Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa6.6.2019

Finländaren skulle vilja sova en timme längre – sömnläkaren berättar hur det lyckas

Enligt en undersökning som LokalTapiola låtit utföra skulle finländarna behöva en timme mera nattsömn för att känna sig utvilade. Speciellt under småbarnsåren upplever många att sovandet inte alltid beror på en själv. Sömnläkare Henri Tuomilehto ger rådet att leva hälsosamt, äta bra och att sluta sitta framför datorn på kvällarna.Läs mer

I LokalTapiolas undersökning Vardagsgranskning svarade 27 procent att de känner skuld för att de sover för lite. Trötthet som beror på för lite sömn påverkar heltäckande välbefinnandet och hälsan, men leder även till andra skador.

- Vi sover mindre och sämre än någonsin och även om det talas mycket om sömn, upplever mer än hälften av finländarna att de är trötta. Även om mycket i anslutning till sömnen är i egna händer, har det blivit vanligare med verkliga sömnstörningar och de är en sjukdom som måste undersökas. Det går att sköta om störningar, när de identifieras. Man måste bara vara färdig att göra något åt saken och förstå att sömnen är viktig för det egna välbefinnandet, säger sömnläkare Henri Tuomilehto som talade på LokalTapiolas Livstrygghetskväll för ägarkunder.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"34e89f16-5a89-4614-8f3c-15d1a286dd93","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"be0b5b5e-f906-5a97-9913-d67bb3eac17c","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=BM-JuiN1BUQ","altText":null,"contentful_id":"34e89f16-5a89-4614-8f3c-15d1a286dd93","internalName":"0606 Henri Tuomilehto video","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Finländarna berättar att de i genomsnitt sover lite över sju timmar per natt, även om de som svarade på förfrågan bedömde att de behöver 8,1 timmes nattsömn för att känna sig utvilade. Tuomilehto själv sover alltid åtta timmar per natt.

- Först efter att stresshormonerna sjunker, kommer sömnhormonerna i gång.  Om människan är trött och sover dåligt, finns det bakomliggande problem. Trötthet är inte OK. Man kan ändå utveckla, förbättra och stärka sömnen, om man själv vill.

- Det centrala är att förstå sömnens och återhämtningens betydelse. Största delen av finländarna har inga egentliga sömnproblem, och av den anledningen tycker man att sömn är en självklarhet. Då blir det lätt att man tar av sovtiden för jobb eller tv-tittande. Man lever inte hälsosamt, äter dåligt och sitter hela kvällarna framför datorn.

Även att sova är kvalitetstid

Vad händer när man måste åka från jobbet i förväg för att hinna hämta barnen och laga mat åt dem samt spendera tid med dem innan de går och lägger sig. När barnen sover, måste man göra de saker som lämnat ogjorda, eftersom man på morgonen kommer för sent till arbete efter att ha lämnat barnen till dagis.

- Småbarn, skiftesarbete och resor är alla en tilläggsbelastning för dem som sover dåligt. De är dock prioriteringar som ska göras. Även att sova är en prioriteringsfråga. När man sover dåligt blir dagen ineffektiv och då har man mycket att göra på kvällen. Sover man bra är huvudet effektivt och man får mera gjort under dagen.

Enligt Tuomilehto är sömnen en del av fysiologin. Den reglerar ämnesomsättningen. En trött kropp går på sparlåga dvs. om människan inte sover, kan nyttan av motion och ätande utebli.

- Man ska gå och sova när man känner sig sömnig. Att sova är även kvalitetstid eftersom det även förbättrar orken i parförhållandet. Fundera även två gånger vad du använder din tid för under veckoslutet. Man kan inte få allt dvs. man ska prioritera. Om energinivån är på noll, är det ytterst svårt att göra bra saker.

Tips för bättre nattsömn:

  1. 1.

    Regelbunden sömnrytm: gå och lägg dig i tid och skapa en regelbunden vardagsrytm.

  2. 2.

    Kvällen ska vara dygnets trevligaste stund - Skapa lugnande kvällssysslor som passar dig: undvik arbete och sociala medier just innan läggdags. Andnings- och avslappningsövningar kan hjälpa dig.

  3. 3.

    Mörkt, tyst och svalt: onödig stimulans, såsom ljus och röster stör sömnen.

  4. 4.

    Undvik alkohol och koffein: redan små mängder alkohol före läggdags minskar sömnkvaliteten.

  5. 5.

    Sök hjälp vid behov: fortsätter sömnproblemen ska du besöka en läkare eller sakkunniga inom hälsovård.

Som källa  för artikeln användes enkäten Vardagsgranskning som LokalTapiola beställt av Kantar TNS. Undersökningen genomfördes i april  2017 och besvarades av 1 007 finländare i åldern 15-74 år.