Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Työntekijän palkkaaminen

Oletko palkkaamassa maatilallesi työntekijän? Työantajalla on velvollisuuksia, jotka sinun on hoidettava työntekijää palkatessasi.

Takaa työntekijän eläketurva TyEL-vakuutuksella

Kun palkkaat työntekijän työsuhteeseen, sinun on vakuutettava hänet lakisääteisellä työeläkevakuutuksella (TyEL). Tämä takaa työntekijälle eläketurvan. Työnantajana huolehdit lisäksi työntekijäsi lakisääteisistä tapaturmavakuutus- sekä sosiaaliturvamaksuista ja veron ennakonpidätyksestä.

  • Vakuutus on otettava viimeistään ensimmäistä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden aikana. Jos vakuuttaminen myöhästyy, vakuutusmaksuja korotetaan takautuvalta ajalta. Sinun tulee ottaa TyEL–vakuutus myös ulkomaalaisille työntekijöille, sillä kaikki Suomessa tehtävä työ tulee vakuuttaa pääsääntöisesti Suomessa.

  • Muistathan, että työnantajana olet velvollinen vakuuttaamaan työntekijän myös tapaturmien ja ammattitautien varalta lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella ennen työn alkamista silloin, kun työpäiviä kertyy vuodessa yhteensä yli 12 päivää.

  • Maatilallasi työskentelee joskus myös talkoolaisia, joille ei makseta palkkaa. Heidät voit vakuuttaa vapaaehtoisella talkoovakuutuksella hoitokulujen varalta.

Työtapaturmavakuutus

Työtapaturmavakuutus korvaa työntekijän tapaturman tai ammattitaudin varalta.

TyEL-vakuutus

Työnantajana sinun tulee huolehtia työntekijöittesi eläketurvasta työeläkevakuutuksella.