Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mikä liikuttaa terveydenhuoltoalan osakkeita?

2.11.2017 - Heikki Urpelainen

Terveys ja terveydenhuolto puhuttavat kaikkia – myös sijoittajia. Terveydenhuoltoalan osakkeet koetaan usein turvasatamaksi silloin, kun riskit taloudessa tai osakemarkkinoilla kasvavat. Turvallisuusnäkökulma kuitenkin pelkistää terveysalaa liiaksi. Listasin alle terveysalaa vahvasti liikuttavia tekijöitä.

1. Tuotekehityksen lisäarvo

Usein unohdetaan, että huiman tieteellisen kehityksen rinnalla terveysala investoi usean sata miljardia konkreettisten tuotteiden kehitykseen vuosittain. Tämä on eniten teknologia-alan jälkeen.

Näin syntyy tuotteita, jotka tuovat lisäarvoa potilaalle ja kasvua alan yrityksille. Kiinnostavia ovat esimerkiksi amerikkalaisen Boston Scientificin edistykselliset sydänläpät tai suomalaisen Herantiksen kehitteillä olevat hoidot Parkinsonin tautiin.

2. Hyvinvoinnin pitkät trendit

Ikääntyminen, elintasosairaudet, tarkempi diagnostiikka, paremmat hoidot ja terveyspalvelujen saatavuus globaalisti paisuttavat terveyspalvelujen ja -tuotteiden kysyntää. Nämä trendit tarjoavat myötätuulta alan yrityksille.

Esimerkiksi saksalaisen Freseniuksen munuaishoidot yleistyvät ylipainon, korkean verenpaineen ja diabeteksen myötä. Toisaalta alan kasvua vauhdittavat trendit paisuttavat ilmeisimpien hyötyjien osakearvostuksia usein turhankin kalliiksi.

3. Yhdysvaltojen politiikka heiluttaa

Yhdysvallat on maailman suurin terveysalan markkina ja kotipaikka useille alan yrityksille sekä sijoittajille. Trump on uhonnut twiiteissään laskevansa lääkehintoja. Lääkkeet eivät kuitenkaan ole Yhdysvalloissa keskitetysti hinnoiteltuja, eikä niiden hintoja siten voi keskitetysti muuttaa. Amerikkalaisessa ajatusmaailmassa liittovaltiotason vallankäyttö on pahasta, eikä poliittinen puhe lääkkeiden hintasääntelystä etene tekoihin. Reseptilääkkeet ovat noin 10 % terveysmenoista.

Trump haluaisi poistaa myös pienituloisille tarjotun terveysvakuutuksen. Tämä vähentäisi hiukan perusterveyspalvelujen kysyntää. Terveyspalvelujen heikentäminen on kuitenkin erittäin epäsuosittua kummankin puolueen äänestäjissä.

Turhat hoidot ja monet välikädet tekevät amerikkalaisesta terveydenhuollosta kalliin. Amerikkalaiset käyttävät terveydenhuoltoon huikeat 17,2 % bruttokansantuotteestaan, suomalaiset pärjäävät kustannustehokkaasti 9,4 %:lla.

4. Sote

Suomen sote-keskustelu ei ole ainutlaatuinen kansallisaarteemme, vaan samanlaiset uudistuspaineet jylläävät useissa länsimaissa. Yksityisesti tuotetun terveydenhuollon osuus Suomessa kasvaa lopullisista sote-ratkaisuista huolimatta.

Mehiläisen kaltaiset isot toimijat ovat vahvoilla tässä muutoksessa. Kahvipöytäkeskusteluissa lähiterkkarin flunssajonot kiinnostavat enemmän kuin ehkä merkittävämmät muutokset esimerkiksi erikoissairaanhoidossa. Toivottavasti toimijoiden insentiivit osataan suunnata kokonaisuutta tukeviksi.

Suomessa on vahva terveydenhuollon osaaminen. Toivon, että jatkossa osaamisesta syntyy enemmän tuote- ja laitevalmistajia palveluyritysten rinnalle. Innovaatioihin kannustaminen on lisäksi parempaa talouspolitiikkaa kuin alkutuotannon tukeminen.

Heikki Urpelainen
Salkunhoitaja, LähiTapiola Hyvinvointi
LähiTapiola Varainhoito