Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Maatilan paloturvallisuus

Suurpalot aiheuttavat maatiloilla mittavia menetyksiä ja tuotannon keskeytyksiä

Kasvavien tilakeskusten tuotantoa pyritään tehostamaan automatisoimalla ja koneellistamisella. Tuotantotoimintoja ja niiden häiriötekijöitä pyritään ohjaamaan erilaisilla hälytysjärjestelmillä sekä etävalvonnalla. Maatalouden haasteelliset olosuhteet, kuten pöly, kosteus sekä syövyttävät kaasut aiheuttavat häiriöitä ja paloriskejä erityisesti sähkölaitteistoille. Suurpalo on yksi merkittävin onnettomuus, joka voi kohdata maatilayrittäjää.

Sähkölaitteistot suurpalojen aiheuttajina

- Vuosittain maatiloilla tapahtuu 20-30 suurpaloa ja vahingot voivat nousta useisiin miljooniin euroihin. Maatilojen suurpalojen syttymissyistä käy ilmi, että sähkölaitteistoista lähteviä paloja on reilut 50 %. Muita yleisimpiä suurpaloihin johtavia syitä ovat moottorityökoneista, lämpökeskuksista, tulitöistä ja varomattomasta tulen käsittelystä lähtevät palot, kertoo LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen.

Tilakeskuksissa varhainen palon havaitseminen, jota voi vielä yrittää tukahduttaa tilan omalla alkusammutuskalustolla, on usein satunnaista ja hyvän tuurin varassa. Erityisesti öiseen aikaan tilakeskuksen palot pääsevät leviämään tuotantorakennusten kuivissa ja pölyisissä puurakenteissa niin suureksi, että palon alkusammutus ja eläinten pelastaminen on lähes mahdoton tehtävä.

- Maatilojen tuotantorakennusten palot leviävät suurpaloksi, koska pelastuslaitoksen ajomatkat ovat pitkiä ja sammutusapua saadaan keskimäärin vasta puolen tunnin kuluttua. Suurpaloissa tuhoutuu usein tuotantotilat eläimineen ja irtaimistoineen. Tuotantotoiminnan keskeytys voi kestää jopa kaksi vuotta, ennen kuin rakennukset sekä koneet ja menetetyt tuotantoeläimet saadaan hankittua tilalle, Savolainen toteaa suurpaloista.

Hyväksytyllä palovaroitinlaitteistolla voidaan pienentää vahingon määrää

Suurpalojen varalle voidaan hankkia maatiloille soveltuva palovaroitinlaitteisto. Maatiloille hyväksytty (FK 730-ohje) jo savuun reagoiva palovaroitinlaitteisto tekee hälytyksen palosta vastuuhenkilöille ja mahdollistaa alkavan palon tukahduttamisen jo tilan oman väen voimin ja antaa aikaa mm. eläinten pelastamiseen. Asennettu maatilan palovaroitinjärjestelmä alentaa myös palovakuutusmaksua.

LähiTapiolan asiakkaat saavat etua palovaroitinjärjestelmän hankintaan

Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden palosuojata edullisesti talouskeskuksen rakennukset ja toiminnot Elotec-palovaroitinjärjestelmällä. Asiakkaamme saavat:

  • Palovaroitinkeskuksen veloituksetta
  • 10 %:n alennuksen muista palovaroitinjärjestelmän tuotteista.

Lue lisää edusta (pdf)

Yhdessä turvallisempi maatila

Asiakkaamme saavat maksuttoman huolenpitokäynnin, joka pitää sisällään tilan turvallisuuden kartoittamisen. Turvallisuuskartoitus koostuu erilaisten, tilan toimintaa uhkaavien, riskien kartoittamisesta. Turvallisuuskartoituksen lopputuloksena asiakas saa raportin tilan turvallisuudesta ja ehdotuksen parannettavista kohdista.

- Asiakkaamme voivat omilla toimillaan ja huolellisuudellaan vaikuttaa tilan riskitasoon ja sitä kautta myös maatilavakuutuksen hintaan, Savolainen toteaa lopuksi. .

Lisää riskienhallinnasta

Kiinnostuitko?

Mikäli haluat kuulla lisää palveluistamme ja riskienhallinnasta, jätä yhteydenottopyyntö.