Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola Österbotten30.5.2024

Bilsemesterns A och O: se till att ha med dig detta under sommarens bilfärder!

Sommaren medför för många österbottningar lite längre körsträckor: man åker ut till villor, sommarparadis eller semestrar i Finland – ett känt fenomen under namnet ”hemester”. Inför sommaren är det passligt att gå igenom bilens utrustning och se till att man har allt behövligt både för ens egna och andras trygghet på vägarna. Bekanta dig med bilförsäkring

Med jämna mellanrum är det bra att se över vilken utrustning som hittas i bilen, fylla på spolarvätska och städa upp första hjälpen-materialet. Speciellt inför sommaren är det bra att gå igenom lös utrustning i bilen, så att hela familjen hittar det som behövs när även den minsta av olyckor händer.

Till bilens utrustning hör, förutom de fasta delarna så som däck och vindrutetorkare, även övrig säkerhetsutrustning. Första hjälpen-väska, reflexvästar åt alla passagerare och varningstriangel är några exempel på saker som är bra att ha.

Bildäcken är det första som behöver kontrolleras inför en resa

Oavsett om man bytt till sommardäck hos en verkstad eller med egen handkraft, är det lätt att svänga in vid närmaste bilverkstad för att kontrollera att bultarna är säkert spända. Även om man bytt däcken vid en verkstad är det rekommenderat att man kontrollerar bultarnas spändhet efter några hundra kilometers körning.

- Dessutom ska man förstås se till att sommardäcken är i bra skick och kördugliga. Man burkar tala om att däckens fåror ska vara lika djupa som kanten på ett tvåeuros mynt. Minimi djup enligt lagen är 1,6 millimeter, berättar Simon Backlund, tjänstechef på LokalTapiola Österbotten.

Utöver däckens skick, bör även lufttrycket kontrolleras med jämna mellanrum. Redan om däcken stått ett par månader i förvar, är det skäl att kontrollera lufttrycket. Detta meddelar även många nyare bilar om automatiskt idag, varvid det bara är att köra till närmaste servicestation eller bilverkstad.

Om man byter däcken hemma kan man även passa på att kontrollera bromsbeläggen på bilen, och ta ett varv runt bilen för att se att alla ljus fungerar som de ska. Även vindrutetorkare behöver ofta bytas efter vintern.

10 saker att ha med i bilen

Samtidigt som resten av bilen rustas upp igen efter vintern, är det bra att gå igenom säkerhetsutrustningen. Ta gärna med hela familjen, så att även de minsta vet hur man ska agera ifall något händer på vägen.

 1. 1.

  Varningstriangel. Träna även på att sätta upp den, och kom ihåg att placera triangeln långt från bilen om den stannar på vägen. 200 meter är en bra tumregel, medan kurvor eller annat som skymmer sikten kan både förlänga och förkorta avståndet.

 2. 2.

  Larmtjänstens nummer, öppet 24/7: +358 8000 4531

 3. 3.

  Första hjälpen-väska. Hjälper både vid större olyckor och mindre skrapsår under sommaren.

 4. 4.

  Reflexvästar åt alla. Placera dem gärna i var dörr, så att man lätt kan dra den på sig direkt man stiger ur bilen.

 5. 5.

  Ficklampa, gärna en som lyser bra. Testa den även med jämna mellanrum, så batterierna inte dör ut.

 6. 6.

  Telefonladdare. Både en som fungerar i bilen och en laddningsbank.

 7. 7.

  En fönsterkrossare och bältesskärare, som sätts på ett nåbart ställe.

 8. 8.

  En filt. Både för frusna passagerare och att användas i nödfall.

 9. 9.

  Vattenflaska åt alla som åker i bilen.

 10. 10.

  Solglasögon – även sådana som man vid behov kan låna ut. Polariserande solglasögon minskar risken för bländning och ljusreflektioner, som under sommaren speciellt förekommer efter regn.