<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
Hälsa 9.8.2018

Läkarbesöket kan också skötas på distans – HälsoHjälpen betjänar varje dag på nummer 0206 1000

När du blir sjuk behöver du inte vänta på att få vård. Via LokalTapiolas HälsoHjälpen når du snabbt en sjukskötare eller en läkare och får sakkunnig hjälp och en diagnos.

Allergier på våren, brännskador på sommaren, förkylningar på hösten och vintern. Distansläkarens mottagning kontaktas jämnt under hela året. Kontakterna via telefonen eller chatt-appen gäller för det mesta vanliga sjukdomar och mindre olycksfall.

LokalTapiolas tjänst HälsoHjälpen är en del av det virtuella sjukhuset som officiellt öppnade i januari 2018. För hela året förväntas cirka 200 000 kontakter. Via HälsoHjälpen får du snabbt kontakt med sjukskötare och läkare och hjälp vid olika besvär fås helt på distans eller så hänvisas du till en traditionell mottagning.

I vilka ärenden tar man mest kontakt med HälsoHjälpen?

- Det vanligaste är infektioner i andningsorganen dvs. vanliga förkylningar, halsont eller feber, lindriga olycksfall såsom fall eller skador på händer och fötter, eksem, besvär i stöd- och rörelseorganen såsom t.ex. ryggont eller smärta i nacke-skulderpartiet, berättar läkaren Mika Perttu .

Det finns också tydliga säsongsvariationer i kontakterna.

- I början av året syntes en tydlig topp i infektioner i andningsorganen: speciellt vanliga förkylningar, men också mycket influensor. På våren är det många som tar kontakt om allergier men också om fästingbett. På sommaren gäller det ofta brandskador både av solen och öppen eld och även fritidsolycksfall. På hösten är det mest fråga om förkylningar, berättar Perttu.

HälsoHjälpen passar alla

Enligt Perttu är dock alla kontakter och problem med människornas hälsa sist och slutligen individuella.

- HälsoHjälpen används av personer i alla åldrar och i olika livssituationer. Vår styrka är att vi kan betjäna alla oberoende av bakgrund.

HälsoHjälpen är avsedd för alla som har en personförsäkring i LokalTapiola. Du kan avgiftsfritt ringa tjänsten på nummer 0206 1000 och den är öppen varje dag kl. 7–23. Du kan också ta kontakt via chatten i applikationen HälsoHjälpen.

Distansläkartjänsten är kundvänlig, enkel och snabb. Det krävs inte att du behöver besöka en traditionell mottagning. I distansläkartjänsten har läkaren tid för patienten och ärendet sköts utan brådska. Distansläkartjänsten är också en förmånligare tjänst än en traditionell mottagning, anger Perttu som en av tjänstens goda sidor.

Tjänsten utvecklas kontinuerligt

Enligt LokalTapiolas hälsodirektör Jani Tikkanen utvecklas det virtuella sjukhuset och HälsoHjälpen kontinuerligt, så att kunderna ska få den bästa möjliga vården.

- Tjänsten blir smartare under början av hösten, och den virtuella assistenten Vilma lär sig ständigt nya färdigheter. Vi siktar allt mer in oss på förebyggande hälsovård som är närvarande i vardagen. I våras ökade LokalTapiola sitt ägande i Mehiläinen, och det ökade samarbetet påverkar positivt vidareutvecklingen av HälsoHjälpen, berättar Tikkanen.

Bekanta dig noggrannare med HälsoHjälpen här.