Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet13.9.2023

En hund på rymmen är en hjärtskärande upplevelse för ägaren – gör så här, om din hund rymmer

Att en hund rymmer är en stressig situation för både ägaren och rymlingen. Du kan dock förbättra chanserna att få fast hunden och tryggt tillbaka hem genom korrekt agerande. Vi har samlat några råd för hundägaren om sällskapsdjuret rymmer.Mer om djurförsäkringen

När en hund försvinner är de första timmarna och de följande dagarna avgörande. Som tur är kan man också förbereda sig för en rymning på förhand.

Från och med början av år 2023 ska alla hundar i Finland ha identitetsmärkning och anmälas till Livsmedelsverkets register. Ett mikrochip placerat i hunden kan vara ovärderligt, till exempel i en situation när en utomstående person hittar hunden. Hen kan föra hunden till en veterinär eller ett hittedjurshus, där hunden ofta kan identifieras och ägaren kan kontaktas.

– Eftersom rymningar alltid är överraskande kan man också försöka förebygga dem genom att ta hand om grundläggande saker, såsom en att ha en hel sele, hundhalsband och koppel. Om hunden har en inhägnad hemma på gården är det också bra att regelbundet kontrollera dess skick, säger Anu Kostamo, som är specialist vid LokalTapiolas ersättningstjänst, och hon fortsätter:

– Numera finns det även GPS-spårare som till exempel kan fästas på selar eller halsband och  som kan användas för att följa och lokalisera hunden i realtid. Spårare är vanliga speciellt för jakthundar.

Om hunden springer iväg, ska man börja leta efter den med en liten grupp av bekanta så att hunden inte blir rädd och springer iväg ännu längre bort. Du kan lämna doftspår som är bekanta för hunden på platsen för rymningen och på gårdsplanen, såsom ägarens kläder, hundens säng samt vatten och mat. Dessa hjälper hunden att återvända hem eller till platsen för försvinnandet. Du ska också så snart som möjligt anmäla en förrymd hund till hittedjurstjänsten.

– Nuförtiden ser man även att många söker försvunna sällskapsdjur i diskussionsgrupper i sociala medier. Lokala grupper och dina närmaste är ett bra nätverk för att söka efter och att meddela om en rymling. Dessutom används fortfarande de mer traditionella lapparna om anmälan om försvinnande som man kan sätta upp på lyktstolpar eller på butikernas anslagstavlor, säger Kostamo.

Ett djur på rymmen kan skada sig själv eller orsaka en utomstående skada

Att ett djur springer bort och rymmer från sin ägare är inte alls ovanligt. I Finland försvinner, åtminstone tillfälligt, tusentals sällskapsdjur varje år. Under äventyret kan djuret skada sig själv och även orsaka utomstående skada.

– Även hos oss i försäkringsbolaget syns djurens rymningsfärder. I en främmande miljö eller när hunden i ivern springer i väg kan den till exempel få sår, krosskador och i värsta fall drunkna. Vård av hundens skador kan ersättas från veterinärvårdsförsäkringen och kostnader för skador som orsakats utomstående kan ersättas från den ansvarsförsäkring som tecknats för djuret, berättar Raisa Tarola som är specialist inom djurförsäkringar i LokalTapiola.

Ett sällskapsdjur på rymmen som rör sig fritt kan till exempel orsaka skada på andra människor, djur och fordon.

– En hund kan till exempel springa ut på vägen, vilket kan leda till att en bil blir tvungen att väja och skadas när den träffar en lyktstolpe. Hunden kan också springa in på en grannes gård eller en gård där det t.ex. finns får, höns eller andra hundar. I dessa situationer kan de skador som orsakats en utomstående part ersättas från djurets ansvarsförsäkring, säger Tarola.

Hunden kan även ha en livförsäkring och då kan dess dödsfall ersättas från försäkringen. Särskilt för jakt-, räddnings- och tjänstehundar ingår ofta i livförsäkringen ett bruksegenskapsskydd, från vilket ersättning kan betalas till ägaren, om hunden på grund av sjukdom eller olycksfall inte längre kan utföra sin uppgift, såsom att vara till hjälp vid jakt. Ersättning kan också betalas från livförsäkringen om hunden försvinner och inte fås  tillbaka inom en månad.

– Enligt en grov uppskattning är bara cirka en tredjedel av hundarna i Finland försäkrade. Åtminstone borde man teckna en veterinärvårdsförsäkring för djuret, genom vilken du kan förbereda dig på höga veterinärkostnader ifall djuret skadar sig eller insjuknar. Priserna på veterinärbesöken har ständigt gått upp, säger Tarola.

Frivilligorganisationen Etsijäkoiraliitto har specialiserat sig på att söka djur som försvunnit. På organisationens webbplats hittar du  närmare anvisningar om vad du kan göra när hunden rymt. Vi sammanställde några tips:

  1. 1.

    Håll dig lugn. Undvik att ropa hundens namn och spring inte runt så att hunden blir skrämd och springer iväg ännu längre bort.

  2. 2.

    Stanna kvar på platsen för försvinnandet. Om det är flera personer närvarande när hunden försvinner, kan de meddela om försvinnandet och lämna doftspår.

  3. 3.

    Lämna doftspår mot hemmet eller annan säker plats för att locka den tillbaka hem. Man kan sprida doftspår genom att t.ex. lägga tonfisk eller våtfoder i strumpbyxor, eller genom att tömma fuktig mat från en flaska.

  4. 4.

    Meddela på olika webbplatser, såsom Karkurit.fi och lokala Facebook-grupper att din hund försvunnit. Kontakta ett hittedjurshus. Berätta exakta kännetecken för din hund, såsom ras, ålder och färg.

  5. 5.

    Har hunden skadat sig under rymningsfärden, kan en djurförsäkringskund hos LokalTapiola även kontakta DjurHjälpen. Veterinärerna i distansveterinärtjänsten  hjälper och ger anvisningar för hemvård av skador och sjukdomar. Distansveterinärtjänsten DjurHjälpen är öppen varje dag kl. 7–23. Här kan du läsa mer om DjurHjälpen.

  6. 6.

    Om din hund dör eller försvinner bestående under rymningsfärden, kan du även kontakta försäkringsbolaget. Om ditt sällskapsdjur har haft en livförsäkring kan du få ersättning för förlust av sällskapsdjur. Här hittar du närmare anvisningar för situationen.

Källor: Etsijäkoiraliitto, LokalTapiola