Enkät om finländarnas flyttningsfarenheter – minneslista hjälper i flyttningen
Enligt en enkät LokalTapiola beställt har två av tre finländare flyttat minst fem gånger i livet. Vi sammanställde en minneslista som är till hjälp i flyttningen.
LokalTapiolas senaste enkät Vardagsgranskning ger intressant information om finländarnas flyttningserfarenheter och -vanor. Enligt enkäten har majoriteten av finländarna, 66 procent, flyttat minst fem gånger i livet. Cirka var sjätte har flyttat över tio gånger och var tionde högst två gånger.
Vid den senaste flyttningen, flyttade majoriteten (69 %) sina saker själv eller som talko tillsammans med kompisar eller familjen. Cirka var femte berättar att de anlitat en flyttfirma.
Planerar du att flytta till ett nytt hem? Vi sammanställde en lista som hjälper dig att flytta smidigt och säkert. Att flytta är alltid arbetsamt och det finns många saker du måste komma ihåg, oberoende av om du flyttar första eller tionde gången.
1. Packa ordentligt
Packandet är tidskrävande och ofta ett av de stressigaste momenten när du flyttar. Det lönar sig att börja packa i god tid och packa sakerna ordentligt. Du kan använda lakan, handdukar och andra mjuka saker för att skydda sköra och bräckliga föremål. Märk lådorna tydligt så att du vet vad de innehåller.
Flyttfirmor erbjuder flyttlådor till sina kunder men du kan också hämta tomma lådor från till exempel matbutiker. Genom att använda hållbara papplådor som blivit över kan du spara pengar och samtidigt återvinna lådorna.
2. Kom ihåg hemförsäkringen
Av de som svarade på LokalTapiolas enkät hade endast 55 procent kontrollerat att de hade en gällande hemförsäkring under den senaste flytten till ett nytt hem. Det lönar sig dock att se till att du har en gällande hemförsäkring: enligt våra observationer sker det överraskande många skador i flyttningar. Förutom att saker går sönder är det inte helt ovanligt med vatten- och brandskador.
Ansvarsförsäkringen som ingår i hemförsäkringen kan även ersätta om du under flyttningen orsakar skada åt en utomstående part. Rättsskyddsförsäkringen i hemförsäkringen kan igen vara till hjälp vid eventuella tvister som gäller bostadsaffärer. Meddela i god tid försäkringsbolaget att du flyttar så kan bolaget kontrollera att försäkringen gäller och att skyddet är tillräckligt omfattande. Då kan du undvika otrevliga överraskningar och vara säker på att din egendom är skyddad även under flyttningen.
3. Kontrollera att brandvarnaren fungerar – kom även ihåg släckutrustningen
Enligt lagen måste det finnas en fungerande brandvarnare i varje bostad. Enligt enkät Vardagsgranskning är det emellertid mindre än hälften (46 %) som berättar att de kontrollerat att det finns en fungerande brandvarnare i den nya bostaden. Det lönar sig att regelbundet kontrollera att brandvarnaren fungerar eftersom batterierna kan ta slut eller varnaren kan få något fel. Vid en brand kan brandvarnaren rädda liv om de boende till exempel sover.
Försäkra dig även om att du har fungerande släckutrustning i hemmet. Med en brandfilt eller handbrandsläckare kan du släcka elden före den sprider sig.
4. Gör en flyttanmälan
Flyttanmälan glöms lätt bort i brådskan men det är viktigt att du gör den. När du gör flyttanmälan i god tid får du posten till den nya adressen genast så att den inte hamnar hos de som flyttat in på din tidigare adress. Med flyttanmälan kan du säkerställa att alla viktiga organisationer, t.ex. myndigheter och banker, når dig även i fortsättningen. Du kan göra en allmän flyttanmälan hos
5. Kom ihåg att tacka de som hjälpt dig
Enligt LokalTapiolas enkät hade 16 procent av finländarna ordnat inflyttningsfest efter den senaste flyttningen. En inflyttningsfest är ett utmärkt sätt att tacka alla vänner och familjemedlemmar som hjälpt dig flytta. Inflyttningsfesten är en tradition som förenar finländarna och ett tillfälle att dela glädjen över det nya hemmet. Skulle du ordna en inflyttningsfest för flytthjälpen?
Samtidigt kan du fundera på om du vill lära känna dina nya grannar. Enligt enkät Vardagsgranskning hade cirka var femte respondent bekantat sig med grannarna så snabbt som möjligt efter flyttandet.
Ingå ett elavtal och flytta internetanslutningen.
Om du anlitar en flyttfirma, begär anbud i god tid och se till att firman har försäkringarna i skick. Flyttfirmor har vanligtvis en ansvarsförsäkring och transportförsäkring men det lönar sig att ha en gällande hemförsäkring ifall något går sönder.
Försäkra dig om att alla nödvändiga organisationer får dina adressuppgifter genom att göra en flyttanmälan. Det kan till exempel hända att du måste meddela den nya adressen separat till hobbyföreningar etc. Kom ihåg att meddela flytten även till disponenten om det behövs.
Se till att slutstädningen i ditt tidigare hem blir gjord och kom ihåg att lämna tillbaka nycklarna.
Lycka till i ditt nya hem!
Läs även:
Enkäten Vardagsgranskning som LokalTapiola beställt gjordes av Kantar Public. Enkäten besvarades av 2 129 personer 19–25.5.2023, vilka representerar befolkningen i Finland som fyllt 18 år (med undantag av de som är bosatta på Åland). Felmarginalen för undersökningsresultaten är cirka +/- 2,1 procentenheter.