Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa6.11.2019

Toppidrottarnas tränare Marko Yrjövuori: Kroppen har ett visst antal kilometer och det lönar sig att använda dem förnuftigt

Marko Yrjövuori minns den dagen som igår. Varningsklockorna ringde, när barnen frågade sin pappa, varför han inte kom med på kalaset. Yrjövuori orkade helt enkelt inte. Att arbeta med  världens bästa idrottare hade tagit ut sin rätt.Läs mera

Marko Yrjövuori fungerade som fysik tränare i basketligan NBA och  hockeyligan NHL  under åren 1999-2016. Resdagarna blev över hundra stycken per år under dessa 17 år. Samtidigt var Yrjövuori också med  i andra arbetsprojekt och det fanns ingen fritid. I USA är kulturen helt annan än i Finland. Yrjövuori arbetade varje dag och sommarsemestern betydde inte många veckors ledighet som i  Finland, utan snarare lediga veckoslut under ett par månader.

I en tävlingsidrottsklubb har man en nära arbetsgemenskap och mitt i framgången kanske man inte förstår att observera sitt eget välbefinnande.   Så gick det också för Yrjövuori. Hans krafter tog slut och de fysiska besvären störde livet. Ryggen  krånglade och han hade problem med magen. När Yrjövuori i och med symptomen till slut lade märke till sin ork, var första tanken att se till att han fick tillräckligt med sömn. Det bästa var att sömnen alltid kom när jag lade mig. Det dåliga var kvaliteten på sömnen.

Det krävdes inga ändringar på kostsidan för att orka och förbättra sömnkvaliteten men det fanns skäl att ändra motionsvanorna. Yrjövuori har alltid motionerat tillräckligt, men på ett felaktigt sätt med tanke på orken. Fritidsaktiviteter som att jogga och cykla hörde inte längre till rutinerna, så han skapade tid för dem.  Lättmotion tog lyckligtvis bort allt överflödigt ur tankarna.

- Man måste komma ihåg att det inte var motbjudande för mig att åka till jobbet. Det var ganska fantastiskt. Vi vann mästerskap och levde ett femstjärnigt liv. Inte motbjudande, utan tvärtom: det var så härligt att det drev mig till utmattning. Jag förstod inte mina egna gränser, säger Yrjövuori och fortsätter:

- Och det är just det som är problemet. Det att man vaknar först när något  verkligen händer. Man måste ändra  tankemodellen i den riktningen att människorna förstår att tänka på dessa saker. Därför pratar jag mycket om detta. Att människorna förstår, men vänta lite, jag har ju också  haft sådana och sådana symptom.

Det tog ett år att återhämta sig

För Yrjövuori tog återhämtningen efter utmattningen ett helt år. I samma veva beslöt han sig också för att vända ett nytt blad i livet  och bli företagare. Beslutet var sist och slutligen enkelt, eftersom  jag hade nått mina yrkesmässiga mål och nya utmaningar lockade. Samtidigt beslöt sig familjen för att återvända till Finland.

- På ett sätt hoppade jag från ett ekorrhjul till ett annat. Nu efter tre år som företagare har jag förstått: det är kul att vara företagare, när man får jobba hela tiden, småler Yrjövuori.

Risken för att bli blind för saker finns också i en företagares liv. En ensamföretagare kan  köra för fullt på jobbet utan att tänka på orken. En tillväxtföretagare har för sin del ofta en arbetsgemenskap runt sig som jobbar hårt tillsammans och blir blinda för utmattningen.

- Inom idrotten beundrade man arbetsmängden och samma är ofta fallet vid företagande. Det finns ungdomar som kodar med hjälp av energidrycker dygnet runt och sedan förundras de över  när kroppen får symptom -  när det leder till  rytmstörningar och sömnlöshet, säger Yrjövuori.

– Som tur är har jag lärt mig att säga nej, även om jag också ännu gör tunga veckor.  Ibland inser jag att jag går i samma gamla riktning, eftersom när det är kul så märker man det inte. Idag  när jag är företagare kan jag lyckligtvis reagera på situationen, eftersom jag är min egen herre.

Helhetsbördan ökar lätt

Yrjövuori reser ännu världen runt på grund av arbetet. Idag arbetar han med en etablerad grupp toppidrottare, håller utbildningar och fungerar som  föreläsare. Han har redan gett ut en bästsäljare och nästa bok kommer i oktober. Yrjövuori har sin mottagning på läkarcentralen Mehiläinen i Åbo och han arbetar bland företagens välbefinnande med sitt lilla team. Utöver i Finland har han även ett kontor i Kalifornien och ett eget program i fysikträning vid Moskvauniversitetet.

Besöken i USA påminner Yrjövuori om det gångna, eftersom många saker inom toppidrotten inte har förändrats. Å andra sidan kan de inte heller ändras eftersom framgång kräver mycket arbete.

– När jag hälsar på gamla bekanta, så ser jag, hur hårt människorna har det. Man arbetar otroligt mycket, sammanfattar han.

Yrjövuori vill  påminna oss om att kroppen har ett visst antal kilometer och det lönar sig att använda dem förnuftigt. Till exempel den sömnmängd som behövs är upp till var och en. Alltid då och då publiceras berättelser  om framgångsrika företagsledare eller statsöverhuvuden  som talar för tidiga väckningar och korta nätter. I verkligheten är det bara en liten procent av människorna som klarar sig med kort nattsömn.

Människors totala belastning blir lätt enorm, om man både vill lyckas i jobbet och vara i gott fysiskt skick. Det är inte alls ovanligt att en person arbetar hela dagen och på detta drar han en hård träning. Samtidigt blir det enkelt så att det inte blir av att vila.

De gångna åren har varit lärorika för Yrjövuori, men samtidigt har de lämnat sina spår. Han önskar att människorna  skulle lägga märke till de farliga tecknen i tid.

– De åren får man inte tillbaka, suckar Yrjövuori.

– Ärren lämnar kvar för alltid.

1. Hitta balans mellan presterande och återhämtning: Det är viktigt att ge saker rätt vikt.
2. Du behöver inte alltid orka: Det är ok att emellanåt vila.
3. Glöm inte de viktigaste människorna i livet: Dina närmaste är en resurs.