Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa14.9.2020

Egen arbetsplatstränare ger stöd i träning och frågor som gäller sömn och ledarskap – ”Att sitta vid datorn är en mental belastning för allt fler”

Mitt under coronavirusvåren började Elias Huhtinen som må-bra-tränare för försäkringsbolaget LokalTapiola Keski-Suomi. Det är ovanligt att ett företag anställer en heltidstränare som stöd för sina arbetstagare. Huhtinen betonar att informationsarbete inte endast gör det utmanande att få tillräcklig med motion utan även att orka mentalt.Räkna priset och köp

Åtta veckor. Tre gånger i veckan motion 20 minuter så att man blir svettig. Varje vecka en bonusuppgift: gör sammanlagt 500 armhävningar, stäng alla apparater som har skärm en timme före läggdags, ta pauspromenader. Utmaningsveckorna avslutas med en sommarbonus: ät jordgubbar, nypotatis och glass under veckan.

Så här började må-bra-tränaren Elias Huhtinen sitt arbete vid LokalTapiola Keski-Suomi i slutet av våren. Han ordnade en 8 veckor lång motions- och välmåendeutmaning för de cirka 120 anställda vid bolaget. De olika teamen på lokalkontoren i landskapet tävlade lekfullt med varandra. Resultaten rapporterades via fjärranslutning. Vinnaren fick en avkopplande dag på stugan.

- I början av utmaningen var jag lite orolig för hur stort intresset blir i och med att jag var helt ny. Det är ganska lätt hänt att människor blir irriterade när någon utomstående kommer och säger hur man borde göra. Slutligen var deltagandet i motionsaktiviteterna över 90 procent vilket är helt fantastiskt, säger Huhtinen.

Tillsammans med HR-specialisten letade han efter kaptener på de lokala kontoren vilka sedan uppmuntrade andra att delta.

- Jag tror på ett positivt tryck, det vill säga att människor sporras till aktiviteter som en del av en grupp. Jag hoppas att var och en upplever att hens prestation är viktigt – även på ett bredare plan i arbetsgemenskapen. Allas välmående är sist och slutligen en del av företagets välmående.

En exceptionell roll i en exceptionell tid

Trettioåriga Elias Huhtinens arbete är att se till att andra mår bra både fysiskt och psykiskt. I april började han arbeta som intern tränare på heltid vid LokalTapiola Keski-Suomi. Hittills har arbetet bestått bland annat av att hålla webbinarier, ge privat träning, låta personalen testa på olika sportgrenar och erbjuda digital löpträning. Teman varierar från motion till sömn och från kost till tidshantering.

Även förändringsträning spelar en central roll: att hjälpa människor att fundera på sina vanor och därigenom hitta metoder för att förbättra sin hälsa. Tränaren stöder arbetstagarna att vara ledare för sina egna arbeten och cheferna att lotsa andras arbeten.

Coronaviruspandemin och distansarbetsrekommendationen gjorde inte starten lättare men på grund av dem blev träningen kanske ännu viktigare.

- När man tänker på det i efterhand var det en lottovinst att Elias kom med just under coronaviruspandemin. Hans stöd till de anställda har varit mycket viktig under den här exceptionella tiden, säger LokalTapiola Keski-Suomis verkställande direktör Teemu Toivanen.

Huhtinen säger att informations- och distansarbetet som ökat under coronaviruspandemin kan vara mycket belastande. Teknologin har gjort oss effektivare men även fört med sig retningar. Att arbeta vid datorn ger inte bara nack- och axelsmärtor utan är även en belastning för hjärnan.

- I mitt jobb träffar jag människor som har skuldkänslor för att de är trötta efter arbetsdagen fast de bara ”arbetat sittande” hela dagen. Då är det viktigt att påminna att även informationsarbete kan vara mycket tungt och att man kanske inte alltid orkar till exempel motionera efter sådant arbete. Det är inte fråga om lathet, säger Huhtinen.

Heltidsanställningen är en genomtänkt satsning

Få företag har anställt en egen intern tränare. Det är mer vanligt att då och då köpa arbetshälsotjänster av en utomstående tjänsteleverantör. Så här gjorde man tidigare även i LokalTapiola Keski-Suomi. Varför ändrade man på det?
Enligt verkställande direktör Toivanen upptäckte man i företaget att det finns ett ökat behov av att stöda och utveckla personalens välmående.

- Vi har haft stora förändringar såsom systemuppdateringar och ändrade funktionssätt vilket varit utmanande för personalen med tanke på orken. De tjänster vi tidigare köpte av utomstående samarbetspartners har inte heller känts tillräckligt effektiva eftersom endast få förbinder sig till tjänsterna om projekten är kortvariga. Vår egna tränare känner vår verksamhet och personalen och därmed kan han arbeta på ett förebyggande sätt och inte bara reagera i efterhand, säger Toivanen.

Tränare Huhtinen har egen erfarenhet av tidens betydelse. Han arbetade tidigare vid ett företag som erbjuder tjänster för välbefinnande på arbetsplatsen. Han har även hjälpt idrottare med den fysiska träningen och studerat idrottspedagogik.

- Efter enstaka träningar är det inte säkert att mina råd tillämpas i praktiken. Här kan jag träffa en person i kafferummet och fråga hur hen mår och om våra tidigare samtal varit till nytta. Närvaron är av stor betydelse: jag kan bidra till att integrera information i människornas vardag. Visst vet människorna redan mycket om hälsosamma levnadsvanor men många behöver stöd för att anamma dem.

Vet du om det finns liknande tränare i andra företag?

- Jag vet att vissa företag har motionsansvariga eller idrottsinstruktörer. Jag vet dock inget företag som har en tränare med så här omfattande roll. Om jag nu säger att jag är den första heltidstränaren så finns det säkert någon som opponerar sig. Jag skulle dock gärna vilja komma i kontakt med eventuella kolleger och dela tankar om tränandet!

LokalTapiola Keski-Suomi är ett av LokalTapiola-gruppens tjugo regionbolag. I bolaget arbetar cirka 120 livstrygghetsexperter på 13 kontor. Det nya huvudkontoret Reimari öppnar i september i Jyväskylä. Hela LokalTapiola-gruppen har cirka 3 200 anställda.