Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Turvasytytin vähentää valaisinpaloja merkittävästi maatiloilla

Pienillä teoilla ja vähäisellä vaivalla voidaan parantaa ratkaisevasti maatilankin turvallisuutta. Tavallisen loisteputkivalaisimen sytyttimen vaihtaminen turvasytyttimeen estää valaisinpaloja tehokkaasti.

Valaisimet aiheuttavat vuosittain lukuisia isojakin tuotantorakennusten tulipaloja. Näiden lisäksi sattuu paljon läheltä piti tilanteita, joissa pahemmalta säästytään vain ihmisen valppauden ansiosta. Vahinkojen syynä on yleensä valaisimen sopimattomuus tuotantotiloihin, niiden ikä, epäpuhtaudet sekä kuristimien ja loisteputkien viat.

”Valitettavasti monet valitsevat halvimman valaisimen eikä aina muisteta tarkistaa edes sen sopivuutta tuotantotiloihin”, riskipäällikkö Juhani Savolainen LähiTapiolasta kertoo.

Valaisimen lämpötila voi nousta jopa 200 asteeseen

Kun loisteputki tai kuristin menee epäkuntoon, normaali sytytin yrittää sytyttää valaisinta uudestaan ja uudestaan. Loisteputket alkavat välkkyä. Tämän seurauksena valaisimen lämpötila nousee yli 100 asteeseen — joskus jopa 200 asteeseen. Kuumeneminen aiheuttaa alkavan palon valaisimen muovirakenteissa ja suurpalonuhan ympäristössä.

Savolainen kertoo löytävänsä lähes jokaisella tilakäynnillä välkkyviä loisteputkia. Hän on harmikseen huomannut, että isännät tarttuvat lamppujen vaihtoon aivan liian hitaasti. Osittain tähän on syynä lamppujen hankala sijainti usein korkealla kattorakenteessa tai eläintilojen yläpuolella. Erityisesti paloriskiä lisäävät eläintiloissa olevat niin sanotut yövalot, jotka ovat toiminnassa ympäri vuorokauden. Paloriskin lisäksi kuumana hehkuvat loisteputket lisäävät tuntuvasti maatilojen sähkönkulutusta.

”Loisteputkista lähtevät tulipalot voidaan estää niin sanotulla turvasytyttimellä, joka katkaisee valaisimesta virran, jos kuristin tai loisteputki menee epäkuntoon. Näin valaisimet eivät hehku vaarallisina”, Savolainen muistuttaa.

Lisätietoa saat yhteyshenkilöltäsi

Valaisinpaloja syttyy vuosittain yli 100 kpl, joista osa leviää suurpaloiksi. Turvasytytin ehkäisee tehokkaasti valaisinpaloja. Tietoa turvasytyttimistä saat alueesi LähiTapiolan yhteyshenkilöltäsi.

Lue lisää, miten valaisin oli aiheuttaa tulipalon

.