15 kiperää kysymystä autovakuutuksesta – asiantuntija vastaa
Korvaako vakuutus, kun autoani kolhittiin parkkihallissa? Pärjäänkö liikennevakuutuksella Euroopan lomareissulla? Missä tapauksessa auto menee lunastukseen? Kiperiin korvauskysymyksiin vastaa LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausasiantuntija Reijo Rytkönen.
1. Auton rengas meni rikki ja vanne vahingoittui. Korvaako vakuutus korjauksen?
"Vakuutuksesi kattavuus riippuu siitä, miten laaja vapaaehtoinen autovakuutus eli kaskovakuutus sinulla on. Jos olet vakuuttanut autosi LähiTapiolan Peruskaskolla, Laajakaskolla tai Loistokaskolla, korjauskulut korvataan.
Nämä kolme kaskoamme sisältävät kolarointiturvan, joka korvaa rengasrikot tai esimerkiksi vahingot auton suistuessa tieltä."
2. Auton tuulilasi rikkoutui, korvaako vakuutus korjauksen?
"Lasivakuutus sisältyy Laajakaskoomme ja Loistokaskoomme. Jos sinulla on jompikumpi näistä, korvaamme korjauskulut tai tuulilasin vaihdon.
Loistokaskomme turvin saat myös tarvittaessa sijaisauton tuulilasin vaihdon ajaksi.
Helpoin tapa korjauttaa tuulilasi on viedä auto yhteistyökumppanikorjaamollemme. Korjaamo hoitaa kaiken puolestasi, eikä sinun tarvitse tehdä vahinkoilmoitusta. Varaa vain aika ja vie autosi liikkeeseen. Lasiliike varmistaa vakuutuksesi voimassaolon ja lähettää laskun meille, joten maksat vain mahdollisen omavastuun."
"Vakuuttamalla autosi Loistokaskolla saat aina sijaisauton käyttöösi, jos autosi joutuu korjattavaksi esimerkiksi matkasi keskeyttäneen teknisen vian tai kolarin vuoksi.
Soita vika- tai kolaritilanteessa hätäpalveluumme +358 8000 4531. Hätäpalvelusta sinulle tilataan hinaus ja järjestetään tarvittaessa myös sijaisauto.
Kun sinulla on Loistokasko, ei lomamatkakaan tyssää siihen, ettei sinulla ole autoa alla.
Muista lomalle lähtiessä myös matka- ja matkatavaravakuutus, joilla turvaat itsellesi ja matkatavaroillesi aiheutuneita vahinkoja."
4. Matkustan omalla autolla Eurooppaan, tarvitsenko lisävakuutuksen vai pärjäänkö liikennevakuutuksella?
"Liikennevakuutus on voimassa matkustaessasi Euroopassa, sillä Suomi kuuluu eurooppalaiseen liikennevakuutusjärjestelmään.
Liikennevakuutuksen lisäksi suosittelemme kaskovakuutusta, jolla saat turvaa muun muassa rengasrikkojen, teknisten vikojen tai törmäyksestä aiheutuneiden vahinkojen varalle. Kaskovakuutuksiimme sisältyvä ulkomaan vastuuvakuutus myös täydentää liikennevakuutusta.
Tutustu ennen matkaa kaskovakuutuksen ehtoihin tarkasti, sillä korvauskäytännöt ja -tasot voivat vaihdella eri maiden välillä.
Muista myös, että ulkomaan matkalla on hyvä olla mukana Green card eli vihreä kortti, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Vihreä kortti on suositeltavaa olla mukana aina Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustettaessa."
5. Autoani kolhittiin parkkihallissa. Korvaako vakuutus korjauksen? Entä mitä teen, jos autoani on viilletty ilkivaltaisesti tai sivupeilit rikottu?
"Korvaamme korjauskulut, jos sinulla on joko Laajakasko tai Loistokasko. Molempiin sisältyy pysäköintivakuutus, joka korvaa toisen, tuntemattomaksi jääneen auton aiheuttamat vahingot.
Kaikkiin kaskoihimme sisältyvä ilkivaltavakuutus korvaa tahallisesta vahingonteosta aiheutuneita vahinkoja. Ilkivallasta sinun on aina tehtävä ensin rikosilmoitus."
6. Raekuuro teki lommoja autooni. Saako autovakuutuksesta korvauksia luonnonilmiöiden aiheuttamista vahingoista?
"Luonnonilmiövakuutus korvaa esimerkiksi raekuuron autosi ulkopinnalle aiheuttamat lommot. Luonnonilmiövakuutus kuuluu Peruskaskoomme, Laajakaskoomme sekä Loistokaskoomme."
7. Korvaako eläintörmäysvakuutus myös hirvivahingon?
"Kaikkiin kaskovakuutuksiimme sisältyy hirvivahinkovakuutus ja eläintörmäysvakuutus. Sinun ei tarvitse huolehtia nimikkeistä.
Hirvivahinkovakuutus korvaa, jos törmäät hirven, poron, kauriin tai peuran kanssa. Eläintörmäysvakuutus puolestaan kattaa vahingot, jos törmäät muuhun eläimeen kuin hirvieläimeen."
8. Lainasin autoa ystävälleni ja hän ajoi sillä kolarin. Kenen vakuutuksesta korvataan vahingot?
"Onnettomuuden sattuessa ei ole korvauksen suhteen väliä, kuka on ollut ratissa. Vahingot korvataan aina liikennevahingon aiheuttaneen auton vakuutuksesta.
Jos siis lapsesi, ystäväsi, sukulaisesi – kuka tahansa, kenelle olet lainannut autoasi – aiheuttaa onnettomuuden, vahingot korvataan autosi vakuutuksesta.
Henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot korvataan lakisääteisestä liikennevakuutuksestasi. Omalle autollesi ja sen varusteille aiheutuneet vahingot korvataan puolestaan kaskostasi."
9. Millaisessa kolaritapauksessa poliisi kuuluu hälyttää paikalle?
"Voit aina soittaa poliisille, jos koet, että siihen on tarvetta. Poliisia ei yleensä tarvita paikalle, jos omaisuusvahingot ovat vähäisiä, onnettomuuden aiheuttaja on tiedossa eikä henkilövahinkoja ole syntynyt.
Poliisi kannattaa kuitenkin pyytää paikalle, jos kolarissa on loukkaantuneita, omaisuusvahingot ovat merkittäviä tai kolaroituneet autot tukkivat liikennettä. Poliisille on syytä soittaa myös, jos et pääse vastapuolen kanssa yhteisymmärrykseen syyllisyydestä tai hän on pakenemassa paikalta.
Muista vaihtaa yhteystietoja onnettomuudessa osallisina olleiden kanssa ja kirjaa ylös rekisterinumerot. Kolaripaikalla kannattaa ottaa myös valokuvia vahingoista."
10. Jos pysäköityä autoani on vahingoitettu tai itse törmään toiseen autoon lievästi kadulla, teenkö rikosilmoituksen saadakseni korvauksia?
"Tee rikosilmoitus aina, jos epäilet, että autosi on joutunut ilkivallan tai rikoksen kohteeksi.
Kaskoihimme sisältyvä ilkivaltavakuutus korvaa tahallisesta vahingonteosta aiheutuneita vahinkoja. Kun haet korvauksia autosi korjauskuluihin, tarvitsemme vahinkoilmoitukseen ilmoitusjäljennöksen rikosilmoituksesta. Pyydä dokumentti itsellesi asiaa hoitavalta poliisiasemalta.
Rikosilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos itse kolhit toista autoa esimerkiksi parkkipaikalla. Ilmoitathan asiasta toisen auton omistajalle. Yhteystietoja voit kysyä numerotiedusteluista rekisterinumeron perusteella, löydät netistä helposti lisää palveluja.
Jos rytäkässä oma autosi vaurioituu, riippuu kaskovakuutuksestasi, miten vahingot korvataan. Peruskaskomme, Laajakaskomme ja Loistokaskomme sisältävät kolarointiturvan, jolla korvataan korjauskulut.
Jos itse kolhit autoasi kadulla, peruutat pysäköintihallissa pylvääseen tai törmäät kapealla mökkitiellä kiveen, vahingot korvataan kaskovakuutuksesi (Peruskasko, Laajakasko tai Loistokasko) kolarointiturvasta."
11. Autoni seisoo tallissa talvet, koska ajan vain kesäisin. Onko mahdollista maksaa vakuutusmaksua vain kesän ajalta?
"Jos ajat autollasi vain kesäisin, voit poistaa sen liikennekäytöstä talvikuukausien ajaksi. Silloin liikennevakuutuksesi jää ”nukkumaan”, kunnes otat taas auton liikennekäyttöön. Seisonnan ajalta liikennevakuutuksesta peritään minimimaksu. Kaskovakuutus ei katkea liikennekäytöstä poistoon, mutta se muuttuu turviltaan osakaskoksi ja maksut pienevät.
On hyvä tietää, että liikennekäytöstäpoisto pienentää myös verotustasi. Ajoneuvoveroa ei tarvitse maksaa siltä ajalta, kun auto on poissa liikenteestä. Muistathan, että et saa ajaa autollasi, kun se on otettu pois liikenteestä.
Voit tehdä liikennekäytöstäpoiston verkkopalvelussamme tai Traficomin sivuilla."
12. Missä tapauksessa auto menee lunastukseen?
"Kun liikenne- tai kaskovahingossa vaurioituneen auton korjaaminen ei ole enää kannattavaa sen käypään arvoon nähden, vakuutusyhtiö tavallisesti lunastaa ajoneuvon sen korjauttamisen sijaan. Asiasta sovitaan kuitenkin yhteistyössä auton omistajan ja vahinkotarkastajan kanssa.
Ajoneuvon käypä arvo on se käteishinta, joka ajoneuvosta on yleisesti saatavissa vakuutustapahtuman sattumispäivän markkinatilanteessa, jos sitä pidettäisiin myytävänä tarkoituksenmukaisella tavalla. Käyvällä arvolla ei tarkoiteta autoliikkeiden ulosmyyntihintaa, pyyntihintaa eikä vaihtohyvitysarvoa vaan sellaista hintaa, jonka usea henkilö olisi ollut siitä todellisuudessa valmis maksamaan.
Jos sinulla on Laajakasko tai Loistokasko, voit saada niihin sisältyvästä lunastusetuvakuutuksesta auton käyvän arvon lisäksi lisäkorvausta."
13. Aion ostaa auton pian. Miten ja milloin ostan vakuutuksen?
"Jos ostat auton autokaupasta, tavallisesti myyjä hoitaa omistajanvaihdoksen ja vakuutukset kuntoon kaupanteon yhteydessä. Mikäli autoliikkeen vakuutusyhtiökumppani ei ole LähiTapiola ja haluat autovakuutuksesi meille, niin ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
On hyvä muistaa, että lakisääteinen liikennevakuutus pitää ottaa seitsemän (7) vuorokauden kuluessa autokaupan tekemisestä. Jos laiminlyöt vakuutuksen ottamisen määräajassa, Liikennevakuutuskeskus perii sinulta laiminlyöntimaksun.
Suosittelemme, että vakuutat autosi myös vapaaehtoisella kaskovakuutuksella. Kasko turvaa auton esimerkiksi tulipalon, varkauden, ilkivallan, eläintörmäyksen, parkkipaikalla sattuneen vahingon, kolarin tai ulosajon varalta."
14. Myyn oman autoni – mitä teen vakuutukselle?
"Myydessäsi auton itse toiselle henkilölle, toimi näin:
1. Hae autollesi sähköinen varmenne Traficomista, jotta ostaja voi tehdä omistajatietoihin muutoksen kaupanteon jälkeen. Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.
2. Kaupanteon yhteydessä annat ostajalle varmenteen ja allekirjoitatte yhdessä luovutuskirjan.
3. Tee luovutusilmoitus verkkopalvelussamme.
Suosittelemme, että teet luovutusilmoituksen. Luovutusilmoitus varmistaa, että auton rekisteritietoihin tulee merkintä, että olet luopunut autosta. Tällöin ottamasi vanha vakuutus päättyy varmasti."
15. Missä tapauksissa menetän Bonukset?
"Kun liikennevakuutuksestasi tai kaskovakuutuksen kolarointiturvasta maksetaan korvauksia, Bonuksesi alenee. Jos vakuutuksellesi on kuitenkin kertynyt Bonusturva, niin ensimmäinen vahinko ei alenna vakuutuksesi Bonusta.
Jos liikennevahingossa on ollut useampi auto osallisena ja toisen auton kuljettaja on aiheuttanut vahingon, hänen liikennevakuutuksensa korvaa muiden autojen vahingot ja oma Bonuksesi säästyy.
Kaskovakuutuksen Bonus alenee vain kolarointivahingoissa, joten Bonuksesi ei alene esimerkiksi eläintörmäys- tai luonnonilmiövahingoista."