Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus22.6.2020

Milloin nuohooja kävi mökilläsi viimeksi? Nokinen tulisija voi olla paloriski – lue asiantuntijan vinkit paloturvalliseen mökkeilyyn

Vapaa-ajan asunnon tulisijat pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein, mutta jos mökillä viihtyy korona-aikana tavallista enemmän, voi nuohousta harkita useamminkin. Kesänvietto on turvallisempaa, kun tulisijat ja hormit ovat kunnossa, ulkotulia ei polteta kuivaan tai tuuliseen aikaan ja kuumaa tuhkaa käsitellään huolella. Mökin paloturvallisuudessa korostuu ennaltaehkäisy ja alkusammutus, sillä hädän hetkellä apu voi olla kaukana.Tutustu ja osta

Pelastuslain mukaan vapaa-ajan asuntojen tulisijat ja savuhormit pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Aiemmin nuohouksen järjestämisestä vastasi pelastuslaitos, mutta nykyisin kiinteistön omistajan on tilattava nuohooja määräajoin itse paikalle. Nuohoussääntelyn uudistus lisäsi viime vuonna mökinomistajan valinnanvapautta mutta toi samalla myös lisää vastuuta.

- Piirinuohooja ei enää automaattisesti ota yhteyttä, joten niin kotona kuin mökillä on tärkeää pitää mielessä tulisijan kunto. Jos mökillä näin poikkeusaikana viettää tavallista enemmän aikaa ja polttaa tulia usein, kannattaa nuohousta harkita useamminkin. Pahimmillaan kertynyt noki ja piki voivat aiheuttaa nokipalon, joka voi levitä koko rakennukseen, sanoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.

Pelastustoimen tilastojen mukaan nokipaloja on noin kolmesataa vuosittain. Jos ostaa uuden mökin, kannattaa jo kaupantekovaiheessa tiedustella, milloin nuohooja on viimeksi kurkistanut piippuun. Samoin jos tulisija on ollut yli kolme vuotta käyttämättä, on nuohoojan tarkistettava se ennen käyttöönottoa.

- Ammattilainen osaa katsoa, että esimerkki takkaa ja kiuasta on edelleen turvallista käyttää. Hän ei vain puhdista hormeja vaan voi myös tuoda esiin vaarallisia, korjausta vaativia vikoja. Päältäpäin niitä on usein mahdoton nähdä.

Vakituisissa asuinrakennuksissa tulisijat on nuohottava vuosittain. Jotta nuohooja voi tehdä työnsä turvallisesti, on omistajan pidettävä rakennuksen tikkaat ja katto kiipeämiskelpoisessa kunnossa.

Varo tuulta, kuivuutta ja tulipaikan tuhkia

Sisätulien ohella mökkielämään kuuluvat olennaisesti nuotiot ja muut ulkotulet. Hiillos kytee lomalla vähintäänkin grillissä. Vakuutusyhtiössä nähdään aika ajoin, että tuli on päässyt irti esimerkiksi roskien tai risujen poltosta tai heinikon kulotuksesta.

- Tulta ei koskaan kannata tehdä liian lähelle rakennuksia tai esimerkiksi polttopuupinoa. Se voi yllättävänkin helposti levitä esimerkiksi tuulenpuuskassa. Ison nuotion jäljiltä tuhka voi myös olla kuumaa tuntikausia, joten sitä ei kannata jättää vartioimatta vaan tarvittaessa kastella, sanoo Korpelainen.

Tuhkan huolellinen käsittely on yksi keino ehkäistä myös puusaunan tulipaloja. Tulipesistä tuhkat on tärkeä siirtää esimerkiksi vanhaan maalipurkkiin tai muuhun kannelliseen, palamattomaan astiaan. Mökillä myös tupakat kannattaa sirotella suoraan kannen alle, esimerkiksi vedellä täytettyyn purkkiin.

Ilmatieteenlaitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana, eli hyvin kuivalla säällä, avotulta ei ulkona saa sytyttää ollenkaan.

Varoittimet kuntoon, koordinaatit muistiin

Unelmien mökki sijaitsee usein loitolla kaupungista ja luonnon helmassa, mutta tulipalon sattuessa etäisyys taajamaan voikin olla ongelma. Haja-asutusalueella apu ei välttämättä ehdi nopeasti paikalle.

- Vapaa-ajan asunnolla on tärkeää olla toimivat palovaroittimet, ja jos tilassa on tulisija, myös häkävaroitinta kannattaa harkita. Kun saapuu mökille ensimmäisen kerran talven jälkeen – tai vaikkapa vuokramökille – kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että varoittimet edelleen toimivat.

Alkusammutusvälineet auttavat palonalun tukahduttamisessa, tai niillä voi saada lisäaikaa, kunnes palokunta ehtii paikalle. Sammutuspeiton voi sijoittaa ruoanlaittopaikan lähelle ja käsisammuttimen muuten näkyvälle, hyvin saavutettavalle paikalle.

- Kaikkien mökillä olijoiden on myös hyvä painaa mieleen rakennuksen sijainti. Osoite ja koordinaatit kannattaa tallettaa puhelimeen ja kirjoittaa ne lisäksi vaikka uloskäynnin viereen, jos tulee tarve soittaa apua. Puhelimeen on myös hyvä ladata ennalta Hätäkeskuslaitoksen 112-sovellus.

Kotivakuutus tuo turvaa myös mökin tuli-, savu- ja räjähdysvahinkojen varalta. Jos sinulla on vakituisen kodin lisäksi vapaa-ajan asunto, sille voi lisätä oman vakuutuksen. Mökin vakuutukseen kuuluvat myös sen irtaimisto ja piha sekä piharakennelmat. Tutustu LähiTapiolan vakuutukseen vapaa-ajan asunnolle.

Lue lisää: Mökkeilijän muistilista – näillä vinkeillä mökkeilet kesän turvallisesti