Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Turvallinen maatila - Lapset

Ti, 22.04.2014 16:25

Maatila tarjoaa lapsille runsaasti virikkeitä ja tekemistä. Sen lisäksi, että maatila on perheen koti, on se myös aikuisten työympäristö. Siten maatila voi olla lapselle myös arvaamattoman vaarallinen ympäristö.

Satoja lapsia loukkaantuu maatiloilla vuosittain. Etenkin tilan työhuippujen aikana yrittäjän työ vaatii täydellistä keskittymistä, jolloin lapsia ei aina pystytä valvomaan riittävästi. Kesäkuukaudet ovatkin maatilojen lapsille tapaturma-altteinta aikaa.

Eniten tapaturmia lapsille sattuu koneiden kanssa. Muita tapaturmille altistavia tekijöitä ovat kotieläimet, rakenteilla olevat rakennukset, vesistöt, kemikaalit ja tuli. Laaja pihapiiri houkuttelee leikkeihin, mutta hauskoihin kiipeily- ja piilopaikkoihin kätkeytyy myös vaaroja.

Lapsi on kekseliäs, jopa arvaamaton ja samalla varsin kokematon. Tämä yhdistelmä saattaa helposti johtaa tapaturmaan.

Tapaturmariski saatetaan helposti aliarvioida

Maatilalla on lukuisia aikuisellekin vaarallisia paikkoja, joita ei välttämättä aina huomaa. Aikuisten kokemat vaarat voivat näyttää myös huomattavan erilaisilta lasten näkökulmasta, minkä takia tapaturmariskejä saatetaan helposti aliarvioida.

LähiTapiola, Mela ja MTK haluavat videolla muistuttaa, että lasten turvallisuus maatilalla on ennakoivaa toimintaa, jossa vanhemmilla on aina päävastuu. Aikuisten tehtävä on kartoittaa turvallisuusriskit tilalla sekä opastaa ja neuvoa lapsia toimimaan turvallisesti ja välttämään vaaranpaikkoja. Aikuiset myös antavat lapselle esimerkin omalla toiminnallaan - lapset saavat turvallisen työn ja toiminnan mallin aikuisilta.

Vaarallisten paikkojen poistaminen kokonaan ei aina ole mahdollista tai edes tarkoituksenmukaista. Ne voidaan kuitenkin eristää suojakaiteilla tai porteilla niin, ettei lapsi pääse vaarallisen kohteen lähelle. Traktorit ja työkoneet ovat useimmiten syynä vakaviin lasten tapaturmiin maatiloilla, joten niiden kanssa tulisi aina noudattaa erityistä varovaisuutta.

Pihapiiriin on hyvä järjestää lapsille oma, sallittu leikkialue. Lapsen kanssa on hyvä kävellä maatilalla ja sen lähiympäristössä, pihalla ja rakennuksissa ja kertoa hänelle samalla vaaranpaikoista havainnollisesti paikan päällä.