Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Maatilan vakuuttaminen

Sinun on hyvä miettiä, mitkä maatilan vahinkoriskit on syytä vakuuttaa ja mistä vahingoista tilasi selviytyy omin voimin. Maatilan vakuuttamisesta saat lisätietoa tutustumalla maatilavakuutukseemme ja pyytämällä maatila-asiantuntijaamme käymään tilallasi.

Tilanteessasi kannattaa huomioida

Sinunkin maatilallasi on usein sellaisia tilanteita, joissa vakuutusturvaa pitää päivittää. Kun tilallasi tapahtuu muutoksia, ole aina yhteydessä LähiTapiolaan. Näin voimme yhdessä katsoa tilasi vakuutusturvaan tarvittavat muutokset ja voit taas luottaa siihen, että vakuutus vastaa tilasi olosuhteita ja on riittävän kattava.

Tässä alla muutamia vinkkejä vakuuttamisen aikatauluista ja vakuutustarpeista muutostilanteissa.

  • Kun hankit uuden liikennevakuutettavan ajoneuvon tai työkoneen, muista ottaa sille liikennevakuutus seitsemän (7 vrk) vuorokauden kuluessa. Hoida samalla kertaa kuntoon myös vapaaehtoinen vakuutus.
  • Uusi rakennuksesi on syytä vakuuttaa viimeistään siinä vaiheessa, kun olet tuonut rakennuspaikalle merkittävän määrän rakennustarvikkeita.
  • Lisääntynyt eläinmäärä ja liikevaihto kannattaa päivittää maatilavakuutukseesi ennen, kun laajentunut tuotanto alkaa.
  • Sinun tulee muistaa vakuuttaa työntekijäsi myös tapaturmien ja ammattitautien varalta lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Työnantajana olet velvollinen vakuuttamaan työntekijäsi ennen työn alkamista, kun työpäiviä kertyy vuodessa yhteensä yli 12.
  • Jos vuokraat uutta peltoa, muista päivittää lisääntynyt peltoala ja liikevaihto vakuutukseen ennen kasvukauden alkua.
  • Hankkiessasi uutta metsää, sinun kannatta vakuuttaa se heti omistajanvaihdoksen yhteydessä. Esimerkiksi vakuutus myyrä- ja lumivahinkojen varalta tulee ottaa jo ennen talven tuloa.
  • Kun tilallasi vaihtuu omistaja, esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen kautta, muistattehan siirtää maatilavakuutuksen uuden omistajan nimiin kahden viikon (14 vrk) kuluessa omistajanvaihdoksesta.
  • Lopettaessasi aktiivimaatalouden, vakuutusturvakin kannattaa päivittää tilanteen mukaiseksi. Pääsääntönä on se, että se vakuuttaa, joka omistaa. Joissakin tapauksissa maatilavakuutus on aiheellista muuttaa kotivakuutukseksi.
  • Jos maatilasi yhtiöitetään, vakuutukset tehdään maatilasi nimiin sen y-tunnukselle, mikäli tila on osakeyhtiömuotoinen tai muuten kaupparekisterissä. Verotusta varten tehdyn yhtymän nimiin ei ajoneuvovakuutuksia voi tehdä. Ne tehdään ajoneuvon todellisten käyttäjien eli haltijoiden nimiin. Käytännössä siis usein joko sinun tai puolisosi henkilötunnukselle.