Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Outi VänniTalous17.9.2021

Verokarhu ei rankaise useaan rahastoon sijoittavaa

Hajauttavan rahastosijoittajan ei tarvitse pelätä verottajan sanktioita. Omistettavien rahastojen lukumäärää ei ole rajoitettu eikä rahastosijoituksille ole euromääräistä kattoa.Lue lisää sijoittamisesta

Osakesäästötilin aiheuttamat yllätykset kokemattomille sijoittajille ovat nousseet näyttävästi otsikoihin ja somekeskusteluihin viime aikoina, kun mm. Helsingin Sanomat uutisoi opiskelijasta, joka oli erehdyksessä avannut kaksi osakesäästötiliä.

Osakesäästötili on lakiin perustuva uusi sijoittamisen muoto, joka tuli uuden lainsäädännön myötä markkinoille vuoden 2020 alussa. Osakesäästötiliin liittyy veroetuja, minkä takia sen ominaisuuksiin on sisällytetty rajoituksia, kuten että henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili kerrallaan ja siihen saa tehdä sijoituksia enintään 50 000 eurolla. Lisäksi osakesäästötilille saa ostaa vain osakkeita. Osakesäästötili tarjoaa siis verokuoren, jonka sisällä tehdyistä osakekaupoista ei aiheudu verotettavaa myyntivoittoa.

Osakesäästötilisijoittajaa verotetaan vasta kun hän nostaa rahaa pois osakesäästötililtä. Osakesäästötilin lukumäärästä huolehtiminen on sääntelyssä jätetty sijoittajan vastuulle. Verottajalla on mahdollisuus rangaista useamman osakesäästötilin omistajaa (10 euroa/päivä).

Osakesäästötilin rajoitukset eivät koske rahastosijoittajaa

Osakesäästötiliä koskevat yllä listaamani rajoitteet eivät kuitenkaan koske rahastosijoittajaa, sillä osakesäästötilille ei voi hankkia rahastoja – ei edes osakkeisiin sijoittavia rahastoja. Rahastosijoittaminen on täysin oma sijoittamisen muotonsa, jolla on omat verotussääntönsä. Sijoittaja voi omistaa kuinka montaa eri rahastoa haluaa ja kuinka suuria summia tahansa. Rahastoja voi ostaa yhdeltä tai useammalta palveluntarjoajalta eli omistuksia voi hajauttaa omien mieltymystensä mukaisesti. Jotkut haluavat keskittää omistuksensa samalle toimijalle, toiset taas haluavat valita sopivimmat rahastot eri palveluntarjoajilta.

Asiakas saa vapaasti päättää kuinka monelta palveluntarjoajalta rahastoja valitsee ilman, että verottaja puuttuu asiaan sanktioin. Rahastosijoittajan ei siis tarvitse huolestua viimeaikaisista uutisista, vaan antaa oman sijoitussuunnitelmansa ohjata sitä mihin ja kuinka moneen rahastoon sijoittaa.

Tärkeää on myös ymmärtää, että osakesäästötilien rajoitukset eivät koske myöskään vakuutussijoittamista. Sijoitusvakuutuksia saa olla useita eikä lainsäädäntö rajoita niihin tehtävien sijoitusten enimmäismäärää.

Jos jotain tästä tekstistä on hyvä jäädä käteen niin: sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili, mutta rahastoja ja sijoitusvakuutuksia voi olla missä vain ja miten paljon vain. LähiTapiolan palveluvalikoima ei sisällä osakesäästötiliä, joten LähiTapiolan asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan verottajan sanktioista.

Tutustu rahastosijoittajan verotukseen tämän linkin kautta.

Outi Vänni
Johtaja
LähiTapiola Varainhoito