Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola ÖsterbottenLivstrygghet18.11.2021

Ann-Christine och Alf vaknade när vattnet forsade ut på köksgolvet - ”Jag kunde aldrig tro att vatten är så här skadligt"

Förra vintern var Ann-Christine Nygård och Alf Hermans i Kvevlax med om en händelse som hade stor inverkan på deras liv under ett halvår framöver. De hade lagt sig kring midnatt en lördagskväll i mitten av februari.

- Sedan vaknade jag kl 01.40 av att en vattenkran forsade för fullt. Jag väckte Alf och vi trodde först att något av barnen lämnat på kranen, men vi möttes av ett 3 cm högt vattenlager på golvet i köket, vardagsrummet, hallen och grovköket, säger Ann-Christine Nygård.

- Då var det bråttom att få huvudledningen avstängd och sen var det bara att börja torka. Det visade sig att en koppling till det varma bruksvattenröret hade lossnat i diskbänken och det hade runnit ut stora mängder vatten på en kort stund, berättar Alf Hermans.

Genast på måndagen var Ann-Christine och Alf i kontakt med LokalTapiola Österbotten för att anmäla skadan och få råd om hur de skulle gå vidare. LokalTapiolas skadehandläggare beställde fuktgranskning från VV-Kuivaus och den utfördes redan samma vecka. Den visade att det fanns fukt i golvkonstruktionerna på en 25 kvadratmeter stor yta. Dessutom var diskbänkens stomme och köksinredningens socklar skadade och väggkonstruktionerna var våta.

- Vi tog förstås också dit en rörmokare direkt på måndagen så processen var snabbt igång. Vi valde dock att bo kvar i huset ett tag före vi påbörjade den omfattande renoveringen i slutet av mars. Då flyttade vi till vår villa i Kaskö och där bodde till mitten av augusti. Jag pendlade till mitt jobb i Vasa och fick även kilometerersättning för resorna. LokalTapiola såg också till att vi fick hit en container där vi kunde förvara våra möbler under renoveringen, berättar Ann-Christine.

När familjen hade flyttat ut inleddes en 4-5 veckor lång torkningsperiod.

- Gipsskivorna hade sugit upp vatten till en höjd på ca 50-60 cm, så de fick skäras av och bytas ut i alla rum som blivit vattenskadade. Även isoleringen var förstås genomvåt och byttes ut, säger Alf.

Vattenskador blir snabbt väldigt omfattande och kostsamma och i det här fallet uppgick skadeersättningen för att återställa boendet till ca 35.000 euro.

- Vi valde också att göra vissa ombyggnader som vi bekostade själva, till exempel tog vi bort en vägg mellan köket och vardagsrummet för att göra det mera luftigt. Vi tog också bort bastun och lade in ett badkar istället. Allt det här fick vi hjälp med av LokalTapiolas samarbetspartner VV-Kuivaus. Vi behövde egentligen bara välja ytmaterial själva - resten fixade de, säger Alf.

Finns det något ni är missnöjda med eller gick allt verkligen som på räls?

- Hela processen har gått otroligt smidigt från början till slut, säger Alf. Man har ju nog hört om att försäkringsbolag kan vara lite knepiga, men vi har fått väldigt bra hjälp och råd redan från dag ett.

- Det enda jag kan komma på är att slutstädningen kunde ha varit lite bättre, det fanns byggdamm kvar mellan fönsterrutorna så jag fick torka dem själv en gång till, säger Ann-Christine. Men utöver det är vi nog väldigt nöjda med allt.

Vid läckageskador täcker försäkringen skador på byggnadens konstruktioner och fast inredning, bl.a. golv och andra ytor samt reparation av rör som gått sönder. Hemförsäkringen täcker även kostnader för tillfälligt boende under den tid skadan repareras. Den självrisk man valt när man tecknat försäkringen dras bort och åldersavdrag kan tillkomma.

- Man fattar inte att vatten kan vara så här skadligt för ett hus före man sett hurdana skador som kan uppstå. Vi får vara tacksamma att vi hade en försäkring i den här situationen. Det här kan hända vem som helst, säger Alf och Ann-Christine.

Gör så här vid en vattenskada.

Här kan du läsa mera om våra olika hemförsäkringar.