Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola Huvudstadsregionen21.12.2023

Cancerdiagnosen fick trettioåriga Katis liv att stanna upp: "När jag insjuknade behövde jag lyckligtvis inte oroa mig för pengar"

För några år sedan gick 35-åriga Kati till en gynekolog för ett rutinbesök vars slutresultat var en chock. Livmoderhalscancer förstörde drömmarna om ett gemensamt barn med hennes nuvarande make. "Jag hade trott att jag aldrig skulle behöva skyddet vid allvarlig sjukdom."

"Det här kan inte hända mig."

Det var Katis första tanke när telefonen ringde och gynekologen berättade om resultaten från undersökningen: På livmoderhalsen hade hittats cellförändringar som orsakats av papillomviruset som är förstadiet till cancer.

”Jag hade packat klart och väntade på att min man skulle komma hem från jobbet. Vi skulle iväg för att fira midsommar. Det blev inte av och väskorna lämnade i hallen. Jag var helt borta och jag kunde inte sluta gråta”, säger Kati.

Det hörs på Katis darrande röst att minnet fortfarande är smärtsamt.
Det var helt omöjligt att komma till ytterligare undersökningar under midsommarhelgen, så Kati fick leva i ovisshet under hela långhelgen.

"Under dessa fyra dagar hann jag gå igenom alla alternativ tusen gånger i tankarna. Hur ska jag klara detta? Har cancern spridit sig? Kan jag ännu bli gravid?"

Allt började med det årliga rutinbesöket. Eftersom Kati inte hade några symptom hade hon inte misstänkt något.

"Även om situationen var hemsk, tackade jag mig själv för att jag regelbundet gått till gynekolog."

Skyddet vid allvarlig sjukdom är till din hjälp när du måste fokusera på livet och att bli frisk. Kolla, vad försäkringen skulle kosta för dig.

En vän rekommenderade Skydd vid allvarlig sjukdom: ”För det är jag henne evigt tacksam”

Veckan efter midsommar fick Kati en remiss till en specialistläkare för fortsatta undersökningar. Situationen var ny och skrämmande, eftersom hon hade varit frisk i grunden hela sitt liv.

”Skydd vid allvarlig sjukdom ger sinnesro. När jag insjuknade underlättade det när jag visste att jag inte behövde oroa mig för pengar. Jag är evigt tacksam att min vän rekommenderade försäkringen - jag var nämligen helt säker på att jag som en grundfrisk trettioåring inte skulle behöva den."

Kati resonerade ändå att det kunde vara bra att skaffa ett skydd för sämre tider för tvåbarnsfamiljen. Ifall hon skulle bli sjukskriven under en längre tid så skulle maken bli tvungen att klara vardagsutgifterna och räkningarna ensam.

Räkna pris på en försäkring som lämpar sig för din livssituation.

Det lättade när sjukhusets TT-bild, dvs. datortomografi, visade att cancern inte hade spridit sig. Men jag hade fortfarande en operation framför mig, som är den främsta vårdformen vid livmoderhalscancer.

Eftersom Kati ännu ville bli gravid, genomgick hon en operation där livmoderkroppen skonades. Kati var optimistisk, eftersom operationen gick bra.

”Efter två veckor fick jag meddelande om att de inte hade fått bort alla cellförändringar. Jag opererades igen och då togs livmodern bort”.

• Vad ersätter skydd vid allvarlig sjukdom? Läs mer om LokalTapiolas skydd vid allvarlig sjukdom

”Vem som helst kan insjukna i en allvarlig sjukdom”

Kati har två barn från ett tidigare äktenskap, men hon hade drömt om ett gemensamt barn med sin nuvarande make. Att få livmodern bortopererad krossade parets gemensamma dröm.

"Cancerdiagnosen och att få livmodern bortopererad har skakat om min värld och min grundtrygghet. I början gick jag på cancerkontroll var sjätte månad och sedan med ett års mellanrum – varje gång har varit skrämmande. Tänk om de hittar något?”

Det är snart två år sedan operationen, men Kati tror att sorgearbetet ännu kommer att ta länge. Maken och hon har stöttat varandra. Men även föräldrar och nära vänner har tröstat och lyssnat när Kati har behövt någon att prata med.

”Jag har det fortfarande tufft och har därför ännu inte berättat åt någon annan än de närmaste. Till och med barnen, som då var 5 och 8 år gamla, vet bara att mamma emellanåt varit sjuk och har varit på sjukhuset för operationer. Men vi ser hoppfullt på framtiden. Jag och min man kan inte få ett biologiskt barn, men det finns ju alternativa möjligheter att skaffa barn."

”En försäkring förhindrar inte insjuknande, men  gör livet lättare"

Evelina Tinus som är specialist inom personskydd i LokalTapiola tar varje dag upp försäkringen vid allvarlig sjukdom till diskussion med sina kunder.

"Precis som Kati, tänker också många andra friska människor att de inte kan bli sjuka. Jag har haft många svåra samtal med människor som först när de blivit sjuka har velat ha en försäkring. Skydd vid allvarlig sjukdom kan inte beviljas direkt efter en diagnos, utan först efter karenstiden från fall till fall”, säger Evelina.

”Ibland får jag höra att försäkringsbolagen skrämmer upp människor med tråkiga saker – men jag tycker inte det. Vårt jobb är att göra människor medvetna om alla osynliga och tunga risker och att hjälpa dem att förbereda sig på dessa. En försäkring förhindrar inte insjuknande, men den gör livet lättare i en utmanande situation."

På grund av ärendets känslighet har den intervjuade personens namn ändrats.

Vill du veta mer? Lämna en kontaktbegäran till våra specialister