Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sukupolvenvaihdos

Varaudu tilasi sukupolvenvaihdoksen jo muutamia vuosia ennen suunniteltua toteutusajankohtaa. Käytä apuna sukupolvenvaihdoksiin perehtyneitä asiantuntijoita, jotta eri näkökulmat tulevat riittävästi huomioitua.

Ohjeita luopujalle ja jatkajalle

Aloittavana maatalousyrittäjänä voit saada nuoren viljelijän aloitustukea. Aloitustuki edellyttää tiettyjen ehtojen täyttymistä. Lisätietoa näistä ehdoista saat Ruokaviraston sivuilta .

Viljelytoimintaansa päättävänä viljelijänä voit puolestasi olla oikeutettu luopumistukeen, jota haetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta, Melasta. Tuen saanti edellyttää aina tilan omistajuudesta luopumista.

Kun olet omistajanvaihdoksessa saanut tilan hallintaasi tai luopujana luovuttanut sen jatkajalle, muuttuvat vakuutustarpeesi. Sinulla on kaksi viikkoa aikaa muuttaa vakuutukset oikean omistajan nimiin, liikennevakuutukset sinun tulee hoitaa kuntoon kuitenkin jo viikon kuluessa. Tärkeää, sekä omaisuuden hoitamisen että tilanpidon toiminnan kannalta, on se, että sekä luopuja että jatkaja hoitavat testamentin ja avioehdon kuntoon.

Jatkaja

  • Tutustu LähiTapiolan tarjoamiin palveluihin sukupolvenvaihdokseesi liittyen; rahoitus, vakuuttaminen.

  • Suunnittelun yhteydessä kannattaa keskustella selväksi myös mm. luopujan asuminen ja mahdollinen työskentely tilalla.

  • Hoida ammattitaito- ja koulutusasiat kuntoon mielellään ennen sukupolvenvaihdosta, mutta viimeistään heti sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

  • Nuoren viljelijän aloitustuki koostuu avustuksesta, korkotukilainasta ja kaupan varainsiirtoverosta. Tukea on haettava 10 kk:n kuluessa siitä, kun tilanpito aloitetaan, mutta se kannattaa hakea ennen itse tilanpidon luovutusta.

Luopuja

  • Tutustu LähiTapiolan tarjoamiin palveluihin sukupolvenvaihdokseesi liittyen; vakuutukset, säästäminen ja sijoittaminen, perinnönsuunnittelu.

  • Suunnittelun yhteydessä kannattaa keskustella selväksi myös luopujan asuminen ja mahdollinen työskentely tilalla.

  • Sukupolvenvaihdoksessa luopuja on tietyin edellytyksin oikeutettu luopumistukeen. Luopumistuesta on aina ennen luopumista haettava etukäteispäätös luonnosluovutuskirjan perusteella. Etukäteispäätös on voimassa 12 kuukautta. Hakemuksen voi tehdä kahta vuotta ennen varsinaista luopumisikää. Tarkempia tietoja näistä ehdoista löydät Melan sivuilta.

Hyödyllisiä linkkejä