Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu20.3.2023

Autovakuutus – mikä se on ja mitä se korvaa?

Autovakuutus, kasko, liikennevakuutus, bonukset…Termiviidakko voi saada kokeneenkin autoilijan pään pyörälle. LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausasiantuntija Tiia Oksanen kokosi keskeiset käsiteet ja kysymykset, jotka jokaisen autoilijan kannattaa ottaa haltuun.

1. Mikä on autovakuutus? Onko autovakuutus pakollinen?

"Kun puhutaan autovakuutuksesta, on tärkeä ymmärtää, että termiin sisältyy kaksi eri vakuutusta: pakollinen lakisääteinen liikennevakuutus ja vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko."

2. Kasko – mikä se on ja mitä kasko korvaa?

"Kasko korvaa omalle autolle ja sen lisävarusteille sekä käyttöä palveleville esineille sattuneita vahinkoja. Käyttöä palvelevilla esineillä tarkoitetaan tavaroita, joita käytetään vain autossa, kuten lasten turvaistuimia.

Kasko ei korvaa henkilövahinkoja eikä muille matkustajille aiheutuneita esinevahinkoja, vaan ne kuuluvat liikennevakuutuksen piiriin.

Kasko ei myöskään korvaa esineitä, jotka kuuluvat kotivakuutuksen piiriin. Esimerkiksi jos ajon aikana kuljettajan matkapuhelin putoaa lattialle ja rikkoutuu, kasko ei kata vahinkoa. Korvausta on haettava kotivakuutuksesta."

Laske autovakuutuksen hinta

3. Liikennevakuutus – mitä se korvaa?

"Liikennevakuutus on pakollinen lakisääteinen vakuutus kaikille liikenteessä oleville ajoneuvoille. Liikennevakuutus korvaa aiheutuneet henkilövahingot sekä ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot. Vakuutus on osa suomalaista sosiaaliturvaa; sen avulla taataan tasapuolinen turva onnettomuustilanteissa.

On hyvä muistaa, että liikennevakuutus on pakollinen myös mopoautoille, golfkärryille ja vaikkapa mökkimopoille. Vakuutus on otettava myös sähköpyörille, joiden teho ylittää yhden kilowatin tai jotka kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa.

Liikennevakuutusta ei tarvitse ottaa esimerkiksi lapsen rekisteröimättömälle minisähköautolle."

Laske liikennevakuutuksen hinta

4. Minulla on jo kotivakuutus, tarvitsenko sen lisäksi erikseen vakuutuksen autolleni?

"Autolle on otettava vähintään lakisääteinen liikennevakuutus, sillä ne eivät kuulu kotivakuutuksen piiriin.

Suosittelemme kaskon ottamista, sillä ilman vakuutusta et voi saada korvauksia autollesi tai sen lisävarusteille aiheutuneista vahingoista.

Esimerkiksi auton avain on osa autoa, joten se ei kuulu kotivakuutuksen piiriin. Kotivakuutus ei korvaa tilannetta, jossa esimerkiksi takintaskuun unohtunut autonavain vahingoittuu pyykkiä pestessä."

5. Mitä ovat Peruskasko, Laajakasko, Osakasko ja Loistokasko?

"Omasta tarpeestasi ja elämäntilanteestasi riippuu, miten laajaa kaskoa tarvitset. Asutko kaupunkialueella vai taajamassa? Miten todennäköistä esimerkiksi on, että joku kolhaisee autoasi pysäköintialueella? Tarvitsetko autoa ehdottomasti joka päivä? Onko välttämätöntä, että saat sijaisauton käyttöön, kun oma autosi on korjattavana?

Tutki, mikä kaskovakuutuksista olisi juuri sinulle paras:

Osakasko
Osakaskolla saat laajempaa turvaa kuin pelkällä liikennevakuutuksella. Osakasko korvaa eläinkolarin, tulipalon, ilkivallan ja varkauden aiheuttamia kuluja. Saat myös apua, jos autosi jää tien varteen.

Peruskasko
Peruskasko on järkevä valinta jo hieman vanhemmalle autolle, jolla alkaa olla kilometrejä mittarissa. Se sisältää kolarointivakuutuksen, joka korvaa vahingot, jos auto esimerkiksi törmää tai suistuu tieltä. Luonnonilmiövakuutus korvaa myrskyn aiheuttamat vahingot, kuten puun kaatumisen auton päälle.

Laajakasko
Laajakasko on hyvä valinta uudelle tai uudehkolle autolle. Se on nimensä mukaisesti laajempi versio Peruskaskosta, mikä tuo lisäturvaa tuulilasille, lunastus- ja pysäköintitilanteisiin sekä bonukseen.

Pysäköintivakuutus korvaa toisen auton aiheuttamat kolhut, vaikka tekijä jäisi tuntemattomaksi. Lasivakuutus taas korvaa tuulilasille esimerkiksi kiveniskusta aiheutuneita vahinkoja.

Loistokasko
Loistokasko takaa parhaan mahdollisen turvan autollesi. Saat myös aina sijaisauton käyttöösi, jos autosi joutuu korjaukseen kaskovahingon takia."

Lue lisää ja vertaile eri kaskoja tarkemmin

6. Minkä vakuutuksen otan, kun haluan mahdollisimman kattavan vakuutuksen autolleni?

"Laajimman turvan autollesi saat ottamalla Loistokaskon."

7. Mitä tarkoittaa bonus ja miten se muodostuu?

"Bonus määrää auton liikenne- ja kaskovakuutusmaksujen suuruuden.
Kun vahinkoja ei satu, vakuutuksenottajan bonus nousee. Sattuneet vahingot puolestaan vähentävät bonusten määrää. Mitä suuremmat bonukset, sitä pienemmät vakuutusmaksut.

Bonuksia on kahdenlaisia: henkilökohtaisia ja autokohtaisia. Liikennevakuutuksen bonukset ovat aina henkilökohtaisia, kaskon bonukset puolestaan autokohtaisia.

Liikennevakuutukseen on mahdollista saada maksimissaan 80 % bonusta ja kaskoon 70 %."

8. Mikä on Bonusturva?

"Bonusturva on LähiTapiolan liikennevakuutuksiin sekä Loistokaskoon ja Laajakaskoon sisältyvä etu, jonka voi ansaita kolarittomalla ajolla. Bonusturvan ansiosta bonukset eivät laske, vaikka kolari sattuisi."

Kaipaatko apua tai haluatko tarjouksen? Jätä meille yhteydenottopyyntö!