Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Liikenne on työmatkalaisen suurin riski – terrori-isku yhä epätodennäköinen uhka

5.10.2017 - Vesa Kynsijärvi

Suomalaiset työmatkailevat ennätystahtia. Tuoreiden tilastojen mukaan teimme viime vuonna 1,9 miljoonaa yön yli kestävää työ- tai kokousmatkaa. Vielä vuosikymmenen vaihteessa määrä vaihteli vuosittain 0,9 ja 1,2 miljoonan matkan välillä. Toisin kuin ehkä yleisesti kuvitellaan, liikematkustamiseen ulkomailla liittyvät riskit eivät ole missään nimessä vain suurten yritysten ongelma.

Suomessa on noin 65 000 pientä ja keskisuurta yritystä, jotka vievät tavaroita tai palveluja ulkomaille tai harjoittavat muuten liiketoimintaa Suomen rajojen ulkopuolella. Näissä yrityksissä riskit saattavat olla siis liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta jopa huomattavasti suurempia kuin isommissa yrityksissä.

Eniten Suomesta matkustetaan Ruotsiin, jonne suuntautuu joka kuudes työmatka. Seuraavaksi vilkkaimpia ovat Viro ja Saksa. Eniten työmatkailu on kuitenkin lisääntynyt Venäjälle, jonne työmatkoja tehtiin viime vuonna reilut sata tuhatta. Määrä tuplaantui edellisvuodesta.

Lisäävätkö terrori-iskut työmatkojen riskejä?

Tänä vuonna matkustamiseen liittyvien riskien osalta varsinkin terrorismi on ollut vahvasti näkyvillä. Europolin mukaan EU:n kahdeksan keskeistä jäsenvaltiota ilmoitti vuonna 2016 yhteensä 142 terroristisessa tarkoituksessa tehtyä iskun yritystä, joista 47 toteutui. Loput epäonnistuivat tai ne onnistuttiin estämään jo ennen yritystä.

Kaikista iskuista tai niiden yrityksistä yli puolet kohdistui Isoon-Britanniaan. Ranska ilmoitti 23 hyökkäystä, Italia 17, Espanja 10, Kreikka 6, Saksa 5, Belgia 4 ja Alankomaat yhden. Myös monet näistä maista ovat suomalaisten liikematkustajien perinteisiä kohdemaita.

Vaikka terrori-iskut saavat runsaasti näkyvyyttä mediassa, on iskun tai ylipäänsäkin väkivallan uhriksi joutuminen erittäin epätodennäköistä. Esimerkiksi vuosina 1999-2015 ulkomailla työmatkalla ollessaan väkivallan uhriksi joutui Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan 17 ihmistä.

Todellinen luku on varmasti hiukan korkeampi, mutta väkivallan osuus kaikista ajanjaksolla sattuneista tapaturmista oli joka tapauksessa vain 1,78 prosenttia – kun taas esimerkiksi arkinen jalankulku sekä autoilu ovat paljon riskialttiimpia.

Liikenneturmat johtavat kymmeniin kuolemiin


Mutta kyllä kotimaassakin tapahtuu. Työmatkaliikenteessä sattuu vuosittain runsaat 20 000 tapaturmaa, joista huomattava osa on vakavia ja kymmenet johtavat jopa kuolemaan. Kun tapaturmien määrä suhteutetaan käytettyyn aikaan, on työmatkatapaturman riski noin 1,3-kertainen työpaikoilla sattuneisiin tapaturmiin verrattuna. Liikenne onkin monilla työpaikoilla päivän suurin, ellei lähes ainoa riski.

Tapaturmavakuutus korvaa työmatkan onnettomuudet


Vaikka lainsäädännön mukaan työmatkoista huolehtiminen ei suoranaisesti kuulu työnantajan vastuulle, ovat työpäivän aikainen liikkuminen ja komennukset toinen asia. Vaikka työnantajan on työturvallisuuslain 10 §:n mukaan selvitettävä työntekijän turvallisuutta ja terveyttä uhkaavat vaaratekijät, huomioidaan koti- tai ulkomaan matkustamiseen liittyvät riskit valitettavan harvoin.

Yrityksen liiketoiminta voi kuitenkin haavoittua tai jopa keskeytyä työntekijän onnettomuuden takia. Työnantajalla on velvollisuus ottaa tapaturmavakuutus työsuhteessa oleville työntekijöilleen työtapaturmien ja ammattitautien varalta. Vakuutus korvaa muun muassa työmatkalla sattuneet tapaturmat.

Vaikka terrori-isku tai poliittiset levottomuudet matkakohteessa eivät ole matkavakuutusehtojen mukaan korvattavia matkan peruuntumisen tai keskeytymisen syitä, on LähiTapiolassa usein kuitenkin päädytty korvaamaan poikkeuksellisesti ennenaikaiset matkat takaisin kotimaahan kyseisissä tilanteissa.

Haluatko kuulla lisää?

LähiTapiola järjestää liiketoimintajohdolle, turvallisuuden ja riskienhallinnan ammattilaisille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille suunnatun seminaarin aiheesta 27.10.2017 kello 9-12.

Tilaisuudessa puhuvat riskienhallinnan ja turvallisuuden eturivin ammattilaiset. Se järjestetään LähiTapiolan pääkonttorilla Espoossa ja sitä voi seurata myös onlinelähetyksenä. Seminaari on maksuton.

Ilmoittautumaan pääset tästä!

Muista, että LähiTapiolan henkilöriskien hallinnan ja liikkumisturvallisuuden ammattilaiset ovat käytettävissäsi. Lisätietoa yrityksesi liikkumisturvallisuuden kehittämiseksi saat esimerkiksi RiskiHelpistä, liikkumisturvallisuuden verkkokoulutuksestamme sekä LähiTapiolan YouTube-kanavalta.


Vesa Kynsijärvi
johtava asiantuntija
henkilöriskienhallinta