Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Peleistä tutuilla keinoilla hyvinvointia ja parempaa elämistä

26.9.2017 - Terveys

LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö lahjoitti 50 000 euron apurahan Satakunnan korkeakoulusäätiölle terveellisten elintapojen pelillistämisen ja hyvinvointisovellusten tutkimiseen. Gamification Group -tutkimusryhmän johtaja, pelillistämisen professori Juho Hamari arvioi, että peleistä tuttujen positiivisten kokemusten herättäminen terveyskontekstissa voi auttaa tekemään terveempiä valintoja arjessa. Katso Hamarin lista kiinnostavista sovelluksista.

Pelit ja pelaaminen ovat luonteva osa yhä useamman suomalaisen arkea. Peleistä tuttuja mekanismeja hyödynnetään monilla eri elämän osa-aluilla ihmisten toimintatapojen ja toiminnan muokkaamiseen. Esimerkiksi liikuntasuoritusten yhteyteen voidaan liittää tarinallisuutta tai interaktiivisia tehtäviä, joilla tavoitellaan saavutuksia. Yksi mielenkiintoinen ilmiö ovatkin erilaiset hyvinvointisovellukset.

- Panostamme vahvasti uusien terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden kehittämiseen LähiTapiolassa. Elämänturvayhtiönä tavoitteenamme on vaikuttaa suomalaisten käyttäytymiseen: ennaltaehkäistä vahinkoja ja lisätä terveyttä. Terveempien elintapojen pelillistäminen ja erilaiset hyvinvointisovellukset ovat meille kiinnostava alue, jonka vuoksi haluamme olla mukana tukemassa alan tieteellistä kärkitutkimusta Suomessa, jota Hamarin johtama Gamification Group edustaa, kertoo yhteysjohtaja Sonja Lehtonen LähiTapiolasta.

LähiTapiolan Älyhenkivakuutus on esimerkki uudenlaisesta tavasta tukea pelillistämisen ja itsemittaamisen avulla vakuutusasiakkaita uneen, liikuntaan, ravintoon ja stressiin liittyvissä elämäntapamuutoksissa.

Kilpailuvietti auttaa saavuttamaan tavoitteet niin peleissä kuin liikunnassa


Pelimaailman keskiössä on tavalla tai toisella aina kyse itsensä ylittämisestä ja selvistä tavoitteista. Parhaassa tapauksessa terveiden elintapojen pelillistäminen ja hyvinvointisovellukset voisivat kannustaa ihmisiä elämään terveellisemmin itselähtöisemmin.

- Pelien ja pelaamisen maailma on yhä enemmän läsnä nyky-yhteiskuntamme arjessa. Omien suoritusten ja saavutusten seuraaminen on ihmisiä kiinnostava aihe, jonka vuoksi pelillistämisen tutkiminen ja soveltaminen terveydellisessä kontekstissa voi olla todella hyödyllistä. Peleistä tuttujen positiivisten kokemusten herättäminen terveyskontekstissa voi auttaa tekemään terveempiä valintoja arjessa, ennustaa Suomen ensimmäinen pelillistämisen professori Juho Hamari.

Lahjoitus kanavoituu pääasiassa TTY:n ja Turun yliopiston väliselle Gamification Group -tutkimusryhmälle väitöskirjahankkeeseen. Satakunnan korkeakoulusäätiön hallitus myönsi pelillistämisen alueen väitöskirjatutkimuksen apurahan M. Sc. Bahadir Gurkanille.

Professori Juho Hamarin lista kiinnostavista sovelluksista:

• Zombies, Run! Juoksusovellus, jossa zombitarina siivittää juoksutreenejä ja tuo lisämaustetta treeniin.
• Chore Wars: arkirutiinien suorittamista roolipelin muodossa.
• FoldIT: osallistu tieteellisten löytöjen tekemiseen pelin avulla.
• Habitica: tehtävienhallintaa ja tuottavuutta roolipelaamalla.