimerkiksi vakuutusturvan ja työterveyshuollon sisältö sovitetaan yhteen siten, että ne yhdessä muodostavat työntekijöille toimivan polun nopeaan parantumiseen eikä työnantaja maksa esimerkiksi päällekkäisistä palveluista.

Hyvää kannattaa todellakin fiilistellä

Paraskaan mahdollinen kokonaisuus ei nouse ansaitsemaansa asemaan, jos siitä ei kerrota henkilöstölle riittävän laajasti tai kynttilää pidetään turhaan vakan alla. Palkitsemiseen panostetut aika ja eurot eivät tuota toivottua lopputulosta, jos niistä ei ole viestitty riittävästi ja selvästi henkilöstölle. Älä pidä siis hyvää omana tietonasi vaan viesti siitä rohkeasti.

Olen pitänyt lukuisille yrityksille henkilöstöinfoja, joissa työntekijöille ollaan kerrottu työnantajan tarjoamista eduista ja miksi niihin on päädytty. Täytyy sanoa, että nämä ovat olleet huikeita tilaisuuksia kahdessakin mielessä. On mahtavaa nähdä henkilöstön reaktio, kun viesti tavoittaa sydämen - aina ei olla selvitty kuivin silmin. Toisaalta on hienoa nähdä miten tyytyväinen henkilöstö saa myös työnantajan suunpielet hymyyn.

Kun työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia tukeva kokonaisuus on ammattimaisesti ja yhteistyöllä rakennettu ja viestintään on panostettu, voisi alun esimerkkiä mukaillen väittää, että treeniohjelma ja ruokavalio on laadittu. Seuraavaksi on jokaisen meistä vuoro päättää, miten näitä työkaluja hyödynnämme. Jätämmekö juuri meitä varten räätälöidyn kokonaisuuden hyödyntämättä vai aloitammeko matkamme kohti terveempää elämää?

Jos tämä teksti kolahti, niin ota rohkeasti yhteyttä meihin LähiTapiolassa, niin rakennetaan teillekin sopiva kokonaisuus ja käännetään henkilöstön suupielet yhdessä ylöspäin. LähiTapiolan Työkykypalvelu lisää henkilöstön tyytyväisyyttä ja parantaa yrityksen tuottavuutta. Lue lisää täältä.

Noora Niemi toimii LähiTapiolassa johtavana asiantuntijana tiimissä, joka tuottaa yritysasiakkaille työkyky- ja työturvallisuuspalveluita.

Lue myös Nooran edellinen blogikirjoitus täältä.