Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet25.3.2022

Våren är snart här – vad lönar det sig för bilägaren att beakta inför sommarsäsongen?

Vinter blir vår och det varmare vädret betyder att sommarsäsongen snart börjar även för bilister. Vi tar upp några viktiga saker bilägaren bör beakta när årstiden ändrar.Jämför och köp

När våren smälter snön är det dags för bilägaren att förbereda sig på en ny säsong. Det första många tänker på är däckbyte men det lönar sig inte att ha alltför bråttom med det.

– Enligt lagen ska vinterdäck användas ännu i mars om vädret kräver. Det lönar sig alltså att byta däcken först efter mars. I samband med däckbytet är det även bra att kontrollera skicket på vinterdäcken inför nästa vinter och vid behov skaffa nya. På våren är vinterdäcken ofta billigare, tipsar fordonsskadeinspektör Juha-Pekka Rintakoski vid LokalTapiola Länsi-Suomi.

Före däckbyte kan du underhålla bilen på annat sätt.

– Våren är en bra tid att byta vindrutetorkarna som kanske varit isiga och slitits under vintern. Du kan även städa bilen invändigt och samtidigt kontrollera att det inte ligger saker på golvet och vid behov lägga dem där de hör hemma. Saker som finns på golvet kan rulla under bromspedalen och orsaka en farlig situation. Samtidigt lönar det sig även att kontrollera till exempel i registreringsbeviset eller Traficoms tjänst när bilen ska besiktigas, säger Rintakoski.

Utöver att städa golvet har Rintakoski även ett annat bra tips när du städar bilen invändigt.

– Det lönar sig att rengöra vindrutan på insidan. Utsidan hålls ganska bra ren med hjälp av vindrutetorkarna och spolarvätskan men insidan blir mer sällan rengjord.

Vindrutan är också en bildel som ofta går sönder. Våren är en bra tid att kontrollera vindrutans skick efter vintern även med tanke på besiktningen.

– Ett stort stenskott eller en stor spricka är en säkerhetsrisk och kan leda till en anmärkning på besiktningen. Mindre stenskott går vanligtvis att reparera och då slipper du byta hela vindrutan. Vindruteskyddet i LokalTapiolas kasko täcker en sådan reparation utan självrisk, säger ersättningsdirektör Elina Väinölä-Mäki vid LokalTapiola Länsi-Suomi.

Säkerhetsutrustningen ska vara i skick, låt en sakkunnig byta däcken

Det lönar sig ha säkerhetsutrustning i bilen och försäkra dig om hur du får hjälp ifall det sker en olycka.

– Det är bra att ha grundutrustning i bilen såsom mössa, handskar, reflexväst, ficklampa, första hjälpen-väska och en förstahandssläckare. Mössan kan kännas onödig sommartid men det finska sommarvädret är varierande och det skadar ju inte att ha mössan färdigt i bilen inför vintern. Det är även bra att spara numret till larmtjänsten för bilister i mobiltelefonen eller skriva ner det på ett papper som du lägger i till exempel handskfacket, säger Rintakoski.

Enligt Rintakoski är ett reservdäck som du själv kan byta inte längre nödvändigt.

– Jag rekommenderar att du i stället skaffar en reparationssats eller en minikompressor som du kan ansluta till bilens eluttag. Om du ändå beslutar dig för att ha ett reservdäck lönar det sig att kontrollera däckets skick alltid i samband med däckbyte.

Byt inte däcket själv om du inte är helt säker på hur det ska göras.

– Att byta däck vid vägkanten kan i värsta fall orsaka farliga situationer om bilen till exempel står på en dålig plats. Dessutom kan det köra bilar förbi i hög hastighet och då kan det hända att föraren inte upptäcker en person som byter däck vid bilen. Verktygen för däckbyte som finns i bilen är ofta klenare än de som yrkesmännen använder vilket ökar riskerna i samband med däckbyte. Därför ska du inte tveka att ringa en bogseringsbil även om det kan ta en stund för den att komma.

Tips för säsongsunderhåll:

  • Ha inte för bråttom med att byta till sommardäck. Den bästa tiden att byta till sommardäck i Finland är ofta först efter mars.

  • Se till att det inte ligger saker på golvet, rengör vindrutan på insidan och byt vindrutetorkare.

  • Kontrollera när bilen ska besiktigas.

  • Se till att det finns grundläggande säkerhetsutrustning i bilen, till exempel mössa, handskar, reflexväst, ficklampa, första hjälpen-väska och förstahandssläckare.

  • Spara numret till vår reselarmtjänst 0800 0 4531 i din telefon eller annanstans där du hittar det lätt.

  • Kontrollera om det finns stenskott eller sprickor i vindrutan och låt reparera eller byta vindrutan vid behov.