Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
17.2.2022

Sportlovsfiraren ska skynda långsamt – semesterperioden syns i skadestatistiken

Sportlovet ger många finländska familjer ett andrum i den hektiska vardagen. Detta innebär ofta en skidresa inom Finland. När man åker på skidsemester ska man utöver resan även beakta riskerna i anslutning till skidspåren, eftersom dessa också syns i skadestatistiken. Det finns ett föremål som förvånansvärt ofta förstör skidutrustningen.Läs mer och köp

Tusentals finländare har sportlov under de kommande veckorna. Vid begynnelsen av vår självständiga nation ansågs semesterperioden under årets första kvartal, som infaller mellan jul och påsk, vara ett nödvändigt andrum för skoleleverna från skolvardagen.

- Man ville dock inte uppmuntra till att driva runt varför semesterperioden namngavs till hiihtoloma (sportlov) på förslag av Lauri ”Tahko” Pihkala, för att det ska framgå tydligt, vad man borde ägna lovet åt, säger Jouko Kokkonen på Liikuntatieteellinen Seura ry.

Många finländare beger sig fortfarande lydigt på sportlov till skidspår som ligger lite längre bort , vilket också syns i kundernas kontakter med LokalTapiola, där många just nu funderar på om reseförsäkringen gäller i Finland. Det finns tydliga anvisningar för detta.

- Reseförsäkringen gäller också inrikes, när resmålet är över 50 kilometer från hemmet, arbetsplatsen, studieplatsen eller fritidsbostaden. I praktiken gäller försäkringen i allmänhet till exempel under sportlovet som tillbringas i en hyrstuga eller på en skidort som ligger på ett par timmars bilfärd från hemmet. Reseförsäkringen gäller inte i en bostad eller en fritidsbostad som ägs av dig själv, din make/maka eller annan person som bor i samma hushåll, för då är man inte på resa enligt villkoren för reseförsäkringen, förklarar ersättningsdirektör Elina Väinölä-Mäki i LokalTapiola Länsi-Suomi.

Vårdkostnaderna för olycksfall och sjukdomar som inträffar på sådana resmål, såsom i din egen stuga, kan dock ersättas från en privat olycksfalls- eller sjukkostnadsförsäkring.

Skador i samband med skidåkning syns i skadestatistiken

Vi gick igenom LokalTapiolas skadestatistik från förra vintern.  LokalTapiolas skadestatistik visar att slalomåkning, längdskidåkning och andra utomhusaktiviteter ökar betydligt under vintersemestrarna. Utöver olycksfallen ökar även sakskadorna som ansluter sig till skidåkning. Skaderisken verkar börja redan när man lastar bilen.

- Enligt vår skadestatistik är det just bilen som i praktiken förstör skidutrustningen på olika sätt. Skidor, stavar eller andra saker åker ur skidboxen eller från takräcket när man kör eller saker lämnar i döda vinklar när man packar bilen och man kör över dem eller så fastnar skidorna och skidstavarna mellan bakluckan eller bildörren, säger LokalTapiolas projektdirektör Antti Määttänen.

De flesta skador skulle kunna undvikas och semesterstämningen räddas med ren och skär försiktighet.

– Det är bra att komma ihåg att själva fordonet inte orsakar skador, utan det gör människorna som använder det. Man ska alltid iaktta försiktighet, det vill säga om du är lite osäker på om skidboxen är ordentligt stängd eller om det finns något mellan bakluckan eller dörren eller om det ligger saker kvar på marken, stig ur och kontrollera saken. Att saker slungas ur skidboxen under bilkörning är livsfarligt för andra trafikanter, påpekar Määttänen.

Det är inte bara bilarna som förstör skidresan, utan det händer också skador i skidspåren. Vanliga skador i vintersporter är försträckningar och bristningar samt kontusioner och olika frakturer i extremiteterna. Om du faller när du skidar, är även små bruksföremål såsom glasögon och mobiltelefoner utsatta för risk enligt Määttänen.